Lagbanner
Exklusiv intervju med Mimmi Larsson: "Det är klart att jag drömmer om SM-guld"
Mimmi Larsson drömmer stort med Djurgården.

Exklusiv intervju med Mimmi Larsson: "Det är klart att jag drömmer om SM-guld"

Under gårdagen presenterade Djurgårdens damer dubbla prestigevärvningar. Pauline Hammarlund och Mimmi Larsson, som bägge kommer till Blåränderna med meriter från landslaget och spel ute på kontinenten. Forum 1891 fick en mycket exklusiv sittning med den sistnämnde, vilket är 30-åringens första officiella intervju hemma på svensk mark igen. Till Forum 1891 berättar hon bland annat om tankarna kring flytten, varför valet föll på Djurgården och hur det är att vara en del av en växande damfotboll.

När Forum 1891 sätter sig ned med Mimmi Larsson har anfallaren inte ens hunnit presenteras av Djurgården. Det ska nämligen dröja ytterligare ett drygt dygn, så tisslandet och tasslandet är ett faktum. Därför är det extra roligt när stjärnnyförvärvet väljer att göra sin första intervju hemma på svensk mark igen med just Forum 1891. 

På den för dagen tomma träterrassen utanför Jompas Hörna, på Hjorthagens IP, slår redaktionen sig ner med Mimmi Larsson. Intervjun inleds med att prata känslor kring att flytta hem till Sverige och skriva på för Djurgården. Ett beslut hon beskriver som enkelt, något hon utvecklar till Forum 1891 på följande vis. 

– Jag kände att jag ville hem till Sverige. Jag har saknat tryggheten, även om vi har haft det bra utomlands. Djurgården kändes intressanta direkt, vi har något bra på gång och jag känner att jag med min rutin och erfarenhet kan bidra till att vi uppnår målsättningarna. 

Mimmis meritlista sträcker sig lång. 70 mål i Damallsvenskan, SM-guld, spel i Champions League och 30 landskamper för det svenska landslaget. Alternativen lär således ha varit fler än bara ett när hon valde att krita på för Blåränderna. Varför föll valet på just Djurgården då? 

– Djurgårdens framtidssatsning känns väldigt intressant! Att få komma in i en roll med lite rutin i bagaget och kunna bidra känns bra. 

Utöver de sportsliga faktorerna väger även sociala och familjära aspekter tungt. 

– Jag och min sambo kände att vi ville bosätta oss nära familjen och den håller främst till i Eskilstuna. Då kändes Stockholm som ett bra alternativ och när Djurgården kom in i bilden och presenterade sig kändes det som en bra match för min del. 


Mimmi Larsson i duell med Barcelonas Mapi León i Champions League. 
Året som utlandsproffs
Närmast kommer anfallaren från en tid i Tyskland, då hon har spenderat det senaste halvåret i Bundesliga-klubben RB Leipzig. Dessförinnan blev det en säsong i amerikanska Kansas City Current. Det dryga året utomlands beskriver Mimmi som lärorikt. 

– Det har varit kul! Det har varit viktigt som fotbollsspelare men även som person har jag utvecklats på många håll. Det är annorlunda, andra kulturer och andra sätt att vara på. Klimatet var lite hårdare också, men det var bra för mig då jag kan vara lite för snäll och lojal ibland.

Hon utvecklar vidare. 

– Det var en jättebra erfarenhet. Jag fick lära mig mycket men fick samtidigt perspektiv på att jag har det bra här hemma i Sverige. Men i sin helhet en cool upplevelse helt enkelt. 

I bagaget sedan tidigare har hon åtta säsonger i Damallsvenskan. Hon får frågan kring hur hon jämför de olika ligorna med varandra, där Mimmi menar på att de skiljer sig en hel del.

– Den amerikanska ligan är väldigt, väldigt fysisk. Mycket handlar om att springa snabbast och vara starkast, även om det såklart beror lite på vilken klubb du spelar i. Men generellt sett, mer fysisk. 

– Den tyska ligan trodde jag lite samma om, att den skulle vara fysisk - vilket den var. Men det är svårt att jämföra ligorna i sig. I Sverige är vi bättre på det taktiska, vara mer organiserade och så vidare. Medan tyskarna har en fysik som är snäppet bättre, de springer mer och är starkare generellt. Men jag har svårt att sia kring hur en match mellan exempelvis Leipzig och Djurgården skulle sluta. 

“En förening med stort hjärta”
Mimmi, som även spelat Damallsvensk fotboll i Mallbacken, Eskilstuna och Linköping, lämnade Sverige senast efter tre säsonger i mesta mästarna Rosengård. År hon beskriver som viktiga för karriären, och erfarenheter hon bär med sig resten av livet och som hon hoppas kunna bidra med till Djurgården. 

