Lagbanner

Artikelserie: Taktik i Djurgården del 5 av 5 Tränarna

Sist ut i artikelserien är Stefan Rehn. Stefan, som både spelat och varit tränare i Djurgården, förklarar hur Djurgården ska spela med den ursprungliga 4-3-3 uppställningen. – I offensiven agerar tian som en fjärde forward.

Unikt på SvenskaFans kan du följa en artikelserie på fem delar som handlar om djurgårdstaktik. Artiklarna publiceras här på forumet med en veckas mellanrum. Som grund för artiklarna har fem personer inom Djurgården intervjuats: en målvakt, en back, en mittfältare, en anfallare och en tränare. Varje artikel utgår från en intervju och får därför en specifik lagdel som fokus. Artikelserien började bakifrån med målvakterna och har, i och med den här artikeln, avslutats med tränarna. Varje artikel innefattar både defensiv och offensiv taktik. Artikelserien har nu nått del fem, där Stefan Rehn svarar på några övergripliga frågor om hur Djurgården ska spela 4-3-3.

Stefan var en av de sista att lämna planen efter träningen. Vi passade på att ställa några snabba frågor innan han smet in i omklädningsrummet. Vi var speciellt nyfikna på hur detaljerad taktiken i Djurgården var och hur hans syn på mittfältets olika roller såg ut. Som vanligt började vi med de defensiva frågorna. För att göra det hela lite roligare och krångligare var Stefan en hejare på att blanda defensiv och offensiv taktik vilket fick dispositionen att rubbas lite.

Kan du berätta om grundläggande tankegångar när det gäller taktik i Djurgården?
– Grundläggande vill vi försöka med en högre press. För genom att du använder en högre press kan du vinna boll högre upp i banan och du kommer på så sätt närmare motståndarnas mål.

Har ni någon uttalad idé om att ni vill vinna boll på en speciell yta?
– Ja

Har ni en detaljerad taktik för hur ni ska vinna boll och vad som ska hända då?
– Ja. Det här blir korta svar. Vi vill få in bollen på en speciell yta och därifrån ska vi anfalla.

Kan du berätta lite om rollerna på Djurgårdens mittfält?
– Källströmrollen var lite speciell. Egentligen ska 6 och 8 agera mer som vattenbärare och ta stort ansvar i defensiven. Men de ska också vara så spelskickliga att de kan agera ”spindeln i nätet” i offensiven. Tian har också ett viktigt ansvar i defensiven. Vi kallar vårt mittfält för en triangel och det är viktigt att den förblir en triangel så att den inte övergår till en strut. Att spela två mot fyra på mittfältet blir för svårt men tre mot fyra går bra om de spelar smart. I offensiven agerar tian som en fjärde forward. Vi spelar med tre uttalade forwards och tian ska försöka vara den fjärde. Han ska komma till avslut, gå i djupet och fylla på i boxen. Sen har vi också uttalade linjer för hur yttrarna, nian och tian ska löpa.

Ser du alltså tian som en anfallare och då yttrarna mer som mittfältare?
– Nej, så ska det inte vara. Vi har tre anfallare och sedan tian.

Men ser du inte tian som en spelfördelare? Exempelvis en Zidane-typ.
– Om vi ska hård dra det hela sker 8 av 10 uppspel från ytterbackarna. De här uppspelen går sedan antingen direkt till tian eller via sexan och åttan och sedan till tian.

Så tian klassas lite som en spelfördelare också?
– Ja det ska han också vara. Och vi vill att han ska spela ut bollarna på kanterna. Och sedan ska vi komma på inlägg och avslut.

Vill Djurgården helst komma till avslut genom skott, inlägg eller djupledslöpningar?
– Allting, om vi försöker med en djupledslöpning och någon sätter ett skott från trettio meter är det helt okej. Men oftast måste man hota med olika typer av avslut för att kunna komma till inlägg.

Två nya intressanta begrepp som lanserades i den här intervjun är beskrivningen av mittfältet som en triangel och som en strut. Den här bildliga liknelsen av mittfältet ger ett tydligt exempel på hur viktigt det är för tian i Djurgården att snabbt ställa om till försvar. Stefan väljer också att tydligt definiera yttrarna i Djurgården som anfallare genom att poängtera det numerära underläget på mittfältet jämfört med andra lag. En intressant ordkonflikt uppstår härmed eftersom lag som Djurgården möter nästan alltid väljer att tala om Djurgården som ett lag med endast en anfallare och fem mittfältare.

Alla ni som klagat över att Djurgården inte hittat en ersättare till Källström får vidga er syn när det gäller spelartyp för den rollen. Stefan väljer att beskriva källströmsrollen som speciell. Med hans beskrivning av de två vattenbärarna i ryggen får vi nog konstatera att tiden där rollerna skilde sig mellan sexan och åttan är över. I dagsläget spelar Djurgården med två liknande speltyper där de båda ska komplettera varandra både offensivt och defensivt.

Eftersom Djurgården de senaste matcherna valt att spela med andra uppställningar en den ursprungliga 4-3-3 uppställningen utgör den här intervjun ett bevis på att spelet inte har uppnått till önskad nivå i år. Det självförtroende Stefan utstrålar i sina förklaringar av hur spelet ska fungera känns både lugnande och glädjande. Djurgårdens 4-3-3 är väl rotad med detaljerade planer för olika situationer. Men trots detta väljer tränarna andra uppställningar. Till skillnad mot tidigare år varierar taktiken helt beroende på motstånd. När tränarna till och med väljer en annan uppställning på hemmaplan mot GAIS ges ledtrådar om att vi supportrar förmodligen inte kommer att få se så mycket mer av den nyklassiska 4-3-3 modellen i år.

Det här var den sista delen i artikelserien om taktik i Djurgården. Vi tackar självklart alla spelare och Stefan för att ni givit oss tid att genomföra intervjuerna som utgjort grunden för de här artiklarna. Ta nu tag i varandra och se till att krossa gnegget!

Niklas Jogsten & Sebastian Björk2006-09-19 07:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården