Lagbanner
Fem spaningar efter IFK Göteborg - Djurgårdens IF
Rasmus Schüller byttes ut på grund av skada och nu är medverkan i söndagens derby i fara.

Fem spaningar efter IFK Göteborg - Djurgårdens IF

Djurgården åkte ner till Gamla Ullevi efter vinsten mot Norrköping i förra matchen. Det blev delad pott och slutresultatet skrevs till 1-1. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Ställningskrig
Detta var en match där båda lagen kände på varandra utan att riktigt kunna sätta det spel som man ville ha. Det var ett tydligt ställningskrig där det dröjde fram till Göteborgs 1-0 mål innan matchen skulle få någon tydlig karaktär. Ställningskriget som rådde var inte speciellt kul att titta på. Men efter att Göteborg gjort sitt ledningsmål så tappade Djurgården spelet helt vilket helt plötsligt gjorde att man längtade tillbaka till ställningskriget som såg förhållandevis klart bättre ut.

Frysboxen har öppnats
Elias Andersson som har varit djupt nere i tränarduons frysbox har äntligen fått spela match igen och nu har det skett två gånger i rad. Han gjorde absolut inte bort sig i dagens match och han besitter en del intressanta egenskaper som kan bli mycket användbara framöver, bland annat ett vasst distansskott. Förhoppningsvis leder detta till att han nu kommer att få fler chanser och därigenom öka konkurrensen och alternativen i matcherna framöver.

Ett givet mittfält?
Magnus Ericsson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell har länge varit givna på Djurgårdens innermittfält och detta med rätta då alla tre under lång tid har presterat på en hög nivå. Nu känns det dock som att det inte är lika självklart att det alltid kommer vara dessa tre framöver. Den som den sviktande formen märkts tydligast på är kapten Ericsson och det har väl sin naturliga förklaring i att han förra säsongen presterade på en så otroligt hög nivå i princip hela tiden så när han nu presterar ganska mediokert så syns den stora skillnaden extra tydligt. Ifall det är Magnus Ericssons sviktande form som har gjort att även de andra två i trojkan har sett klart mer beskedliga ut eller om det finns andra orsaker är svårt att säga. Klart är dock att det inte känns lika självklart att alla tre ska starta varje match framöver. Att känna att ens plats inte är självklar kan ju också leda till att man höjer sig efter några sämre prestationer.

Dubbla skador
Som tidigare konstaterats så kommer sällan en olycka ensam. DIF har sen tidigare de båda vänsterbackarna Pierre Bengtsson och Elliot Käck skadade och idag så kunde Joel Asoro och Rasmus Schüller ansluta till den skaran. Asoro konstaterade efter matchen att han inte trodde att skadan var så allvarlig utan att han borde kunna vara tillgänglig till derbyt. Vad gäller Schüller är hans medverkan däremot mera osäker.

Bättre offensiv under de sista tio minuterna
Efter att ha haft ett ganska ofarligt anfallsspel under stor del av matchen så fick Djurgården ordentlig fart på detta under de sista tio minuterna av matchen. Det var inspel och instick och farligheterna duggade tätt. Hade Emanuel Banda varit lite kyligare och insett att han kunde ta ner bollen istället för att försöka sig på en svår cykelspark hade han troligtvis gjort mål där. Det fanns flera andra som med aningens bättre avslut också hade ökat på målskörden. Det kan nämnas att Kalle Holmberg visade upp mycket av det som torde vara hans absolut bästa sida nämligen hans smartness. Genom att bland annat hoppa över och chippa in vältajmade bollar försatte han sina medspelare i farliga lägen som mycket väl kunde och borde ha resulterat i ytterligare mål. Även Gustav Wikheim bidrog på ett sätt som man inte har sett tidigare under hans tid i Blåränderna. Hade Djurgårdens anfallsspel under resterande del av matchen sett ut som det gjorde de sista tio minuterna så hade man säkerligen gjort tre-fyra mål till så bra var det.



 

Jesper Rundin2022-04-21 00:29:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Exklusiv intervju med Mimmi Larsson: "Det är klart att jag drömmer om SM-guld"
Intervju med Tove Almqvist: “Jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång"