Lagbanner

Intervju: Sören Åkeby

I den andra delen av intervjun berättar han hur ledarskapet är uppdelat, samt vad han tycker om den Svenska domarkåren.



Han fortsätter:

- Sen tror jag att fyra ögon ser mer än två ögon, och att man inte bara tror att man har rätt. Är det så att vi tar ut varsitt lag är det i de allra flesta fall tio av elva spelare som är samma, men är det så att vi har olika åsikter så måste den andra tala om varför han vill ha den spelaren, och vice versa. Sen får man ta hem det och analysera det lite grann, och vi kommer alltid fram till det bästa. Om det inte är för att jag tar ut en spelare för att det ska vara taktiskt sätt riktigt eftersom det är jag som står för taktiken. Då motiverar jag med det , och det köper Zoran. Jag tror på det här. Det är ett bra sätt att fördela arbetet, och det vi också har gjort är att ta in specialkompetens på många olika områden som t.ex. styrketräning, fysträning o.s.v.


Ute på Bosön har Sören och Zoran hjälp med träningen. Något som han uppskattar väldigt mycket. Djurgården anlitar specialister till träningen för att nå bästa resultat.

- Skall vi bli professionella så måste vi använda det bästa. Vi kan mycket som fotbollstränare. Vi kan inte styrketräning eller de anatoma bitarna. Vi kan inte de fysiologiska bitarna, även om det är det vi som fotbollstränare kanske vet lite mer om, men kan vi ta in det optimala så skall vi göra det. Här har vi kommit jättelångt med Djurgården.

50/50 på pappret, men hur fördelar egentligen tränarna ansvaret i verkligheten? Vem göra vad under träning och match? ”Snuffe” förklarar hur han och Zoran jobbar.

- Jag står för grovplaneringen och planerar träningarna. Sen pratar jag med Zoran om vad vi skall göra under träningen, och sen säger han att han kanske vill träna lite individuellt med spelarna och då har vi pratat under veckan vilka spelare vi tycker skall träna individuellt. Då får han tillgång till dem.

- I övrigt så kör han mycket individuellt i uppvärmningen. Utveckla dem i fotarbetet m.m. Jag står för lagdelsträningen och det kollektiva, och Zoran sköter den individuella utvecklingen, men vi går in och petar i varandras områden. Vi har inte så strikta murar så att han inte får bry sig när jag håller på och jag inte får bry mig när han håller på. Utan där går vi in och hjälps åt. Vi kan så mycket gemensamt att det inte blir några problem.

Har arbetsfördelningen och ansvaret förändrats mellan er sedan ni tillträdde 1999?

- Nej. Det skrevs i vårat avtal hur det skulle vara uppdelat.

Hur ofta är ni oense, och hur löser ni de konflikter som uppstår?

- Det låter konstigt, men vi har aldrig varit oense, låter han meddela

Visst låter det konstigt, och vi påminner honom om när han offentligt kritiserade Zoran Lukic efter hans bravader i samband med hemmamatchen mot Örgryte. Något Sören Åkeby inte kommer ihåg.

- Han har inte sagt något till mig i alla fall. Jag vet att han är så pass klok. Han förstår att han gör ett övertramp. Jag förstår att jag gör ett övertramp när jag blir uppskickad på läktaren nere i Göteborg. Det är klart att han förstår att han gör fel. Så får inte vi bete oss som ledare, och om jag säger det sen är jag övertygad om att han förstår det.

Åkeby i Göteborg. Lukic i Halmstad. Varsin gång fick Djurgårdens tränare lämna bänken för en ofrivillig plats på läktaren. Djurgårdens tränarpar tillhör med all sannolikhet Allsvenskans hetaste.

- Det har att göra med vårt engagemang. Jag har inget annat svar. Vi är så inne i matcherna och vill vara med. Ibland spelar det över, och ibland tycker vi att vi blir orättvist behandlade av våra domare. Det är inget som vi tänker på. Sen kan jag köpa att det ibland blir för mycket både för Zoran och mig.

Under förra säsongen hördes Sören Åkeby ett flertal gånger kritisera domarna. Det var både en och två gånger han visade sitt missnöje, men överlag verkar han inte ha några större problem med domarkåren. Inte om man får tro följande stycke.

- Jag tycker inte att den är dålig. Helheten är jäkligt bra, men det finns en del sämre domare och det finns en del som är riktigt bra. Jag tycker att man skall utnyttja dem som är riktigt bra. Det finns för många som inte har rätt fingertoppskänsla. De lever för mycket bakom sin kortlek. Det är så lätt att sätta handen mot bröstet för att få spelarna lugna, istället för att vara lite öppna mot dem. Då blir stämningen bättre på planen.

Det är alltid lätt att gnälla på saker man tycker är dåligt. Oftast är det dock få som inte kan komma med några förslag på hur man göra saker bättre. Sören Åkeby levererar dock ett förslag på hur man skall höja domarstandarden i landet.

- Försök att få proffsdomare. Att de laddar för det här. Jag skulle bra gärna vilja veta hur många domare, för de har bra pröjs, och varför de har bra pröjs beror på att de skulle kunna åka till stället och även de ta in på hotell och vila och ladda för match. Jag skulle vilja veta om alla verkligen gör det, eller om de åker direkt till arenan och inte är så laddade som vi är, och sen är de inte tillräckligt fokuserade. Jag skulle vilja veta det, för jag kan tänka mig att de gärna spar stålar och skiter i att ta in på hotellrum. Jag säger inte att det är så, men jag kan tänka mig det.

Domare som får plus i kanten är, trots missödet mot GIF Sundsvall, Peter Fröjdfeldt, och även Anders Frisk. De har blivit humana påpekar Sören Åkeby. Rättskipare som det går att prata med. Domare som visar förståelse enligt Sören Åkeby. Enligt Sören Åkeby måste många domare ändra attityd.

- De måste kunna acceptera spontanitet från både tränare och spelare. Domarna måste jobba hårdare, och då menar jag inte konditionsmässigt. De måste också utveckla sig. Fotbollen i Sverige går framåt. Då måste de följa med. Sen hur de sköter detta är upp till dem. Vi kan inte träna dem också, menar Åkeby


[forts.]


Thomas Alexanderson2002-01-29 01:38:00

Fler artiklar om Djurgården

Forum 1891:s nyårskarameller: "Det var det första vi reagerade på när vi kom hit"