Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-05-28 15:00

Djurgården - AIK
1 - 0

Inför Djurgårdens IF - AIK

En tuff vecka med tre matcher på sju dagar får sitt slut när Djurgården gästas av ärkerivalen AIK på Tele2 Arena. Forum 1891 går igenom förutsättningarna inför en match som hemmalaget historiskt haft svårt för – men där det finns allt att vinna.

Ett lag i kris. Ja, det var dit Djurgården lite tillspetsat var på väg efter att ha förlorat med uddamålet mot Hammarby i ett slarvigt men underhållande derby för två veckor sedan. Missnöjet pyrde på flera håll och det ifrågasattes om spelarna hade rätt inställning och vad spelidén egentligen var. Sedan kom ett andningshål i Mjällby hemma – en match som Blåränderna lyckades vinna efter två individuella prestationer från Magnus Eriksson och Victor Edvardsen. Bara tre dagar senare kom det flyttade sommarmötet med blytunga Häcken hemma på Tele2 – och även här säkrade DIF tre poäng efter att Oliver Berg gjort matchens enda mål med en välriktad straffspark.

Positivt efter dubbla trepoängare
På bara några dagar har också tongångarna ändrats markant i DIF-lägret. Plötsligt vågar man snegla uppåt i tabellen och fundera på om det ändå inte kan infinna sig viss arbetsro under det stundande sommaruppehållet snarare än resultatstress. Flera bedömare pekade inför mötet med Mjällby ut en ”supervecka” för DIF där man behövde tre raka segrar för att inte skrivas av från en titelkamp i höst. Nu står laget här på lördagen med två av dessa segrar i bagaget – samtidigt som en tredje match väntar.

Och det är ju inte vilken match som helst som står på programmet, utan ärkerivalen AIK som ska gästa Tele2. Sedan flytten från Stadion sommaren 2013 har lagen mötts på Djurgårdens nya hemmaborg tio gånger i Allsvenskan – med närmast sensationella siffror som följd. Tre gånger har det blivit oavgjort – men hela sju gånger har AIK gått segrande ur kampen. Inte en enda seger på Tele2 i tvillingderbyt alltså. Det så kallade derbyspöket har drivits bort på Friends i Solna, men lever alltså vidare i den hemmaborg där Djurgården på senare år annars varit så starka.

I år är dock inget vanligt år för de gulsvarta solnaiterna. Medan Djurgården genom segern mot Häcken lyckats sega sig upp på en femteplats i en haltande tabell har 2023 hittills varit ett skräckår för AIK. Tidigare bärande spelare som Sebastian Larsson och Mikael Lustig har saknats mycket i nye tränaren Andreas Brännströms bygge, där förväntade stjärnnamn som John Guidetti och Victor Fischer knappt spelat och där man haft förtvivlat svårt att betvinga även det mest blygsamma motstånd.

Kämpig start för nytt "Gnaget"
Egentligen inget av nyförvärven har levererat som förväntat, kanske med undantag för spännande ytterbacken Rui Modesto, som blixtrat till med sina offensiva egenskaper. På det hela taget har dock AIK sett ut som ett lag i närmast total disharmoni och på nio matcher har det inte blivit fler än sex poäng – samt en negativ målskillnad på -6. Bara Varberg är idag sämre poängmässigt – och det måste som ”gnagare” kännas riktigt tufft att se sitt lag på nedflyttningsplats i tabellen, samtidigt som de spelmässiga glädjeämnena varit få.

Mitt i krisen lyckades dock AIK med att slå ett favorittippat Hammarby – och nu ser man förstås möjligheten att använda mötet med DIF som en språngbräda bort från krisstämpel och streckstrid. Vid förlust kan det mycket väl vara så att tränare Brännström får säga hej då – men en vinst skulle kunna bli ett trendbrott och starten på en klättring uppåt i tabellen. Man har ju statistiken i ryggen – och det är inte sällan det uträknade laget som går segrande ur kampen när det vankas derby.

Rent objektivt har väl dock förutsättningarna aldrig varit bättre för DIF att knäcka den segerlösa hemmasviten mot ärkerivalen. DIF må ha sviktat lite i säsongsinledningen, men kommer från en framgångsrik säsong både på hemmaplan och i Europa och har ett till största delen intakt lag till förfogande. AIK har, i sin tur, bytt tränare och spelsystem – samt tagit in en rad nya spelare. Det har samtidigt hunnit krisas en hel del på ledningsnivå, med en ifrågasatt vd, en längre tid utan sportchef, med mera. Det är helt enkelt upp till Djurgården att ta chansen, knäcka den dåliga trenden och avsluta niopoängsveckan på bästa sätt.

Fortsatt förtroende för supertalangen?
Vad ska man då tro om det lag som firma Bergstrand–Lagerlöf väljer att ställa på benen? Ja, det är inte helt lätt att sia om elvan. Onsdagsmatchen blev mycket speciell på så vis att 17-årige Lucas Bergvall fick chansen från start – och på bekostnad av inte någon mindre än lagkapten Magnus Eriksson. Bergvall flankerades av rutinerade Rasmus Schüller och snabbfotade Hampus Findell – och 17-åringen stod för en genombrottsartad insats. Hur resonerar tränarna här inför en förväntat fysisk holmgång – ska Bergvall få fortsatt förtroende direkt i en av de psykiskt mest jobbiga matcherna? Att ställa över Eriksson på nytt och dessutom i ett derby skulle skicka en konstig signal – men det skulle det samtidigt även göra att peta Bergvall. Schüller känns i sin tur som en riktigt viktig kugge i en fysisk match – och Finndell har varit ett av lagets absolut starkaste kort i år med sin frejdighet och poängproduktion.

Också laguttagningen i anfallet lär vålla angenäma problem för tränarna, även om fitnessaspekter kan göra valen lättare. Joel Asoro har saknats ett par matcher, men är med i matchtruppen inför söndagen. Frågan är om han är redo för spel, eller om han kommer att strykas under söndagen. En annan fråga är om Oliver Berg ska få fortsatt förtroende. Norrmannen har trots hårt arbete inte lyckats axla rollen som nia – och det är inget som ett straffmål ändrar på. Tränarna har dock hitintills fortsatt ge Kalmar-förvärvet förtroende. Blir så fallet även i derbyt? Man kan även fråga sig om Haris Radetinacs start i onsdags var mer i kategorin vattenbärare – eller om man ska förvänta sig att veteranen kommer till start även under söndagen. Det är en spelare som alltid sliter och kämpar åtminstone – och han är helt införstådd med vad som krävs i ett derby. Den som sitter säkrast i anfallet är nog Gustav Wikheim, som såg klart bättre ut mot Häcken än han gjort på länge och som också var den som fixade fram straffen. Räkna med norrmannen till vänster i derbyelvan.

Frågan är vem som ansluter på vänsterkanten. Elias Andersson har varit given hittills i år som vänsterback, men ådrog sig en stukning i mötet med Häcken. Försvararen pratade initialt om att kanske kunna spela på smärtstillande och han finns också med i truppen. Stalltipset är dock att det i stället blir rutinerade Pierre Neurath Bengtsson som ställs mot sin gamla klubb. I övrigt förväntas inga förändringar, utan det lär bli ett mittlås med Marcus Danielson och Jesper Löfgren – samt Piotr Johansson till höger. Jacob Widell Zetterström gjorde comeback mot Häcken efter sin handskada och kändes trygg. Han lär vakta DIF-målet även i derbyt.

"Vansinnigt mittfält"
– Det är ju alltid spännande och intressant med derbyn. Sedan har vi en del att bevisa mot AIK, så det är en stor utmaning för oss. Men om vi kan följa upp med samma spelglädje som senast och publiken är lika påkopplad ser det väldigt ljust ut. Då kommer vi att bli svårslagna, säger Kim Bergstrand idag till DIF.se

Om konkurrenssituationen säger Bergstrand så här:
– Mittfältet är ju vansinnigt just nu. Där finns det onekligen några att välja på och det är angenäma problem för oss. Framåt är det kanske inte riktigt lika hett men de börjar också komma igång. Haris Radetinac har snäppat upp och Joel Asoro är i träning igen och på väg tillbaka, så det känns som att konkurrensen ökar även där. 

På senare år har också bredden i spelartruppen rent generellt onekligen ökat och i år har tränarna fler verktyg i lådan än på mycket länge. Det innebär dock även utmaningar för tränarna när det gäller att välja rätt man för uppgiften – och när det gäller att hålla gruppen i harmoni även när flera spelare får begränsat med speltid. Derbyn har i sin tur sin egen karaktär, där det inte nödvändigtvis är samma egenskaper som vanligt som ska värderas högst. Lyckas firma Bergstrand-Lagerlöf välja rätt uppställning för att ordna den första trepoängaren mot ”Gnaget” på Tele2? Det får söndagen utvisa.

Matchstart: 15.00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Andreas Ekberg

* * *

Vilken elva tror du är rätt för att bärga en derbyvinst? Kommentera gärna men tänk på att hålla en god ton!
 

Isak Bellman2023-05-27 20:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Exklusiv intervju med Mimmi Larsson: "Det är klart att jag drömmer om SM-guld"
Intervju med Tove Almqvist: “Jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång"