Fem spaningar efter IFK Värnamo - Djurgårdens IF
Djurgården och Deniz Hümmet gick mot seger, men ett tungt kvitteringsmål från hemmalaget gjorde eftermiddagen sur för de lilaklädda.

Ett Djurgården som sov stora delar av matchen, en Deniz Hümmet i tia-rollen och stor skadeproblematik. Det och mycket mer i Forum 1891:s fem spaningar från det tunga poängtappet i Småland.

Ett sovande Djurgården i första halvleken
Djurgården kom till dagens match med en 2-1-seger mot Brommapojkarna i närminnet. Men något vidare självförtroende verkade man inte ha tagit med sig till Småland under söndagen, i alla fall inte inledningsvis. Djurgården klev ut i de lila ställen som stora favoriter mot Värnamo som slåss i botten om ett nytt allsvenskt kontrakt. Men under de inledande 45 minuterna var det lätt att tro att rollerna var ombytta. Hemmalaget klev ut med ett stort självförtroende efter fyra poäng på två matcher och spelade stundtals ut gästerna i lila. Djurgårdens försvarslinje såg stundtals virriga ut, mittfältet var många gånger ihåligt och framåt saknades det kreativitet mot ett vitklätt Värnamo som försvarade sig väl. Likt flera gånger tidigare under 2024 ställer man sig frågan: varför? Trötta ben - kanske? Men just det argumentet börjar bli tröttsamt. Föreningen börjar bli vana med tight matchande efter ett par års Europaerfarenhet och truppen är byggd för att klara av 2-3 matcher i veckan. Sedan är det såklart svårt att kalkylera att flera offensiva pjäser ska saknas i samma veva - men att förvänta sig bättre prestationer än de Djurgården stått för de senaste veckorna, ja det är nog alla överens om!

Utebliven seger trots ledningsmål
Förhoppningen var att laget skulle kliva ut med större självförtroende och mer energi under den andra halvleken - något Djurgården till stora delar inte gav sken för. Bytena efter dryga 60 minuter gav dock viss effekt. Såväl “Mange” Eriksson som Gustav Wikheim gjorde skillnad när de kom in. “Mange” Eriksson med sitt ledarskap och sin fina vänsterfot och Gustav Wikheim med sin fart och frenesi, som bland annat var en nyckel till 0-1-målet. För ett ledningsmål skulle komma trots allt. Efter drygt 80 minuter fotboll hittade nämnde norrman in bollen i straffområdet till en fri Deniz Hümmet som sköt in i vad som då kändes som segermålet. Men icke sa Nicke, den tunga hösten fortsätter och resultaten vill inte gå Djurgårdens väg. När matchen kändes som vunnen och sekunder återstod tappade Djurgården bollen efter inkast på offensiv planhalva. En snabb och effektiv kontring senare och 1-1 var ett faktum efter ett välplacerat avslut signerat Simon Thern. Tungt är bara förnamnet.

Deniz Hümmets nya roll - hiss eller diss?
Sedan August Priskes ankomst till Djurgården har lagets interna skyttekung Deniz Hümmet stundtals flyttats ner i banan. När de bägge anfallarna varit på planen samtidigt har den delade skytteligatrean tvingats ner i banan i en tia-roll. I 3-4-3-formationen som en av två “tior” och i dagens 4-2-3-1-formation som ensam “tia”. Hur har utfallet blivit av positionsskiftet då? Ja, här är undertecknad oerhört tudelad. Han har på inga vis gjort bort sig i den offensiva mittfältsrollen, men han kommer utan tvekan mer till sin rätt som anfallare. Samtidigt som August Priske inte fått det att lossna offensivt än i blårandig tröja.

Samtidigt är alternativen få med en Tokmac Nguen frånvarande på grund av skada, en formsvag Oskar Fallenius, en Patric Åslund som ligger hemma med körtelfeber och en Gustav Wikheim som precis kommit tillbaka från skada. Kanske är Deniz Hümmet i den offensiva mittfältsrollen det rimligaste sett till förutsättningarna? Även om så vore fallet så är det olyckligt ur DIF-glasögon att “offra” lagets målmaskin i den roll som lämpar honom bäst. Den killer-instinkten i boxen och avslutsförmågan som Deniz Hümmet besitter har August Priske ännu en bit kvar till. Just nämnda egenskaper var något han också visade prov på i den 81:a minuten då han serverades bollen fint några meter in i offensivt straffområde och kyligt placerade in sitt elfte mål för säsongen.

Dubbel skadeproblematik - kanske trippel?
Det var inte bara spelet som spökade under söndagen, så gjorde även skadorna. Redan i den 13:e minuten tvingades Marcus Danielson utgå med huvudskada och gjorde med det plats för Jacob Une Larsson. I mitten av den första halvleken uppklarades en problematik för Jacob Rinne. Målvakten lyckades fullfölja den första akten men byttes sedan ut i halvtid mot Oscar Jansson. Som om inte det vore nog utgick även Deniz Hümmet med några minuter kvar, direkt efter sitt 0-1-mål, med vad som till synes såg ut att vara lättare skada. För Djurgårdens del får man verkligen hoppas på snabb tillfriskning på nämnda trio. Kommande veckor är mycket viktiga för föreningen med allsvensk toppstrid och nytt Europaäventyr i Conference League med start på torsdag borta i Österrike.

Nytt Europaspel väntar - vad ska man gå in med för förväntningar?
På torsdag reser Djurgården med hundratals supportrar ner till den österrikiska staden Linz. Nytt Europaäventyr väntar i Conference League, två år efter succén 2022. Men känslan hos gemene man är att det blir omöjligt att upprepa de prestationer som Blåränderna stod för då. Självförtroendet är som bortblåst i föreningen och känslan runt omkring laget är, om inte bortblåst, kraftigt nedtonad i jämförelse med superhösten 2022. Med tanke på formen laget har just nu är det svårt att sia kring hur resultaten ska bli. Ett par av lagen Djurgården ska ställas mot bör vara mer eller mindre överkomliga, medan andra kommer bli svårare nötter att knäcka. Klart är i alla fall att de blårandiga supportrarna ska ut i Europa och härja igen. Om inte spelet gnistrar är jag övertygad om att resorna kommer att bli minnesfulla, oavsett sportsliga resultat.

* * *

Har du någon spaning från matchen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12024-09-29 16:52:00