Intervju med Gideon Granström: "Djurgården är föreningen jag älskar och brinner för"
Hur är det att ta steget från junior- till seniorfotbollen i Sveriges största idrottsförening? Vad drömmer ungdomsspelare om att uppnå med sina karriärer och finns det en klubbkänsla hos spelare redan i yngre led? Djurgårdens Gideon Granström har svaren! Eller ja, i alla fall en bild som stämmer mer överens än gemene mans syn. Forum 1891 slog sig ner med 19-åringen efter årets sista träning för att få svar på frågorna.
Såväl pendeltåget mot Södertälje som tunnelbanorna på den gröna linjen var välfyllda denna onsdagseftermiddag. Människor var på väg hem från jobb och skola, medan andra var på väg för att inhandla de sista julklapparna. Undertecknad var istället på väg till jobbet. För på Kungsholmen väntade ett av Djurgårdens mest spännande unga namn, Gideon Granström. Non Solo Bar på Rörstrandsgatan var skådeplatsen för dagens intervju och med varsin Chai latte i handen slog vi oss ned. Aktens huvudperson inledde samtalet med att berätta om den senaste säsongen. En säsong han tillbringat på lån i Ettan Norra-klubben FC Stockholm.
– Det har varit en stor omställning för mig på många olika plan, inte bara fotbollsmässigt utan också på ett personligt plan. Det har varit ett positivt utfall av lånet även om det varit tufft att hantera både medgångar och motgångar.
“Gidde” kom till FC Stockholm i februari tillsammans med Kalipha Jawla och Philip Rolke, en ung DIF-trio som i slutet av säsongen decimerats till en man, något vi får anledning att återkomma till senare under intervjun. Inledningsvis behåller vi strålkastarljuset på Gideon som inledde sin sejour i Ettan-klubben med sparsam speltid. Även om han de facto startade premiären på påskafton dröjde det till en bit in på sommaren innan han blev ordinarie i FC Stockholm som gjorde en storsatsning mot Superettan. Förutom en tuff konkurrens på mittfältet med spelare som lagkapten David Zlotnik och AIK-fostrade William Jan präglades våren även av ett för många blåränder okänt men.
– Jag kom från en försäsong med Djurgården som gynnade mig väldigt gott. Men jag klev in i den försäsongen efter en fotoperation som jag gjorde i november efter EM-kval med P19-landslaget. Den operationen präglade min vårsäsong en del, efter en operation är det svårare än man tror att komma tillbaka i full fysisk form. Det i kombination med nytt spelsystem, ny tränare, nya spelare och ny miljö gjorde att jag inte riktigt hittade rätt under vårsäsongen.
Efter vårsäsongen hände dock något. “Gidde” kom tillbaka starkare än någonsin.
– Efter sommaren med mycket egenträning kom jag tillbaka med en helt annan energi - både mentalt och fysiskt. Jag kände att jag hade hittat rätt och det visade sig även på planen. Min relation med Rikard (Norling, huvudtränare FC Stockholm) blev väldigt mycket bättre efter sommaren. Vi började hitta kemi mellan varandra och jag började förstå hur han ville använda mig som fotbollsspelare. När det klickade blev det flera mål för mig och många vinster vilket gjorde att vi tog oss till kvalplats. Jag fick spela mycket och jag tar med mig otroligt mycket från året. Jag är väldigt glad att jag tog det steget i samråd med Bosse och Djurgården, säger “Gidde” och brer på ett stort leende.
“Han var en stor bidragande faktor till att vi tog oss så långt”
Under hösten lossnade det som sagt rejält för Djurgårdens unge mittfältare. I september månad blev det tre mål framåt för Gideon Granström och förtroendet från Rikard Norling växte. De sista tio matcherna som han var tillgänglig startade han nio - ett kvitto på god utveckling under säsongen då han inledningsvis endast fick nöja sig med inhopp. Till Forum 1891 utvecklar han sina tankar kring Rikard Norling, som under årens lopp samlat på sig SM-guld och meriter från flera toppklubbar i Sverige.
– Han är en otroligt skicklig tränare, inte minst i sin matchcoachning. Det svåra för mig var att hitta hur han ville spela fotboll och det tog lite tid innan jag förstod hur vi skulle anfalla och försvara. Han är väldigt specifik i taktik och hur han vill coacha laget. Men jag tror att om man hittar det där klicket som jag pratade om innan så går det som rinnande vatten. Han var en stor bidragande faktor till att vi tog oss så långt som vi gjorde i Ettan.
Det lossnade rejält under höstsäsongen - här mål hemma mot Örebro Syrianska! Foto: Elif Benli
– Som spelare är det en stor trygghet att ha en tränare som kommer med erfarenhet, som har varit med på en högre nivå och vet hur han ska hantera olika situationer. Vi hade våra svackor och när vi klev in i höstsäsongen var det med kniven mot strupen. Vi behövde nästan vinna varje match och det hanterade han på ett fantastiskt fint sätt.
När Gideon Granström kritade på nytt kontrakt med Djurgården i december 2023 berättade han till DIF.se att han såg sig själv som en “central mittfältare som gillar att vara spelfördelare och ha mycket boll”. Han beskrev sig även som löpstark. I FC Stockholm har han under hösten fått en ännu mer framskjuten roll - vilket poängskörden på tre mål och två assister under hösten vittnar om.
– Jag hade samtal med Rikard om den rollen innan jag fick den och jag var väldigt sugen på den. Det är en roll jag haft mycket i ungdomsåren, det var under slutet av P19-tiden jag fick en mer central mittfältsroll som inte var lika offensivt lagd. Det är i åtta-rollen jag vill vara och kunna bidra både offensivt och defensivt. Men något jag tror kan gynna både Djurgården och mig på ett personligt plan är mina offensiva kvaliteter. Både i avslutsfasen och sista tredjedelen där jag är duktig på att få fram lägen.
– Men det jag tror att jag fick med mig mest ifrån rollen var ännu bättre löpkapacitet. Springa upp och ner och i vissa fall spela ute på en kant defensivt. Det gav mig väldigt fina lungor och nu orkar jag springa och spela betydligt mer.
"Det triggade igång mig duktigt"
Som tidigare nämnt anslöt “Gidde” till FC Stockholm tillsammans med kompisarna Kalipha Jawla och Philip Rolke som samtliga anslöt från Djurgårdens akademiverksamhet. Under våren fick dock alla tre snålt med speltid vilket resulterade i att de två lagkamraterna lämnade för nya äventyr under sommaren. Kalipha Jawla gick på lån till Utsiktens BK i Superettan och gjorde stor succé med fyra mål och två assister på åtta matcher medan Philip Rolke gick på lån till danska AC Horsens där det blivit spel i klubbens P19-lag. Att förlora duon under sommaren var tufft, men samtidigt en nyttig lärdom.
– Det var två trygga punkter för mig i gruppen. Men samtidigt såg jag det som en möjlighet att visa att jag tror på den här verksamheten och att jag var den av oss tre som kunde lyckas i den här miljön, säger han och fortsätter.
– Jag ville visa att jag klarar av att ta seniorsteget direkt. Det triggade mig lite också när jag läste en artikel från FotbollSthlm om att “Djurgårdens talanger inte får någon speltid i klubben de är på lån hos”. Det triggade igång mig duktigt och jag ville visa att jag klarar av det steget!
“Jag ville visa att jag klarar av att ta seniorsteget direkt.” Foto: Elif Benli
Som lag gick FC Stockholm väldigt bra under stora delar av säsongen. Klubben slutade på en andraplats i Ettan Norra efter serievinnarna Umeå FC. Att det blev en bra säsong för FC Stockholm var kanske inte det mest oväntade som hände 2024. Truppen bestod av spelare såsom den före detta Hammarby-kaptenen David Fällman, den utpräglade målskytten Villiam Dahlström med förflutet i bland annat Degerfors och lagkaptenen Luka Dobrijevic, som Rikard Norling tokhyllade tidigare i år i intervju med Sportbladet. “Gidde” blev positivt överraskad över nivån.
