Lagbanner
Experten om ECL-motståndet: DIF klar favorit
Jeff Strassers Progrès Niederkorn går in som underdogs mot Djurgården. Pallar stockholmarna trycket eller överraskar ”Getingarna”?

Experten om ECL-motståndet: DIF klar favorit

Inom kort gästar den luxemburgiska ligafyran Tele2 Arena för kvalet till Europa Conference League. Men vilka är FC Progrès Niederkorn och vad ska blårandiga supportrar och spelare förvänta sig av dubbelmötet? Forum 1891 tog kontakt med en expert för att få svar på de viktigaste frågorna.

Förra årets kval till Europa Conference League blev ett rejält antiklimax. Djurgården klev in som seedat lag i andra kvalomgångens lottning. Det var med andra ord upplagt för ett bekvämt första hinder på vägen mot ett nytt gruppspel. Resan började dock på sämsta tänkbara sätt då lotten föll på FC Luzern – den på förhand tuffaste nöten att knäcka av samtliga inblandade lag. Trots detta gick Blåränderna in som favoriter, om än knappa. 

När det väl var dags för dubbelmöte mot schweizarna lyckades aldrig Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag pricka rätt. Hemmamötet skulle visa sig fälla avgörandet. Jesper Löfgren gav förvisso Djurgården en drömstart, men därefter vände Luzern på steken och drömmen om vidare avancemang gick upp i rök. Där och då var frustrationen stor inom supporterled – mycket på grund av lagets ojämna prestationer och Bosse Anderssons misslyckade transferfönster. Spola fram tiden ett år och föreningen befinner sig i ett liknande läge. För tredje året i rad har laget och alla supportrar ett Europaäventyr att se fram emot. Sommaren 2022 är en sommar som ingen djurgårdare någonsin kommer att glömma. Nu hoppas alla inblandade på nya framgångar runt om på den europeiska kontinenten och förutsättningarna finns där – i alla fall inledningsvis.

Även det här året får Djurgården stoltsera med att vara seedat under kvalomgångarna. Därför undviker man att ställas mot de riktigt stora drakarna i ett tidigt skede. Om DIF hade otur med lottningen i fjol var det tvärtom denna gång – både på och utanför planen. Många Djurgårdssupportrar knöt en näve när det stod klart att FC Progrès Niederkorn från Luxemburg skulle stå för motståndet. Det är inget lag som skrämmer rent sportsligt, samtidigt som det finns flera resvägar till landet. Men vilka är Progrès Niederkorn? Forum 1891 tog kontakt med en expert på luxemburgisk fotboll för att djupdyka kring Blårändernas kommande motståndare.

Tuff utmaning – men hoppet finns
Bence Horvath har en gedigen bakgrund inom luxemburgisk fotboll, med mångårigt förflutet som fotbollsbloggare och fotbollskorrespondent på den inhemska mediaportalen RTL Today. Han brinner för den luxemburgiska ligan, som har en del likheter med Allsvenskan. 

– Jag kan varmt rekommendera serien till den som börjat tröttna på den kommersialisering, överhajp och dissonans man ibland ser inom dagens elitfotboll, säger Horvath till Forum 1891. 

Han menar att supportrarna och Progrès Niederkorn är medvetna om att det kommer krävas mycket för ett avancemang, men att hoppet trots allt finns där.

– Det var ju uppenbart redan inför lottningen att ”Getingarna” inte skulle ha någon lätt uppgift framför sig. Laget fick en biljett in i andra kvalrundan i Europa Conference League efter att ha vunnit den inhemska cupen och man visste redan från början att man inte skulle bli seedat. Det fanns många tänkbara motståndare med hög status som skulle kunna bjuda på minnesvärda bortaresor för supportrarna. Djurgården har här kanske inte samma status som till exempel AEK Aten, men framstår samtidigt inte som någon helt omöjlig motståndare. Niederkorn kommer förstås fortfarande vara stora underdogs, men efter att ha slagit Midtjylland i en av matcherna i fjol finns det ändå en chans till avancemang.

Horvath utvecklar sitt svar och kommer in på de tydligaste skillnaderna mellan fotbollen i Luxemburg och Sverige – något som bidrar till att stärka DIF:s favoritskap ytterligare.

– Supportrarna ser sig inte som slagna på förhand, men svensk fotboll är genomprofessionell och klubbar som Malmö har ju verkligen lyckats på senare år. Med tanke på det kan man inte se något svenskt lag som en lätt motståndare. Optimismen inför mötet bottnar kanske främst i resultaten på senare år, där Niederkorn kategoriserats som lite av en ”jättedödare”. Objektivt sett gör dock skillnaden i kvalitet och status mellan både de båda klubbarna och de respektive ligorna Djurgården till solklar favorit. Även om man leker med tanken att Niederkorn skulle förlora både hemma och borta skulle det knappast bli stormigt i supporterled. 

Storhetstid under 70-talet
FC Progrès Niederkorn, från staden Niederkorn, grundades 1919 och har en anrik historia bakom sig. Vid en snabb blick på klubbens emblem och färger är det svårt att inte tänka på BK Häcken och AIK. Till vardags spelar laget på Stade Jos Haupert med en kapacitet på blygsamma 2 800 åskådare. Arenan byggdes för staden och inte speciellt för Progrès och fick därför namn efter Jos Haupert som i egenskap av borgmästare under en tioårsperiod spelade en viktig roll för staden. 

Som en följd av Nazitysklands ockupation av Luxemburg började Progrès Niederkorn delta i Gauliga Mittelrhein – högstaligan i de centrala och södra delarna av Rhenprovinsen. Det luxemburgiska laget tvingades också germanisera sitt namn för att ställa in sig i tyskarnas led. I samband med Nazitysklands fall kunde Progrès Niederkorn återgå till den inhemska ligan och på allvar göra sig ett namn i Luxemburg.

– Progrès har varit framgångsrika under olika perioder, men storhetstiden får ändå sägas ha varit under sent 70-tal, när man vann serien två gånger och cupen två gånger. Efter det följde en sämre period, där man till och med trillade ur högstaligan. Under de senaste 20 åren har man kommit tillbaka och etablerat sig som ett topplag igen. Europaplatserna fördelas likadant i Luxemburg som i Sverige och Niederkorn har löst en topp fyra-placering sju gånger de senaste nio åren. I Europakvalen har man haft vissa framgångar. Man lyckades till exempel 2017 slå ut Glasgow Rangers och året därpå vinna mot Budapest Honvéd. Samtidigt var den inhemska cupsegern senast den första titeln för klubben sedan man vann ligan 1981. Så supportrarna har helt klart fått vänta längre på en titel än man hade önskat.

Tre ess på handen för DIF
När svenska klubbar ger sig in i Europakvalet under sommaren, är det alltid med en stor fördel. Till skillnad från de flesta andra europeiska länderna spelas Allsvenskan vår-höst, vilket gör att lagen är i matchform när det vankas Europamatcher. I de stora ligorna ute i Europa är säsongen i stället uppdelad i höst-vår och lagen är därför inne i försäsong under kvalet – och spelartrupperna är ofta under uppbyggnad. Horvath berättar att Progrès ändrat om i upplägget för att vara så väl förberedda som möjligt inför matcherna mot Djurgården.  

– Det handlar inte om någon ny eller okänd problematik, utan det är likadant varje gång man möter nordiska klubbar som kör vår-höst-säsong. Progrès har i år valt att inleda försäsongen tidigare än andra luxemburgiska klubbar, eftersom det är så viktigt att vara i matchform direkt när säsongen inleds. Man har bland annat spelat två träningsmatcher de senaste två veckorna och kommer att spela två till innan man reser till Sverige. Transferfönstret öppnade precis och truppen genomgår nu en förändringsprocess. Här räknar jag med fler spelare in-ut än i Djurgården, som förmodligen har ett lugnare fönster så här mitt under säsongen. Det är en fördel för Djurgården.

Just transferfönstret är en annan utmaning mindre fotbollsnationer tvingas ställas inför varje sommar. Klubbar högre upp i näringskedjan brukar dammsuga lägre rankade lag på sina bästa spelare. Men Progrès Niederkorn har haft en relativt lugn sommar så här långt. 

