Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-05-05 19:00

Djurgården - Helsingborg
2 - 2

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Helsingborgs IF
Magnus Eriksson svarade för säsongens första assist, men det räckte inte för att Djurgården skulle vinna.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Helsingborgs IF

Djurgården lyckades inte följa upp segern mot Sirius med en ny trepoängare. Hemma mot Helsingborg fick Blåränderna nöja sig med en poäng. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Effektiva Helsingborg 
Inför matchen hade bortalaget endast svarat för fyra mål framåt på de sex inledande matcherna. Den oförmågan och brist på kvalitet framför mål var däremot som bortblåst på Tele2 Arena. Redan efter fyra minuter kunde Taha Ali ostört få placera in 0-1 i det bortre hörnet. Detta kom efter att Helsingborg lyckats vinna boll långt in på Djurgårdens planhalva. Hemmalaget slarvade återigen i passningsspelet efter 21 minuters spel. Helsingborg och Taha Ali utnyttjade detta ännu en gång och 0-2 var ett faktum. Tre skott på mål räckte för att de rödklädda skulle göra två mål, och få med sig en poäng hem till Skåne.

Ineffektiva Djurgården
Om Helsingborg var effektiva och kliniska i sina avslut, så var Djurgården raka motsatsen. Hemmalaget missade chans efter chans och Helsingborgs målvakt, Kalle Joelsson, storspelade i den första halvleken. Hampus Finndell måttade ett hårt skott som målvakten styrde undan efter en hörna. Finndell frispelade sedan Joel Asoro i ett friläge, men avslutet gick rakt på mål. I den 31:a matchminuten fick hemmalaget utdelning. Haris Radetinac vann en nickduell och fick fram bollen till Sead Haksabanovic, som via en spelare i Helsingborg, sköt in 1-2. Djurgården fortsatte att rada upp chanser innan pausen. Haksabanovic hade en nick utanför och Radetinac hade matchens bästa möjlighet, men skottet träffade inte mål. 

Märkligt byte
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har varit mer och mer aktiva från tränarbänken i år, i jämförelse med tidigare säsonger i Djurgården. I en del matcher, bland annat Norrköping hemma, har inhopparna varit tungan på vågen. Matchen mot Helsingborg var inget undantag. Redan i halvtid valde tränarduon att agera. Rasmus Schüller lämnade planen och in kom Elias Andersson. Många höjde nog på ögonbrynen när bytet i minut 57 annonserades. Inte för att Victor Edvardsen gjorde sig redo för inhopp, mer för att det var Joel Asoro som fick kliva av. En spelare som ständigt var i rörelse och utgjorde ett hot mot Helsingborgs alltmer trötta backlinje. 

Ytterbackarna går inte att känna igen
Djurgården har varit bortskämda med bra ytterbackar de senaste säsongerna. Under guldåret var det Aslak Witry och Elliot Käck som forsade fram på respektive kant och skapade farligheter för motståndarna. I fjol var nämnde Witry klubbens bästa spelare innan han såldes. Inför årets säsong agerade Bosse Andersson när Piotr Johansson och Pierre Bengtsson värvades in. Båda, framför allt Piotr Johansson, såg nästintill ostoppbara ut på försäsongen och under cupspelet. Ytterbackarna har dock inte kunnat ta med sig den formen in i Allsvenskan. Bengtsson har dragits med skador och sett trög ut, och Johansson har saknat offensivt hot de inledande matcherna. 

Sead Haksabanovic ljusglimten trots poängtapp 
Det blev mål i den första allsvenska matchen i den blårandiga tröjan. Men därefter har det gått lite knackigt för prestigevärvningen. Nu börjar fixstjärnan varva igång och liknar mer och mer den spelare som gjorde succé i Norrköping. Målet mot Sirius följdes upp av en bra prestation mot Helsingborg. Han ordnade fram reduceringen till 1-2 och var delaktig i det mesta framåt för Djurgården. Lite mer skärpa för egen del och lagkamraterna hade kunnat resulterat i både mål och assist från yttermittfältaren. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-05-05 23:07:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Exklusiv intervju med Mimmi Larsson: "Det är klart att jag drömmer om SM-guld"
Intervju med Tove Almqvist: “Jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång"