Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-09-25 19:00

Djurgården - Brommapojkarna
2 - 1

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – IF Brommapojkarna
Deniz Hümmet målade för andra hemmamatchen i rad efter fint förarbete av Wikheim och Haarala.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF – IF Brommapojkarna

Det var ett efterlängtat steg i rätt riktning när Djurgården hemmaslog Brommapojkarna under den typiska, kyliga septemberkvällen. Forum 1891 har tagit fram fem spaningar efter onsdagens drabbning mellan Stockholmslagen.

Oscar Jansson mellan DIF-stolparna
33-åringen med ett långt förflutet i Örebro och IFK Norrköping var ett överraskande namn både när övergången bekräftades liksom när startelvan tillkännagavs. Jansson visade snabbt att han inte är i närheten av lika bekväm med fötterna likt målvaktskollegan Jacob Rinne, och var nära på att orsaka en blårandig mardrömsstart på Tele2 Arena efter bara några få minuter på matchklockan. Bara minuter senare, och för andra gången i ordningen, var Djurgårdsslipsen nära på att skänka bort 0–1 till Brommapojkarna innan han lyckades reparera sitt misstag någorlunda och fick ut bollen till hörna – för att sedan sträcka upp en förlåtande hand mot Kim Bergstrand på Djurgårdsbänken. Efter den svaga starten gjorde Oscar Jansson inget anmärkningsvärt, vilket såklart är att önska från en målvakt. Tyvärr blev det ingen hållen nolla i debuten, trots att det länge såg ut att bli just det, när Alexander Andersson kapitaliserade på Danielsons svagare ingripande och nätade bakom en chanslös Jansson.
 
Gulliksen tillbaka i målprotokollet
Drammen-grabben gjorde omedelbart avtryck i blårandigt i våras, och även om poängen kommit med jämna mellanrum har det dels känts som att det stagnerat, samtidigt som formkurvan dippat i negativ riktning. Mot GAIS var Gulliksens insats, likt många andras, underkänd och det var många som ansåg att den kvicke yttern inte varit sig lik på länge. Efter cirka kvarten spelad, och en längre tids press från bortalaget, kunde han dock knorra in ettan bakom Lucas Hägg Johansson i BP-målet, något som säkerligen hjälper Gulliksens självförtroende – och som kan väga tungt inför höstens (och vinterns) kommande matcher. Under matchens gång gick mycket av spelet via norrmannen och de blårandiga supportrarna fick se en betydligt mer spelglad Gulliksen än på länge.
 
Tillbaka på hästen
Det har inte undgått någon att det inte råder full harmoni i Djurgårdslägret, från trupp till förening och supportrar. Efter helgens bottennapp i form av 3-0-förlusten mot GAIS var det skarpt läge, något som inte många skulle ha tippat på förhand i en höstmatch på hemmaplan mot Brommapojkarna. Även om Malmö varit långt ifrån oslagbara känns guldet smått omöjligt att nå, men hoppet om Europa lever i allra högsta grad – och där råder inte brist på konkurrens. Efter ett gäng namnstarka matcher på schemat lättar det nu en aning, men ”BP” visade också att det inte går att räkna in någon seger på förhand när dramatiken levde ända in i minut 99 (!). Det var stundtals en fullt godkänd insats, om än med ett svettigt avslut. Djurgården kom i alla fall upp på hästen igen och gjorde det som behövdes inför Allsvenskans sista fem matcher.
 
Bättre av firma Schüller/Sabovic
Det defensiva mittfältet i form av Rasmus Schüller och Besard Sabovic har varit så gott som given under året, och där den sistnämnde var hela vårens succéspelare i Djurgården såväl som Allsvenskan. Men allt eftersom säsongen fortgått har prestationerna svikit, och när det inte blev någon flytt till engelska West Bromwich för Sabovic så avtog kvaliteten tämligen omgående. De senaste matcherna har inte varit stärkt några aktier för någon i duon, men under den kyliga onsdagskvällen såg det betydligt bättre ut från de båda. Schüller dirigerade mycket på klassiskt ”Raz”-vis och Sabovic var inblandad i både presspelet och i en del dueller, särskilt noterbart i den snabba omställningen där han stoppade Alexander Andersson med hårt, men regelrätt, manér.
 

Keita Kosugi är tillbaka
Den unge supertalangen har varit namnet på alla Djurgårdsläppar sedan hans snabba genombrott i den blårandiga tröjan. Efter att ha radat upp de fina insatserna om vartannat var lovorden många, men under de senaste matcherna har japanen haft det desto tuffare. Många var på förhand osäkra hur den blott 18-årige vänsterbacken skulle övervinna den svaga formen, men just det gjorde han – i alla fall i dagens match. I samspel med Gulliksen, och sedermera Wikheim, var det mycket som skapades via Djurgårdens vänsterflank. Förutom att skapa mycket i offensiven och vara en stark pjäs i defensiven är Keita Kosugi ett förvånansvärt starkt namn i luftrummet – trots sina ynka 172 centimeter i strumplästen. I en match där många formsvaga namn sken desto starkare kändes det som att Kosugi gjorde det allra klarast.

***
Håller du med om spaningarna från dagens 2–1-vinst? Kommentera gärna, men tänk på att hålla god ton!


 

Victor Christophevictor.christophe@jarnkaminerna.seTwitter: ViChristophe2024-09-25 21:42:00
Author

Fler artiklar om Djurgården