Lagbanner
Framtidsbygget går vidare – 18-årig ytterback till DIF
En pojkdröm går i uppfyllelse när Theo Bergvall, 18, byter rödsvart mot blårandigt.

Framtidsbygget går vidare – 18-årig ytterback till DIF

Djurgårdens vintersilly dundrar vidare i rasande tempo. Senast i raden att skriva på: en modern ytterback med framtiden för sig.

Under torsdagen fyllde en nöjd Bosse Andersson på mittfältet med ett lovande tillskott i form av nyss myndige Wilmer Odefalk. Nu står det klart att han får sällskap i blårandigt av en jämngammal lagkamrat i form av ytterbacken Theo Bergvall.

Tar rygg på lagkompis
Theo Bergvall är född 2004 och fyllde 18 under hösten, precis som Odefalk. Han har kanske inte omgärdats av samma supertalangstatus som sin 16-åriga lillebror Lucas, men blev precis som han en del av BP:s seniorlag nu under sommaren, efter att ha tränat med A-laget en tid. Han skrev i samband med uppflyttningen också på ett treårsavtal.

BP:s tidigare sportchef Peter Kisfaludy, numera ungdomsutvecklare i DIF, hyllade i samband med kontraktsskrivningen försvararen för hans moderna spelstil.

– Theo är en modern ytterback som har stora offensiva kvalitéer. Han är bra med boll, är teknisk och är väldigt löpstark.

Frekvent spel i Superettan
Efter seniordebuten mot Halmstad i maj har Bergvall blivit ett alltmer frekvent inslag under BP:s succésäsong i Superettan, även om det sällan blivit 90 minuter. Totalt fick högerbacken speltid i 16 matcher, där han noterades för ett mål och en framspelning. Han har även hunnit med två matcher med U19-landslaget.

Ytterbacken har ryktats till DIF under hösten men en del bedömare har sett en värvning som mindre sannolik, just eftersom han nyligen knutits till BP genom ett flerårigt kontrakt. Men detta är alltså inte något som hindrar Bosse Andersson i arbetet med att vässa och bredda spelartruppen. Theo Bergvall har skrivit på ett kontrakt med Djurgården som knyter honom till klubben till och med 2026.

Hur nära Bergvall kan vara att hota om speltid redan direkt återstår att se, men att han ger tränarna fler möjligheter står redan klart. I DIF får Bergvall nämligen inleda i en naturlig roll bakom Piotr Johansson, som under den gångna säsongen utmärkt sig med att spela otroligt mycket – och som även varit den enda naturliga högerbacken som klubben förfogat över.

Det har tisslats och tasslats på sociala medier om att familjen Bergvall är inbitna djurgårdare. Därför är det förstås en speciell flytt – och en pojkdröm som går i uppfyllelse.

"Hela släkten är djurgårdare"
– Det här känns väldigt bra, Djurgården har alltid legat mig varmt om hjärtat och nästan hela släkten är djurgårdare. Så det var ett rätt enkelt val i slutändan, säger Bergvall idag till DIF.se.

– Jag tycker att Djurgården kom med en tydlig och bra plan och varje möte vi har haft har varit bra. Jag känner ju även Peter Kisfaludy sedan innan och har haft en bra kontakt med Bosse Andersson där Djurgården framförde en tydlig plan för mig. Jag har träffat tränarna också och det kändes tryggt, de var väldigt måna om att jag skulle komma hit.

Om konkurrenssituationen med Piotr Johansson säger spelaren själv så här:
– Piotr Johansson har ju gjort det jättebra som högerback och nu har jag en framför mig, så det är bara att jobba hårt. Samtidigt har tränarna varit tydliga med att båda börjar från noll när säsongen drar igång. Jag har mycket att lära men det är bara att gå ut och köra.

"Ambitiös kille med höga mål"
Det är också en nöjd Bosse Andersson som ger sin syn på spelaren för DIF.se:
– Theo är ju en ung, modern och lovande ytterback med spännande egenskaper. Väldigt spelskicklig och löpvillig med sin snabbhet, har en bra passningsfot och gillar att delta i offensiven. Han spelade i över hälften av BP:s matcher i år och gjorde något mål också i gott samarbete med sin bror Lucas. En ambitiös kille med en bra balans mellan självförtroende och ödmjukhet som har höga mål med sin fotboll. Nu har skrivit på för fyra år hos oss och vi är glada och tacksamma över att han valde Djurgården

* * *

Hur går dina tankar om värvningen av den lovande ytterbacken? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton!
 

Redaktionen2022-12-09 11:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Exklusiv intervju med Mimmi Larsson: "Det är klart att jag drömmer om SM-guld"
Intervju med Tove Almqvist: “Jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång"