Gamla Ullevi, 2024-09-22 14:00

GAIS - Djurgården
3 - 0

Genomusla Djurgården chanslösa på Gamla Ullevi
Besard Sabovic och Deniz Hümmet deppar efter ett av GAIS mål under den förnedrande 3-0-förlusten.

Förnedringen var total för Djurgården mot GAIS under söndagseftermiddagen då hemmalaget segrade med hela 3-0. Blåränderna verkade vilja åka hem redan efter några minuters spel och trots alla baklängesmål vaknade man aldrig upp över huvud taget.

Efter en viktig seger mot Häcken i torsdags höll sig Stockholms Stolthet kvar i Göteborg inför dagens möte med GAIS. Makrillarna hade också en veckomatch där man lyckades kryssa sig till en poäng mot Malmö FF. För att Djurgården skulle ha någon som helst chans att ta sig ikapp skåningarna i den döende guldkampen krävdes mer eller mindre ännu en seger från Göteborgsvistelsen.

Fortsatt fembackslinje på Göteborgsresan
Föga förvånande kom Jacob Rinne att starta mellan de blårandiga stolparna även i dagens match. Precis som mot Häcken skulle laget ställa upp med tre mittbackar, med skillnaden att Miro Tenho utgick ur startelvan. Marcus Danielson i mitten flankerades istället av Jacob Une Larsson och Haris Radetinac. Som wingbackar inledde Peter Therkildsen till höger och Keita Kosugi till vänster.

På innermittfältet inledde Besard Sabovic och Rasmus Schüller, som återtog sin startplats från Daniel Stenson. Framför sig hade mittfältarna de båda norrmännen Tobias Gulliksen och Häcken-målskytten Tokmac Nguen på de offensiva mittfältspositionerna. Som ensam central anfallare fick Deniz Hümmet tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs förtroende.

Uselt passningsspel straffade blåränderna
De gästande blåränderna inledde direkt med ett friskt försök från Tokmac, som sånär hittade Hümmet med ett farligt inspel efter bara sekunder av den första halvleken. Därefter fortsatte Djurgården att uppvisa ett finurligt och kreativt försvarsspel som tog laget långt in i offensivt straffområde flera gånger om under matchinledningen. Även GAIS skapade tidigt en del farligheter och hade till och med en boll i mål efter en tight offside-avblåsning på en retur. Stockholmarna gjorde klart fler misstag under matchinledningen än vad man hade önskat, inte minst sett till det stora antalet bortslagna passningar.

Gång efter gång under de inledande 20 minuterna tappade gästerna bollen till hemmalaget som till slut kunde kapitalisera på det hela. Efter en boll till Gustav Lundgren tappade Kosugi helt sin markering och hamnade efter GAIS-yttern. Efter att ha tagit sig in i straffområdet släppte Lundgren bollen till Axel Henriksson som från en snäv vinkel tunnlade Rinne till 1-0. Djurgården var tydligt ur balans och baklängesmålet verkade inte förändra någonting. Istället fortsatte bollarna rulla förbi medspelarna över sidlinjen samtidigt som irritationen bland blåränderna blev allt mer påtaglig.

Obefintligt uppvaknande innan paus
Blåränderna sprang runt som yra höns i försvaret samtidigt som man inte klarade av att spela upp bollen på offensiv planhalva allt som oftast. Även om GAIS är ett riktigt bra lag i år var det svårt att hävda att de spelade på ett sätt som förtjänade det övertaget de hade. Faktum är att bollarna som Djurgården slog bort ofta var enkla och även utan någon farlig press från hemmalaget misslyckades man med aktionerna på ett sätt som man inte bör förvänta sig av professionella idrottsmän.

Mot slutet av halvleken verkade Blåränderna ha ryckt upp sig ur den värsta svackan och man började återigen närma sig hemmalagets straffområde med mer eller mindre farliga aktioner. GAIS verkade ha mattats av en aning, men det var samtidigt aldrig särskilt nära en kvittering. Visserligen lyckades Djurgården hålla bollen i spel till skillnad från tidigare under matchen. Däremot avslutades anfallen allt som oftast med ett svagt inlägg rakt i famnen på hemmamålvakten.

Pojkar mot män på Gamla Ullevi
Kritiken mot blåränderna verkar ha funnits även inom tränarstaben då hela tre byten genomfördes i anslutning till halvtidsvilan. Dessutom frångick man fembackslinjen då Santeri Haarala ersatte Radetinac och tog en klassisk ytterposition i anfallet. Schüller och Therkildsen ersattes av Daniel Stensson respektive Adam Ståhl. Precis som i den första halvleken gick Djurgården in med stor energi efter paus och man verkade få en helt annan träff på spelet efter trippelbytet. GAIS var däremot långt ifrån ofarliga och några minuter in i halvleken började de blårandiga passningarna återigen hamna på fel sida av linjen.

Efter en brutalt dålig passning signerad Sabovic rensade GAIS bollen mot Djurgårdens straffområde. Danielson hamnade på efterkälken och Rinne var ute på halvdistans, vilket gav Lundgren oceaner av tid att lyfta in 2-0. Den där effekten som bytena verkade ha skänkt under den andra halvlekens första minuter var kanske inte som bortblåst, men passningsspelet var fortsatt under all kritik. De kontrande makrillarna hade fått matchen precis dit de ville och djurgårdarna var inte ens nära att kunna sätta någonting emot dem. Istället kunde GAIS utöka sin ledning till 3-0 efter att Alexander Ahl Holmström lyckades knyckla ett distansskott mellan benen på Une Larsson.

Dags för förändring(ar) på Kaknäs?
Trots det brutala underläget verkade blåränderna mer eller mindre helt ointresserade av att springa hem efter tappad boll. Även de spelarna som tidigare hade visat vissa positiva tendenser slog bort bollar, ofta rätt på motståndarnas fötter. Djurgårdens tränarduo gjorde ett sista desperat försök att få in ny energi då Magnus Eriksson och Victor Bergh gick in istället för Sabovic och Kosugi i den 65:e minuten. Visserligen var deras prestationer bättre än spelarna som ersattes, men å andra sidan hade det varit svårt att vara mycket sämre.

Rinne gjorde verkligen inte sin bästa insats i karriären, men flera av hans bortslagna passningar mot slutet av matchen kom till efter att resten av laget visat absolut inget intresse alls för att röra sig i ytor. Istället stod mittbackarna på hälarna i respektive kant av straffområdet, samtidigt som mittfältarna gjorde det samma lite längre upp i banan. Impotensen hos djurgårdarna var total och sett till den individuella kvalitet som finns i laget är det svårt att inte peka finger mot tränarduon Bergstrand och Lagerlöf. Någonting är väldigt fel i Djurgårdslägret och det börjar närma sig punkten då supportrarna, med all rätt, dyker upp på Kaknäs med “avgå”-banderoller.