Djurgården - Brommapojkarna
Inför Djurgårdens IF – IF Brommapojkarna
Svenska Cupens gruppspel avslutas med en hemmamatch mot Brommapojkarna. Ett bortalag med svag form som Djurgården gärna tar sig förbi för att säkra gruppsegern inför dubbla slutspel i både Europa Conference League och inrikes.
Djurgården återvänder till Stockholm och Tele2 Arena lördagen den fjärde mars. Blåränderna har två raka segrar i bagaget, en övertygande sådan hemma mot Landskrona BoIS och en mindre bra prestation borta mot Örebro SK. Preparationerna inför Europaspel mot Lech Poznan är i full gång och varje minut fotboll som spelas innan dess är matnyttig för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag.
Starka band mellan klubbarna
Motstånd för dagen är Brommapojkarna, Stockholmslaget från västerort gick segrande ur fjolårets Superettan och förbereder inför en tuff säsong där de troligen får vara glada om nytt kontrakt säkras. BP ska spela sin sjunde säsong i Allsvenskan och gör det eftar två raka uppflyttningar. Frågan är om Djurgården har satt käppar i hjulet för deras möjligheter att hålla sig uppe. Det är nämligen så att Djurgården inför säsongen har värvat in tre spelare direkt från det rödsvarta laget i bröderna Lucas och Theo Bergvall samt, Wilmer Odefalk, där den sistnämnde var den med mest ordinarie roll, även om bröderna Bergvall spelade en hel del på slutet av säsongen. Efter spelartappen har Brommapojkarna inlett tävlingssäsongen med två raka förluster.
Brommapojkarna har även de sin beskärda del av spelare med kopplingar till Djurgården. Oscar Pettersson, Alexander Abrahamsson, Marijan Cosic, Samuel Leach Holm och André Calisir tillhör alla BP och har alla förflutet inom Djurgårdens organisation. Djurgården har förstärkt banden mellan klubben ytterligare efter att Peter Kisfaludy, tidigare sportchef i BP, har kommit in. Oskar Fallenius, som lämnade BP för Bröndby 2021, anslöt till Djurgården förra veckan och enligt ryktesvägar ska den 16 år gamla Philip Rolke, även han en produkt av Brommapojkarnas akademi, ansluta till Djurgården från FC Basel. Till detta ska nämnas att mer seniora DIF-spelare som Joel Asoro och Besard Sabovic båda har förflutet i rödsvart.
Förväntningar och förutsättningar
Gruppsegern är inte matematiskt säkrad, eftersom både Landskrona och Örebro står på tre poäng kontra Djurgårdens sex, med sex måls bättre målskillnad än Örebro, som är närmst. En vinst är alltså inte livsnödvändig för Djurgården, men en vinst förbättrar möjligheten att hamna bland de fyra bästa gruppettorna och således spela kvartsfinalen i cupen hemma. Detta kan bli viktigt då kvartsfinalen spelas i helgen mellan de två kamperna mot Lech Poznan i Conference League.
I en intervju på DIF.se menar Kim Bergstrand att Djurgården har en del att utveckla spelmässigt:
- Vi har ett bra utgångsläge inför sista omgången och det var viktigt att vi lyckades vinna senast mot Örebro. Samtidigt får vi inte ihop 90 minuter riktigt bra än, så det behöver vi få ordning på. I perioder har vi bra anfallsspel och sedan bra försvarsspel, men stundtals fallerar det och vi önskar att vi har mer stabilitet i saker och ting. Det är långt ifrån dåligt, men inte riktigt där vi vill vara. Så jag hoppas att vi har tagit ett steg till i utvecklingen.
Räddade i sista stund
Matchen mot Örebro blev inte riktigt det man förväntat sig i djurgårdsled. Anfallstrion levererade ett ypperligt fint fotbollsmål efter bara några minuter, då Victor Edvardsen hittade Joel Asoro inne i straffområdet, som i sin tur elegant klackade fram till Gustav Wikheim som gjorde sitt andra mål på två matcher. Efter det hade man kunnat tro att matchen skulle sluta i tennissiffror som veckan innan mot Landskrona, men istället fick Örebro in en kvittering. Det krävdes en målvaktstavla av William Eskelinen efter ett distansskott av Piotr Johansson för att se till så att slutresultatet kunde skrivas 1-2 i Djurgårdens favör. En seger som kanske satt lite för långt inne.
Det lutar mot att Bergstrand och Lagerlöf matchar en version av bästa möjliga elva där Widell Zetterström står i mål, Johansson, Moros Gracia, Danielson och Andersson utgör målvakt och försvarslinje. Insläppta mål i båda matcherna tyder på att backlinjen behöver bättra på sig, speciellt med tanke på mötet med Lech Poznan som väntar. Den enda egentliga oklarheten i startelvan är hur ett ordinarie mittfält ska se ut. Eftersom Rasmus Schüller är avstängd i första matchen mot Lech Poznan finns det en möjlighet att tränarparet försöker spela in ett alternativt mittfält med antingen Finndell eller Sabovic som ”sexa”. Baserat på prestationerna i Cupen hittills ser det långsiktiga mittfältet ut att vara Schüller, Eriksson och Berg, men den sistnämnde norrmannen är frånvarande tillsammans med Isak Alemayehu. Mittfältet, som med hela resten av elvan förväntas därför vara oförändrat och bestå av Schüller, Eriksson och Finndell.
Längst fram förväntas det att den formstarke norrmannen Gustav Wikheim får sällskap av Victor Edvardsen och Joel Asoro. Samspelet mellan de tre verkar det inte vara några som helst fel på, men med mer tid tillsammans kan det bli ännu bättre. Nyförvärvet Oskar Fallenius har precis anslutit till truppen, men kommer nog inte konkurrera ut någon startspelare i första hand. Resterande föredetta BP-spelare har inte spelat särskilt mycket i Cupen, utöver Lucas Bergvalls succéinhopp i slutet av matchen mot Landskrona. Chansen till speltid finns absolut, men någon startplats är nog inte att räkna med.
Kim Bergstrand understryker vikten av att ha supportrarna med sig:
- Det är ju alltid väldigt roligt för oss med vår publik på plats och därför är det otroligt viktigt av flera skäl att vi gör det bra nu på lördag. Gör vi det kan vi få ett avancemang med hemmafördel i kvartsfinalen och det skulle underlätta för oss nu när vi ska ut och resa i Europa nästa vecka.
Matchstart: 13:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: CMore
* * *
Hur tror du Djurgården ställer upp? Kommer de tidigare BP-talangerna få speltid? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.