Bara för att jag är Djurgårdare kan jag inte som partiledare särbehandla ett lag - del 1
Vad har Lars Ohly (v), Lars Leijonborg (fp), och Fredrik Reinfeldt (m), gemensamt förutom politiken? Svaret är att alla tre är Djurgårdare. Samt att alla tagit sig tid att träffa Forum 1891 för att svara på frågor om DIF och fotboll. Och om politik, förståss.
Tidigt fick Forum 1891 reda på att Djurgården hade bjudit in alla tre partiledare att på plats på Råsunda bevittna det kommande derbyt mot AIK i nästa vecka. Ett inte alldeles vanligt möte i maktens korridorer och därför bad Forum 1891 om att få uppmärksamma detta med utgångspunkt i fotbollen. Alla tre svarade tålmodigt på våra frågor och nedan kan Forum 1891 med stolthet presentera deras svar.
Är det inte så det heter? Fotbollen förbrödrar!
Not - På grund av resa har Fredrik Reinfeldt tyvärr tackat nej till Djurgårdens inbjudan. Därför har redaktionen för Forum 1891 valt att publicera intervjuerna var för sig.
I dag: Fredrik Reinfeldt, ordförande Moderaterna
Fredrik, hur kommer det sig att du blivit Djurgårdare?
Min far är Djurgårdare och han började ta med mig på matcherna. Jag har därför aldrig upplevt att jag hejat på ett annat lag, Djurgården fanns där redan från början. Men det är alltid en fråga varför man blir supporter till ett visst lag. Då är det enklare att förklara varför man blir moderat, kan jag säga.
Hur mycket följer du Djurgården?
Jag läser det som står i tidningarna men försöker också hinna med några matcher per säsong. Det är ungefär vad jag klarar av, för resten av tiden upptas av politiken och familjen. Har man dels ett väldigt stressigt jobb och är småbarnsförälder, är det svårt att sätta egna nöjen i högsätet. Jag försöker lösa det genom att jag nu tar med mina två äldsta barn när jag själv går. De hänger med på hockey och fotboll. Sen har jag vänner som informerar mig om det händer något annat intressant.
Gick du mer på fotboll förut?
Ja, men framförallt gick jag mer på hockey förut. Den följde jag rätt nära. När jag var yngre stod jag i klacken, och gjorde det huvudsakligen i samband med hockeymatcher.
Lars Ohly, vänsterpartiets ordförande, har sagt att han behöver det andningshål fotbollen erbjuder för att kunna bli en bättre människa, och därmed även en bättre politiker. Är detta något som även gäller dig?
Den gör väl att man inte blir fokuserad på bara en sak. Det finns ju en inbyggd dramatik i idrotten som bottnar i alla de förväntningar man har på laget. Det kommer också från den härliga känsla som infinner sig när laget man hejar på gör mål, men också från frustrationen man känner när det går dåligt för laget. Det känslomässiga präglar ju den idrottsintresserade.
Jag ska inte sträcka mig så långt att jag tycker att det påverkar mig som politiker, men däremot är det så att det i en bemärkelse ger livet mening. Jag kan känna mig uppmuntrad som person. Som igår morse när jag visste att det äntligen skulle bli match på kvällen. Då blir dagen roligare, så visst påverkar det.
Ohly har även sagt att Djurgården egentligen är oviktiga i sammanhanget. Därför tar han sig rätten att lära sina barn att bli just Djurgårdare. Kommentar?
Ja, i så måtto att valet av vilket lag barn håller på måste bli deras eget. Min son retas med mig genom att ibland säga att han hejar på AIK. Den chargongen måste jag som förälder visa öppenhet för. Återigen, vad är det som gör att man fängslas av ett lag och inte av ett annat?
Om det nu inte är så att man har egen erfarenheten av att som ung ha spelat i ett lag. Men om man bara har supporterlänken till laget är det svårt att förklara varför det ska vara just Djurgården, och inte Hammarby eller AIK.
Ordet oviktiga känns dock fel, för det är de väl inte? De är ju inte oviktiga för alla de som känslomässigt styrs av resultaten? Om det vore oviktigt med laget skulle jag ju inte vara glad inför match, eller till exempel känna mig besviken för att Trelleborg till slut fick in en boll. Det är inte oviktigt för mig hur det går.
Fortsättning i del 2. Länk finns under bilden...