Lagbanner
Gamla Ullevi, 2024-09-22 14:00

GAIS - Djurgården
3 - 0

Fem spaningar efter GAIS – Djurgårdens IF
Det var en tuff dag på jobbet för bland annat Jacob Rinne i förlustmatchen mot GAIS.

Fem spaningar efter GAIS – Djurgårdens IF

Veckan i Göteborg började på bästa möjliga vis, men slutade också på sämsta tänkbara när man förlorade stort mot nykomlingen GAIS. Forum 1891 har tagit fram fem spaningar efter söndagens fadäs.

GAIS – inte helt lätta att förstå sig på
När Allsvenskan sparkade igång under den soliga helgen i mars, tillika början på april, gjorde GAIS sin allsvenska återkomst på Gamla Ullevi i säsongspremiären mot Brommapojkarna. Där och då förlorade man med hela 4-0 och många tippade på att tillvaron i den svenska toppserien skulle bli kort, och undertecknad själv sa i en intervju att "de åker ut med huvudet före". Men därefter har Göteborgslaget chockat många och har under en längre period dessutom befunnit sig högt uppe i tabellen; inför matchen var de till exempel bara fem poäng bakom Blåränderna (om än med en match mer spelad). Under säsongen har GAIS vunnit två raka möten mot exempelvis AIK och spelat oavgjort mot Hammarby och Malmö – men man har också förlorat mot mindre namnstarka lag i form av Halmstad och årets upplaga av Norrköping. Under våren förlorade man mot ett Djurgården som inte alls imponerade, men under söndagseftermiddagen gjorde GAIS det som de lyckats med många gånger denna säsong: att ta poäng mot topplagen. Dessutom gjorde man de i överlägsen stil och det var aldrig något snack om saken om vilka som var bäst i söndagens drabbning.

Ett tight matchande märktes av
Det har varit ett intensivt spelschema efter landslagsuppehållet. Inom loppet av en vecka har tre matcher spelats, och redan på onsdag så är det dags för nästa batalj när Brommapojkarna kommer till Stockholmsarenan. Det tighta matchandet syntes rejält under dagens match när GAIS var ett klart bättre lag mot ett förvånansvärt blekt Djurgården. Med det sagt rättfärdigar det absolut inte dagens insatser, då Blåränderna var direkt katastrof redan under matchens inledning – och det kändes inte som att det var trötta ben som var orsaken. Oavsett vad så är ett hårt matchande att vänta även framgent, däribland med Europa-matcher, och Djurgårdssupportrarna runtom landet får minst sagt hoppas att kvaliteten inte fortsätter tryta när matcherna är tätt inpå varandra.

Therkildsens framtid i det blårandiga stället
Peter Therkildsens har inte utmärkt sig avsevärt under sin hittills korta tid i Djurgården. Även om dansken haft stundtals fina insatser är det alltsom oftast tämligen låg kvalitet i spelet, och 26-åringen känns tyvärr mer och mer som en rejäl felrekrytering och inte alls som en spelare som ska fightas om speltid i ett aspirerande topplag i Allsvenskan. Peter har hyllats vid flertalet tillfällen för sin härliga personlighet i omklädningsrummet, men sanningen är att det väger föga när insatserna på planen fortsätter vara av det lägre slaget. Andelen godkända matcher som den tidigare Haugesund-spelaren stått för i år är tyvärr på tok för få till antalet. Undertecknad ställer sig högst tveksam till om Therkildsens fortfarande kommer vara en del av Djurgårdens planer 2025.

Inte ens guld i den vildaste av fantasier 
Förhoppningen om guld har gradvis minskat ju längre säsongen har barkat. Förutom tre derbyförluster har poängtapp kommit i matcher där de absolut inte borde kommit för ett lag som ska vinna guld, men samtidigt har Malmö också tappat mer än vad många hade tippat på. Djurgården har dock sällan, om någonsin, lyckats kapitalisera på detta och inför dagens match var det ändå ett fåtal som sa att det fortfarande fanns en viss chans att ta guld – även om det hade krävts något extraordinärt. Chansen på guld finns i teorin, men det är nog ingen Djurgårdare som på allvar tror på det längre efter dagens förnedring. Nu handlar det istället om att försöka vinna tillbaka hedern, nå Europaplatserna och vinna mot ”Bajen” i det sista derbyt för året. I nuläget känns även detta som en utmaning kategori större, och det säger tyvärr en del om årets upplaga.

Det är dags att börja tänka om
Förutom att vara ett exakt citat ur Carola Häggkvist låt ”Säg mig var du står” är det nog också vad Djurgården bör göra. Även om Kim och ”Tolle” stått för smått sagolika bedrifter under sina år i Djurgården, i form av ett efterlängtat SM-guld och ett svårslaget Europa-äventyr, så känns det dom att man kommit till vägs ände. Det känns som att Djurgården 2024 är ett sönderläst lag och antalet gånger man verkligen fått visa sig från sin bästa sida har varit få – och någonstans måste man lasta tränarduon för det. Likväl kan man rikta blickarna mot sportchef ”Bosse” Andersson efter ett flertal misslyckade värvningar, däribland den redan nämnda Therkildsen, och det finns skäl till det breda missnöje som just nu gror i Djurgårdsled. Är det full garanti på att det är rätt väg att gå? Nej. Måste någonting göras? Absolut. Ska Djurgården fortsätta sikta högt säsong efter säsong måste någonting göras, och efter fem år på rodret kanske Blåränderna också kommit till vägs ände med tränarparet.

***
Håller du med om dagens spaningar? Kommentera gärna, men tänk på att hålla god ton!

Victor Christophevictor.christophe@jarnkaminerna.seTwitter: ViChristophe2024-09-22 17:52:00
Author

Fler artiklar om Djurgården