– Det är en klubb som verkligen har en vinnarkultur. Jag har alltid haft en vinnarmentalitet och alltid velat vinna, men den stärktes av mina år i Rosengård. Det är något jag kommer ta med mig i min framtida karriär. Även om det bara är ett smålagsspel på en träning eller sista minuterna i en match så är känslan att man vill vinna till varje pris. 

Under sina tidigare år i svensk fotboll har hon mött Djurgården flera gånger. Hon delar med sig av vilken syn hon haft på föreningen utifrån. 

– Det har alltid känts som en förening med stort hjärta, man märker att det är en storklubb. Något jag tror jag kommer förstå ännu mer nu när jag bor i Stockholm och spelar här. Det är häftigt att få vara en del av en så stor förening som har en så pass framgångsrik historia. 

– Som lag har jag alltid tyckt att Djurgården varit hårt arbetande och tuffa att möta, speciellt på hemmaplan. Det är inte alla gånger man kommit härifrån med vinster. 

“Det är jättekul att vara vara i den tiden när det väl händer saker”
Inför seriepremiären av herrallsvenskan brukar man år efter år säga att “serien är hetare än någonsin”. Det går förvisso inte att applicera på Damallsvenskan, åtminstone inte ur ett sportsligt perspektiv där serien under de senaste åren tappat i ranking. Men på många andra vis är Damallsvenskan och damfotbollen i stort hetare än någonsin. De stora länderna i Europa satsar tungt, publikintresset ökar kraftigt och det blir mer pengar i omlopp - vilket i sin tur betyder att spelarna börjar tjäna mer pengar. Att få vara en del av den utvecklingen är enligt Mimmi inspirerande. 

– Det är så kul att det händer så mycket nu. Det är inte bara i Damallsvenskan, utan även ute i Europa växer det. Det gäller att bara hänga på, för vissa klubbar går fort framåt. Det är jättekul att vara i den tiden när det väl händer saker.


"Det är jättekul att vara i den tiden när det väl händer saker". 
– Sedan hade man kanske önskat att man var åtta år yngre så man hade kunnat tjäna lite mer cash, säger hon och brer på ett stort leende innan hon fortsätter. 

– Nej men det är skitkul! Även om Damallsvenskan kanske tappar lite placeringar i rankning så tror jag fortfarande att det är en bra serie att vara i som ung fotbollsspelare. Du behöver inte känna stress över att komma ut i Europa utan du kan få bra matcher här hemma i Sverige. 

Det publika intresset har som sagt ökat rätt så kraftigt under de senaste åren. En utveckling som är välkommen och som Mimmi tror beror på flera faktorer. 

– Sociala medier och tidningar, det är mer publicitet och vi syns mer än tidigare. Det tror jag är viktigt, att man satsar och skriver mer kring damfotboll - att man tar alla de möjligheter som finns för att få intresset att växa ännu mer. För intresset finns där, det gäller bara att använda det på rätt sätt. 

“Jag älskar att vinna och jag vill vinna allt som går att vinna”
I intervjuns slutskede frågade undertecknad Mimmi om vad hon drömmer om att uppnå med Djurgården som förening. För många är svaret givet, vilket det också var för Mimmi. 

– Jag älskar att vinna och jag vill vinna allt som går att vinna. Sedan måste man vara ödmjuk, det är ett jobb som ska göras varje dag. Det låter klyschigt, men man får ta en dag i taget och sikta på att vinna nästa match. 

– Men det är klart att jag drömmer om SM-guld, det vore dumt att inte göra det! 


Mimmi Larsson drömmer om att vinna SM-guld igen, men den här gången med Djurgården. 
Vägen dit är dock lång och Mimmi försöker peka ut nycklarna hon tror blir viktiga för att göra visionen och drömmen till verklighet. 

– Förutom mina offensiva kvaliteter i form av att göra poäng så vill jag som sagt också bidra med min rutin och erfarenhet från tidigare klubbar. Jag vill kunna driva på i träning och matcher. Mixen vi har mellan unga och äldre spelare tror jag är jättebra och det är viktigt att kunna utnyttja den - alla ska känna att de har en viktig och betydande roll i gruppen. Du ska våga vara dig själv och ta ansvar, oavsett om du är 19 år eller 30. 

* * *

Vad tror och hoppas du på om Mimmi Larsson i Djurgården? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.
 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12024-07-05 13:40:00
Author

Fler artiklar om Djurgården