Lagbanner

ÄNTLIGEN FREDAG – Fotbollens ras har påbörjats

Signalerna är många och tydliga – fotbollen har nått och passerat toppen. Kurvan pekar för närvarande spikrakt nedåt med bland annat dalande försäljning, publiksnitt och spelkvalité som ingredienser.

Att fotbollen inte längre slår några rekord i huvudstaden, vare sig för Djurgården eller ärkerivalerna, är ingen hemlighet. Publiksnitten är inte de bästa samtidigt som varken Hammarby, AIK eller Djurgården har givit supportrarna någon förhoppning om att stå som slutsegrare i november. Att detta skulle vara början på slutet, à la börsen, är självklart att ta i. Men det går inte heller att blunda för det vikande intresset bland supportrarna.

För Djurgårdens del spelar flera faktorer in för det dalande intresset. Resultaten är självklart det fundamentala och står i centrum för alla sådana här diskussioner. Men i år går det inte enbart att peka på de uteblivna framgångarna i Allsvenskan. Djurgårdens utveckling som organisation har stannat upp, arena-projekt-kommunikationen mellan Djurgården och supportrarna är obefintlig, revolt mot ordförande Bosse och nakenåtal mot värvar-Bosse, en fortsatt frekvent huliganism och inget europaspel, är också faktorer som tillsammans får varje sann Djurgårdare att tröttsamt dra djupa suckar.

Vi människor har en helt fantastisk svaghet för gruppens vilja. Något som påverkar oss konstant, både på fritiden och på jobbet. Ett klassiskt socialpsykologiskt experiment bevisar detta på ett snudd på löjeväckande sätt. En forskningsgrupp hade placerat sju stycken stolar med varsin student på varje stol framför en tavla. Studenterna fick sedan, i tur och ordning, berätta vilket av två streck de tyckte var längst. Alla studenter, förutom den sista i ordningen, var instruerade med att de skulle hävda att det kortare strecket var det längsta. När det blev dags för den sista studenten svarade studenten precis som de andra – att det kortare strecket var det längsta.

Slutsatser man kan dra av denna mycket simpla undersökning är att vi påverkas mycket mer av vår omgivning än vad vi tror. Flockbeteendet att haka på trender, vare sig de är positiva eller negativa, är något mänskligt och något oundvikligt för den stora massan. När nu publiken sviker i huvudstaden finns risken att detta kommer att resultera i att fler följer efter.

Samtidigt som fotbollen står inför ett negativt trendbrott står hockeyn inför ett positivt trendbrott. Det var länge sedan det pratades så mycket hockey i storstaden. Och till skillnad mot fotbollen har hockeyn hamnat i en positiv trend som med största sannolikhet kommer att få fler djurgårdare än på länge att besöka Hovet. Hockeyns ökade popularitet kan innebära att fotbollen kommer att tappa både i försäljning av souvenirer och matchbiljetter. Detta kan i sin tur spä på den redan pågående trenden med lägre publiksnitt för fotbollen. Det ska bli intressant att följa hur Djurgårdens publiksnitt utvecklar sig här under höstmånaderna.

Trender och konjunkturer mäts under längre tidsperioder. Det är därför svårt att veta om vi har sett en faktisk nedgång i intresset för fotbollen. Vi får förmodligen vänta hela vägen in i nästa säsong för att kunna konstatera hur situationen egentligen ser ut. Nu på onsdag är det i alla fall dags för AIK-derby, vilket i vanliga fall brukar locka en publik upp emot 30 000. För tillfället är det sålt ungefär 15 500 biljetter och det ska nog mycket till för att denna siffra ska dubblas till på onsdag. Men oavsett storleken på publiken är det extremt viktigt att det här blir ett positivt evenemang för fotbollen, annars finns risken att den negativa trenden får ännu mer energi.

Niklas Jogsten2008-09-19 09:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Forum 1891:s nyårskarameller: "Det var det första vi reagerade på när vi kom hit"