– Jag hade inte koll på att det var en så pass stor satsning som det faktiskt var. Det blev ett väldigt bra år och det tror jag beror på en kombination av en bra verksamhet och en stark spelartrupp. Vissa matcher dominerade vi totalt och det var en superbra träningsmiljö för mig. En sak man oroar sig för när man tar steget ner är att nivån på träningarna ska vara sämre men den var betydligt bättre än jag förväntade mig.
“Djurgården är föreningen jag älskar och brinner för!”
Efter mycket snack om säsongen i FC Stockholm var det dags att skifta fokus till Djurgården. Gideon Granström kom till föreningen som 15-åring inför säsongen 2021. Då lämnade han konkurrenten och ärkerivalen Hammarby, en rivalitet vi berör längre fram i intervjun. När mittfältslöftet försöker sammanfatta tiden i Djurgården såhär långt är det med många positiva ordalag.
– Det har varit en lång resa fram till att skriva ett kontrakt och etablera sig som en del av ett A-lag. Resan har varit tuff och lång men också väldigt rolig! Jag har fått mycket erfarenheter längs vägen och träffat många fina människor. Jag tycker om Djurgården extremt mycket som förening. Djurgården är föreningen jag älskar och brinner för! Jag har aldrig drömt om något annat sedan jag kom än att spela i A-laget. Det är det absolut största för mig. De känslorna jag har för föreningen kom tillbaka ännu mer nu när jag kom tillbaka från lånet. Att bara få komma ut och träna på Tele2 (3Arena numera) är ett stort upplyft. Det är stor skillnad från att kliva ner på ett kallt Stadshagen till en uppvärmd arena med så många fina människor och fotbollsspelare.
Steget mellan Hammarby och Djurgården uppfattas av många som känsligt. För Gideon Granström var det dock en självklarhet.
– Det var en väldigt lockande miljö att komma till på ungdomssidan. Christian Gentile som var ansvarig för akademin på den tiden gav en bra bild av verksamheten och jag fick även en ganska tydlig plan på hur jag skulle ta mig till Djurgårdens A-lag. Jag vill även tillägga att jag har väldigt starka känslor för föreningen och Djurgården är den förening i Stockholm som jag alltid velat se mig själv lyckas i. Det var ett ganska enkelt val att gå till Djurgården och det klaffade tidigt med ett lyft för mig som fotbollsspelare.
En kritik som många gånger väcks mot Djurgården är det faktum att få unga spelare från akademin får chansen i A-laget. Sedan Peter Kisfaludys inträde i verksamheten hösten 2022 har debatten kommit till liv än mer än tidigare. Som ungdomsspelare tror Gideon att han spelar en viktig roll i sammanhanget, inte minst för pojkakademins nuvarande spelare.
– Åren har gått och jag har gått igenom alla ungdomsleden. Jag tror det kan vara kul för andra ungdomsspelare att titta på min resa. Det går att ta sig upp hela vägen från ungdomsleden i Djurgården och vi i den nya generationen vill visa både supportrar och människor internt att vi är några spelare som verkligen vill ta det här steget. Jag tror också att det finns en tro från högre håll att det ska bli en förändring och föryngring i Djurgården.
Gideon Granström under Superettan-kvalet mot GIF Sundsvall. Foto: Elif Benli
Som tidigare nämnt skrev den talangfulle mittfältaren på ett nytt kontrakt inför årets säsong då han tillsammans med Max Croon och Kalipha Jawla kritade på varsitt treårsavtal. Inför kontraktskrivningen ryktades det om intresse utifrån vilket senare visade sig vara framför allt från den klassiska engelska klubben Sunderland AFC. Trots flera veckor i England föll valet på Stockholm och Djurgården.
– Jag var i deras miljö och tränade och i samband med det fanns det en dialog mellan mig och Sunderland, samtidigt som dialog fördes med Djurgården. Jag var i Sunderland i en månad och tränade med deras U21-lag under deras försäsong. Jag fick en god känsla av klubben och det var en cool upplevelse men jag kände tidigt att mina känslor för Djurgården och Stockholm lockade lite mer än vad England gjorde just då.
Djurgården med sportchef Bosse Andersson presenterade en bra plan för “Gidde” som var för svår för att tacka nej till.
– Jag fick en bra plan från Bosse. Det var första gången jag fick en kontakt med de som jobbar i A-lagsverksamheten, tidigare hade jag kontakt med Joel Riddez i ungdomsverksamheten. Vi kom fram till att vi skulle köra på det här och det är jag väldigt glad och stolt över idag.
Konkurrensen på mittfältet benhård - “Gidde” är redo att ta fighten
Om det är någon position i nuläget som det är extra hård konkurrens på i blårandigt är det på mittfältet. Under kontrakt står Rasmus Schüller, Daniel Stensson, Magnus Eriksson, Isak Alemayehu, Albin Ekdal, Patric Åslund och intervjuns huvudperson: Gideon Granström. När vinterfönstret stänger i mars är det inte omöjligt att det skett saker både in och ut på det blårandiga mittfältet. Någon som lär vara kvar är dock “Gidde” som inte räds nämnvärt av konkurrensen.
– Det är såklart tufft. En kombination av att man alltid vill utvecklas och slåss om de här platserna och det är den synvinkeln jag vill ha. Nu kommer jag komma in till den här säsongen med mer att ge istället för att komma in direkt från operationssalen. Jag kommer från en fin säsong i Ettan där jag dragit på mig otroligt mycket erfarenheter och utvecklat mitt spel. Jag tror att mina chanser att konkurrera i år är större än tidigare. Jag har också blivit tryggare i A-lagsmiljön med både spelare och ledare. Det är mycket som hänger på det om man ska lyckas - att man känner en trygghet från föreningen, spelare och ledare.
När intervjun genomfördes i mitten av december hade Jani Honkavaara inte presenterats som ny huvudtränare än. Men det låg nära i tiden och redan ett par dagar senare var han officiellt klar som lagets nya kapten. “Gidde” är spänd på den miljö som kan uppstå med en helt ny huvudtränare.
– Alla börjar om på ruta ett och det finns inga förutfattade meningar om platser. Jag känner också att det finns ett stort intresse från föreningen att få fram en ny talang från egna leden. Jag kommer göra allt som krävs och allt jag kan i min makt för att jag ska vara den spelaren som tar det steget. Jag har ett gott självförtroende och tror att det kan klicka rätt. Det krävas ett hårt arbete och att man är dedikerad och villig för att ta sig igenom olika perioder.
Ett återkommande ämne i intervjun är som ni kanske märker diskussionen kring att Djurgården inte får fram egna talanger, något Gideon Granström spinner vidare på ytterligare.
– I och med att många har den bilden av att det är svårt att slå igenom som ung i Djurgården är det också ett kvitto på att den som väl lyckas med det kan ta sig lite överallt. Titta på som yngre spelare som Samuel Dahl eller Lucas Bergvall och var de befinner sig idag. Det är ett kvitto för Djurgården att de unga spelare man väljer att lyfta fram slår verkligen på riktigt.
Gideon Granström drömmer om att slå igenom i Djurgården.
– Det finns en stor prestige i att lyckas i en förening som Djurgården och om man väl lyckas finns det en stolthet i det. Så jag tror att man får se det med olika perspektiv och inte bara ha inställningen om att det aldrig kommer fram unga spelare i Djurgården.
– Jag tror på den idé som lagts fram och den framtid som Djurgården har. Jag ser mig vara i Djurgården länge och drömmer om att spela allsvenska matcher för skölden.
Även om kritiken stundtals är hård mot föreningens akademiverksamhet och tillväxt till A-laget finns det saker som på senare år pekar i positiv riktning. Ett bevis är att samtliga äldre akademilag på pojksidan slutade topp tre i respektive serier. Det kom inte som en skräll för “Gidde” som tror starkt på föreningens framtid och väljer att lyfta fram dem som inte får lika mycket uppmärksamhet.
– Det är ett resultat av väldigt bra ungdomsledare. Det är inte så många som nämner att det finns bra ledare i Djurgårdens akademi men det finns många duktiga! Det är en bra organisation så jag tror det kommer komma upp flera unga spelare kommande år.
