Lagbanner
Krönika: Den amerikanska drömmen
Den amerikanska drömmen är lite närmare Djurgården än andra allsvenska klubbar.

Krönika: Den amerikanska drömmen

Djurgården blickar allt mer över Atlanten och den amerikanska spelarmarknaden. En satsning som kan bära frukt om den genomförs på rätt sätt, med rätt kontakter.

Det finns idag få länder där svenska klubbar kan hämta billiga spelare som senare kan ge avkastning vid försäljning. Djurgården gjorde ett försök att sonera finska marknaden 2010 med Perovuo, Hämäläinen, Lyyski och Toivio. Satsningen kostade 20 miljoner och inkluderade Kennedy som nu är på väg tillbaka efter ett halvår i frysboxen. Med facit i hand så lyckades hälften av de finska spelarna och kommer kunna ge investerarna sina pengar tillbaka inom en snar framtid. Allt fler klubbar kollar mot den afrikanska marknaden där Djurgården var pionjärer vid sekelskiftet med spelare som Makondele och Pa Dembo Touray. 

USA kan vara ett starkt alternativ där collegespelare väljer lön i Europa före obetald tillvaro i hemlandet. Spelare i collegeligan får ingen ersättning och steget till MLS kan öka då ligan ökat i konkurrenskraft. Allsvenska stjärnor går till USA och amerikanska talanger till Sverige i en omvänd värld. Det som krävs för att lyckas är bra scouting och ordentliga provspel, något som Djurgården faktiskt har. I mina ögon var Gale Agbossoumonde en chansning som i ett längre perspektiv stoppade talanger som Emil Bergström från spel. 


Magnus Pehrsson säger att Djurgården har starka kontakter på den amerikanska marknaden.

Brian Span kan bli det lyckade exemplet
Jag tror en amerikansk satsning kan vara helt rätt väg att gå, om den görs på rätt sätt. Succé för Brian Span i höst kan leda till en större tro från supporterhåll och amerikanerna själva. Resan över Atlanten är lång och det krävs lyckade exempel för att satsningen inte bara ska bli en parantes. Det finns fortfarande en cementerad bild av amerikanska spelare som har svårt att anpassa sig till den europeiska fotbollen.

Utan starka kontakter i det land man ska genomföra en satsning är det omöjligt att lyckas. Det har Djurgården genom chefscouten Khaled El-Ahmad som bott i landet.  Ingen satsning är garanti för framgång, men verktygen och pusselbitarna finns, nu är det bara genomförandet som återstår. I en allsvenska där konkurrensen är mördande och skillnaden från en topp- och bottenplacering är snäv behövs det satsningar som sticker ut. Den amerikanska drömmen kan därför snart färgas blårandig.

Gustaf NilssonGustaf.F.nilsson@gmail.com@guragel2012-06-23 15:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Forum 1891:s nyårskarameller: "Det var det första vi reagerade på när vi kom hit"