Lagbanner

Anders Grönhagen, del två

Andra delen.

Pratas det mycket bland tränare om hur andra lag tränar? Hur bra koll har ni på varandra?

- Jag tror inte att man vet exakt hur andra lag tränar, men ganska bra koll har man. Men det viktigaste är att öka träningsmängden successivt. Det gäller att söka spetskompetens, och jag tror att den mentala biten kommer in mer och mer. Man kan idag nå till en viss gräns, alla spelare är ju i princip heltidsanställda idag, och med den fysiska delen ska man väl ha en målsättning att kunna träna en till två timmar om dagen, året runt. Men jag tror att den stora biten som vi kan vidareutveckla är den psykiska delen och där är jag också imponerad av Djurgården att man klarar den här delen. Alla spelare är inställda på, det hör man i alla intervjuer, att det inte är något problem. Det är lite osvenskt att prata om guld, men det är inget fel med det, bara man har hela gruppen med sig. Är gruppen inställd på det, att man kommer att klara det här, då är det inget problem. Det farliga är om inte alla är med på det.

Delar man inom svensk fotboll med sig av bra träningsidéer? Har ni tränare bra kontakt med varandra?

-Nej, inte så mycket. Vi har sammanträffande ett par gånger om året när vi har konferenser. Men annars har jag kontakt med ett par stycken, det går inte att ha kontakt med alla allsvenska tränarna på en gång. Och man ska tänka på att alla lag är unika, det går inte att kopiera för mycket från varandra. Vidareutvecklingen måste vara att man söker den här spetskompetensen, med T.ex. en bra fystränare, och någon som kan den mentala biten.

När ett svensk lag satsar ordentligt har det ofta slutat med att pengarna strömmar ut, och att resultaten uteblir. Men i Norge så fungerar det bra för Rosenborg. Är det ett svensk problem, eller är det Rosenborg som är unika?

- Jag tror att det mellan Rosenborg och övriga Norge eller Sverige finns en stor skillnad. Man måste ha både en lång- och kortsiktig planering. Man måste ha ledare som är överens om hur man ska jobba. Man kanske inte behöver byta tränare så ofta som man gjort, jag tror att föreningen, inte tränarna ska ha filosofin hur fotbollen ska spelas, hur mycket man ska träna. Den kompetensen måste finnas i föreningen. Det kanske har varit så att träningen utvecklas beroende på vilken tränare man har men jag tror att det är bättre att man har en fast organisation som är kanske värd 75-80 %, och att sedan tränarna tillför resten. Sedan kan man alltid söka de behov man har, men föreningen lever hela tiden vidare, och går, i de spår som är fastställda. Det får inte bli så mycket upp och ner och ibland kommer det en ny tränare så ändras nästa allt. Det är ett förlegat sätt att titta på utvecklingen i en förening. Man måste bestämma sig, och så kör man racet. Rosenborg har gjort det, med en egen filosofi, hur man ska ha helheten, man är klockren på hur man ska spela och jobbar med det metodiskt. Och med framgångarna i Champions League och i norsk fotboll så har man också kapitalet.

Tror du att vi kommer att få se ett svenskt Rosenborg?

- Jag hoppas och tror det. Vi måste jobba ditåt, alla föreningar måste ha den strävan. Att hela tiden utvecklas, att aldrig känna sig nöjd. I dagsläget är det storstadslagen som har de stora ekonomiska förutsättningarna. Men det är upp till var och en av alla allsvenska klubbar att mobilisera kraften. Ju bättre fotboll, ju bättre lag som tar sig ut i Europa, desto bättre för alla andra lag. Och det är ju Djurgården på väg att göra, de har gjort bra nyförvärv, bra satsningar och har skaffat en riktigt bra träningsanläggning.

Vi diskuterar sedan hur det kommer sig att Djurgården inte lyckats sig loss i tabellen, och Anders kommer då in på hur fantastiska MFF: s anfallsduo Skoog och Ijeh har varit. Detta ledde oss in på nästa ämne, hur är förutsättningarna för att behålla spelarna i Sverige.

- Att spelare försvinner till andra europeiska ligor, där det finns mer pengar, måste man acceptera. Men det finns inte lika mycket pengar nu, då många klubbar har levt över sina tillgångar, så vi kanske kan klara av att behålla fler spelare i Sverige än tidigare.

Hur är det för en lite mindre klubb, jag tänker då givetvis på Elfsborg, att värva spelare?

- Vi har en annan princip, vi satsar mycket på unga spelare. Vi har ett bra A2-lag med pojkar födda 1984 med fyra-fem landslagsspelare. Jag tror att det är svårt för de mindre föreningarna att lyckas värva de riktiga stora spelarna som toppklubbarna istället tar. Men jag tror att Elfsborg på sikt vill skapa ett så slagkraftigt lag som möjligt. Men att då kanske titta på en eller två spelare som går in i laget varje säsong, och fortsätta satsningen på unga egna spelare eller kanske värva lite från regionen. Det är väl mer deras filosofi.

När man istället ser på Djurgården så verkar det lite lättare att rekrytera spelare. Jag har svårt att se att de kommer att förlora kampen om talanger som de verkligen vill ha.

- Ja, de har ju en positiv spelidé och de har en riktigt bra träningsanläggning som ligger avsides men ändå så nära. Det gäller för Djurgården att fortsätta ta tillvara på allt de har så att de kan fortsätta att locka spelarna de vill ha till föreningen.

Wille Bäckström2002-11-01 13:30:00

Fler artiklar om Djurgården