“Gidde” ser även ett mönster i fotbollen generellt där allt fler yngre förmågor får chansen.
– Fotbollen är i en föryngring. Det är yngre och yngre spelare som debuterar, yngre och yngre spelare som startar. Om man tror att Djurgården inte kommer att förändras med omvärlden tror jag att man har fel.
Hur yttrar sig rivaliteten på ungdomsnivå?
Under året som gått har mycket av det blårandiga snacket handlat om Djurgårdens usla derbyfacit. Noll poäng av av tolv möjliga och noll gjorda mål i allsvenska sammanhang. För Gideon själv, som aldrig spelat ett Stockholmsderby på seniornivå, är det svårt att sätta sig in och ge en exakt förklaring av de dåliga resultaten. Istället berör vi hur rivaliteten yttrar sig i yngre led, i akademierna. På ungdomssidan är det inte helt ovanligt att talanger byter mellan de olika Stockholmsklubbarna.
Ett exempel på en som gått mellan föreningarna är AIK:s Victor Andersson som har ett förflutet i såväl Hammarby som Djurgården. En annan är “Gidde” själv som kom till Djurgården från Hammarby. Hur stor är egentligen rivaliteten i yngre led?
– Ett klubbyte kan bero på att man går i samma skola som folk eller har vänner i motståndarlaget. Det är inte lika infekterat på den nivån att gå mellan klubbar då det inte uppmärksammas på samma sätt. När jag tog steget kände jag att det bubblade till hos vissa men jag har alltid känt att det var rätt steg att ta då jag följde mitt hjärta.
“Jag har alltid känt att det var rätt steg att ta då jag följde mitt hjärta”. Foto: Axel Bengtsson, DIF Fotboll.
– Jag har spelat derbyn på ungdomsnivå och personligen älskar jag dem matcherna med den anspänningen. Det är superkul! Även om det såklart inte är som att spela inför 30 000 på läktaren. Men vi har fått en skolning från tidig ålder om att man ska älska att spela dem matcherna och prestera när det gäller som mest. Jag triggas enormt av sådana matcher och brukar prestera bättre i dem.
Att vara en del av en av Sveriges största fotbollssektioner och Sveriges största idrottsförening märks av även i vardagen. Något som gör “Gidde” än mer sugen på att slå igenom i sina drömmars lag.
– Vi har otroligt många supportrar över hela Stockholm och även om jag inte gjort så stort avtryck än i Djurgården så händer det att folk stannar till mig och önskar lycka till eller liknande. Det betyder otroligt mycket och för mig har det varit sjukt att känna det där stödet. När man tränar på Kaknäs är det många som kollar och jag känner en stor kärlek till Djurgårdsfamiljen. Om de får se mig ännu mer på planen finns det chans att de får en ännu bättre bild av mig som person.
Att intervjun, som ägde rum samma dag som Haris Radetinac gjorde sin sista träning med laget och dagen innan han spelade sin match mot Legia Warszawa, avslutades med ord om den störste blårandiga i modern tid var kanske ingen skräll.
– Man är både person och fotbollsspelare. Kolla på en sådan fanbärare som Haris Radetinac och vilken person han blivit för otroligt många människor. Jag tror att man ska se det fina i hur spelare bygger upp relationer till föreningen och supportrarna. Haris har visat det på ett otroligt vis och han är en stor förebild för många yngre spelare men även supportrar som brinner lika mycket för Djurgården som han gör.
Haris Radetinac - en förebild för många unga spelare.
– Jag minns när jag kom upp i Djurgården. Haris var en av de som hjälpte mig mest att komma in i laget, tillsammans med andra spelare såklart. Men speciellt han har varit betydelsefull för många yngre spelare. Han är duktig på att ställa krav men bidrar också med en familjär känsla.
Med ett leende på läpparna avslutar “Gidde” intervjun med ord riktade till evigt unge Haris Radetinac.
– Han ska ha ett stort tack! Han har betytt mycket för Djurgården som verksamhet men även för mig personligen.
* * *