– De starkaste spelarna i den luxemburgiska högstaligan brukar få lukrativa erbjudanden från bättre ligor som är svåra att motstå för både klubb och spelare. Niederkorn har ändå haft en bra sommar i det avseendet och hittills bara tappat anfallaren Walid Jarmouni till KF Tirana i albanska ligan. Klubben har därför inte haft behov av att ta in någon namnkunnig förstärkning, utan har bara värvat inhemskt. Det främsta nyförvärvet är vänsterbacken Cédric Sacras, som gjort två landskamper för Luxemburg och som nu kommer till samma klubb som sin bror Alex, också han vänsterback.

En tredje faktor som talar för Djurgården är underlaget. Konstgräs är en het debatt i Sverige där majoriteten är överens om problematiken. Med det sagt är det inte någon hemlighet att firma Bergstrand-Lagerlöf har hittat ett spelsätt som gynnas av en snabb plastmatta. På sydligare breddgrader är det sällan konstgräs används i seniorfotbollen och Luxemburg är inget undantag.

– Eftersom luxemburgiska klubbar genomgående spelar på naturgräs utgör konstgräs alltid en stor utmaning. Landslaget hade till exempel i fjol stora problem mot Island på konstgräs, trots att man tidigare vunnit komfortabelt på naturgräs på hemmaplan. Man kan därför med fog fråga sig hur mycket underlaget kan påverka lagets prestation. Förmodligen kommer vi att få se en del dåliga passningar och bolltouch på konstgräset, men Niederkorns spelare är åtminstone tillräckligt tekniska för att inte göra grova misstag i försvaret. 

Meriterad tränare med tydlig spelidé
När det kommer till fotbollsplanen leds klubben av Jeff Strasser. Huvudtränaren har en lång spelarkarriär bakom sig med spel i bland annat Metz, Kaiserslautern och Borussia Mönchengladbach, men det är framför allt tiden i landslaget han är mest känd för. Med sina 98 A-landskamper är han på fjärde plats över antal matcher för Luxemburgs landslag. Direkt efter att ha slutat som aktiv inledde Strasser tränarkarriären och sedan 2022 har 49-åringen haft ansvaret för Progrès, där en tydlig spelidé sakta men säkert utkristalliserat sig. 

– Progrès tränare Jeff Strasser har utmärkt sig med sin högoktaniga spelstil, med intensivt presspel, snabba omställningar och mycket löpningar – något som gjort även träningarna mycket krävande. Strasser detaljstyr inte det kreativa spelet utan ger i stället de offensiva spelarna utrymme för att använda sin kreativitet och finess. Försvaret anses samtidigt höra till landets mest välorganiserade, även om man aldrig går in för att ”parkera bussen”. Mitt stalltips är att laget kommer att gå in ganska försiktigt mot Djurgården och försöka hota med kontringar – och även om svenskarna skulle ta ledningen tror jag inte att man börjar tjurrusa.

Horvath passar på att lyfta fram ett par spelare som Blåränderna behöver se upp för.

– Långa inspel bakom backlinjen är ett av Progrès främsta anfallsvapen, både på fasta situationer och i öppet spel. Laget har två dödbollspecialister i Jonathan Schmid och Omar Natami som är skickliga när det gäller att slå öppnande långbollar. Schmid har gjort 299 matcher i tyska Bundesliga och är därmed den fransman som gjort flest matcher där – fler än till exempel Franck Ribéry. Efter sejourer i Freiburg, Hoffenheim och Augsburg bidrar nu 34-årige Schmid med öppnande kantlöpningar hos ”Getingarna”. Natami har i sin tur viss erfarenhet av svensk fotboll. Han tillbringade andra halvan av säsongen 2022 hos Jönköpings Södra i Superettan. Han har även varit i den numera konkurssatta danska klubben Jammerbugt och spelat gruppspel i Europa League med F91 Dudelange.

Kontrast mot tidigare Europamatcher
De senaste åren har Djurgården ställts mot starka publiklag. HNK Rijekas, APOEL:s och framför allt Lech Poznans supportrar bjöd upp till dans på både hemma- och bortaplan. Blåränderna stoltserar med fantastiska supportrar och dessa matcher är några av de mest minnesvärda i föreningens historia. I år kommer det dock bli något annat. Progrès Niederkorn är inte i första hand känt för sina supportrar och traditionen att resa på långa bortamatcher finns inte riktigt där på samma sätt som i Sverige.

– Progrès är ett av lagen i Luxemburg med starkast publikstöd, men räkna inte med en anstormning i tusental. Ett par dussin bortasupportrar skulle redan det anses klart respektabelt. Med lite tur ordnar klubben en supporterbuss som kan köra upp till Sverige. Det blir i så fall varken billigt eller bekvämt, men vore den bästa möjligheten för att få med sig mycket folk på läktarna. Niederkorns hemmaarena andas amatörliga och det är svårt för supportrarna att skapa en professionell miljö där. Räkna dock med bengaler, trummor och flaggor – men inte så mycket folk. 

Flera av klubbarna från ECL-äventyret 22-23 är dessutom omtalade för sin ultras- och firmascen. När djurgårdare reste ned till Kroatien, Cypern och Polen fanns det starka uppmaningar om att vara uppmärksam och inte gå ensam i städerna. Det blev även en del sammandrabbningar mellan grupperingar kring barer och restauranger. Bence Horvath menar att detta inte är något de tillresta DIF-supportrarna behöver tänka på i Luxemburg. I stället är det en annan sak som kommer att gäcka bortasupportrarna. 

– Luxemburgiska supportrar ser inte så allvarligt på rivaliteten kring matcherna så det är inget som kommer att påverka hur Djurgårdssupportrarna mottas på eller runt arenan. Förmodligen kommer det att bli en lugn och fredlig historia, särskilt om mötet är mer eller mindre avgjort redan efter den första matchen. Supportrarna kanske inte är vänligt inställda, men det blir aldrig våldsamt kring matcherna. De svenska supportrarna kommer förmodligen inte att uppskatta priserna på restauranger och barer, men den kostnadsfria kollektivtrafiken kanske kan vara lite plåster på såren!

Om djurgårdare får tid över mellan alkoholhaltiga drycker och fotbollen finns det ett par sevärdheter att titta till samt mat för den som vill testa något nytt, även om utbudet är skralt. 

– Det är en fin och modern stad, men det finns inte mycket att hitta på i Niederkorn. Det bor bara drygt 7 000 människor i samhället och de enda sevärdheterna är den lokala kyrkan och ett skyddsrum från andra världskriget. Det luxemburgiska köket har hämtat inspiration från både Tyskland och Frankrike, men till de mest klassiska inhemska rätterna hör Bouneschlupp (soppa på gröna bönor), löksoppa och Coq au Riesling (kyckling brässerad i vitt vin). Landets mest välkända dessert är plommontårtan Quetschentaart.

Bästa framgångsreceptet: full fart framåt
Bence Horvath får avslutningsvis frågan om hur dubbelmötet slutar. Här tror han på favoriten, men lyfter ett varningens finger.

– Om jag ska vara lite enögd kan jag se Niederkorn ta mötet till förlängning och hoppas på det bästa där. Det mest realistiska är nog dock att Djurgården vinner minst en av matcherna och att Niderkorn hemma får med sig antingen ett oavgjort resultat eller en knapp vinst. Klubben hade så sent som i maj en svit på över 20 hemmamatcher utan förlust, där man bland annat hade mött danska Midtjylland och kosovanska Gjilani. Det bästa DIF kan göra är nog att gå ut hårt i hemmamötet och skära av Niederkorns möjligheter till comeback, för i Luxemburg kommer Blåränderna inte att få en lätt resa.

Dubbelmötet inleds i Stockholm den 25 juli och biljettförsäljningen är igång. En vecka senare reser föreningen ned till Luxemburg för avgörandet. Ambitionen var att spela på nationalarenan där kapaciteten är betydligt högre, men underlaget kommer inte att vara klart till matchen. I stället spelas bortamötet på Stade Municipal de la Ville de Differdange, en arena tillhörande FC Differdange 03 med plats för 3 500 åskådare. Den siffran kommer att krympa till 2 132 på grund av att ståplatser ska bli sittplatser.

 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-07-22 09:40:00
Author

Fler artiklar om Djurgården