Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-04-01 17:30

Djurgården - Brommapojkarna

Inför: Djurgårdens IF - IF Brommapojkarna
Eriksson, Schüller och Edvardsen har besked att ge när Allsvenskan inleds den första april.

Inför: Djurgårdens IF - IF Brommapojkarna

Efter en tredjeplats 2021 och en andraplats 2022 finns det egentligen bara en trolig utväg för Djurgården i Allsvenskan 2023. Blåränderna går in i säsongen som favorit till guldet enligt svensk media. Det hela börjar hemma mot IF Brommapojkarna och Forum 1891 har sammanfattat det du behöver veta inför matchen och säsongen.

Begynnelsen av april månad betyder bara en sak för svenska fotbollsälskare: allsvensk premiär. Det har blivit dags för Djurgården att äntra Stockholmsarenans nylagda konstgräsplan för första gången i allsvensk kontext. Motstånd för dagen är nykomlingen Brommapojkarna, som Djurgården redan har mött två gånger denna säsong där det har blivit en seger och ett oavgjort resultat. Blåränderna går in i säsongen med ett något sargat självförtroende tack vare dubbla uttåg ur både Svenska cupen och Conference League radades upp tätt inpå varandra inför uppehållet.

Bortalaget förlorade alla tre matcher i Svenska cupen, men har trots det en bra känsla i laget efter att ha slagit IFK Norrköping med 1-2 i deras allsvenska generalrepetition. Olof Mellberg har återtagit huvudansvaret över talangfabriken BP, laget han tränade mellan 2016-2017. Denna gång delar Mellberg tränarrollen med Andreas Engelmark, som var med och tog upp laget tillsammans med Christer Mathiasson, som lämnat för Sirius inför säsongen. I BP återfinns en rad DIF-fostrade spelare i Oscar Pettersson, Samuel Leach Holm André Calisir med flera. Djurgården har i sin tur också utnyttjat det andra lagets ungdomsakademi, inte minst över vintern då Wilmer Odefalk tillsammans med bröderna Lucas och Theo Bergvall alla har anslutit från rödsvart.

Det är dags för Djurgården att vända blad. Försäsongen som varit har inte direkt skrämt slag på potentiella toppkonkurrenter samtidigt som den introducerat en viss osäkerhet i laget. Uppställningar har laborerats med friskt och det finns i ärlighetens namn ganska få positioner i laget där det finns en tydligt ordinarie spelare. Detta är delvis tack vare den starka bredden som infinner sig i truppen på grund av tidigare och framtida spel på kontinenten. Hampus Finndell och Joel Asoro var båda ryktade att lämna inför säsongen, men stannade för att ta laget vidare i Europa 2022/2023. Den förhoppningen infriades inte och nu står tränarduon Lagerlöf/Bergstrand inför en situation där huvudvärken inför laguttagningen inte är nådig.

Försvaret har inte sett ut att vara av samma rang som årgång 2022. Landslagsduon Isak Hien och Hjalmar Ekdal har lämnat mittförsvaret, vilket har öppnat upp rum för guldhjälten tillika vice-kaptenen Marcus Danielson att återvända. Danielson kommer allra troligast utgå från vänster mittbacksposition med Andersson och Johansson på flankerna. Tillsammans med Danielson har både Moros Gracia och Löfgren testats, lägg därtill att Djurgården i veckan presenterade den 16-årige mittbacken Philip Rolke från FC Basel, men då den sistnämnda troligen är tänkt till en framtida säsong står det mellan de mer rutinerade mittbackarna. Jesper Löfgren har startat en rad matcher och förväntas göra det även i premiären. Vaktar kassen gör troligtvis Widell Zetterström, som vanligt numera.

I mittfält och anfall råder det en del frågetecken och en del självklarheter. Schüller och Eriksson förväntas starta på mitten och Asoro likaså på högeryttern. Något klart och tydligt svar gällande vart Oliver Berg ska spela har inte riktigt gått att tyda från tränarparet, men inhoppet som central anfallare mot Malmö FF borde vara nog med argument för fortsatt förtroende i mitten av anfallet. Det öppnar upp för att Hampus Finndell tar plats på mittfältet. Däremot är vänsteryttern en svårare nöt att knäcka. Gustav Wikheim spåddes vara given ute på sin kant, men på senare tid har Victor Edvardsen gjort incitamenten allt mer lockande för att flytta ut honom till vänster. Elvan får tala sitt tydliga språk inför avspark imorgon, men undertecknad vill se Edvardsen som ytterforward.

I intervju med DIF.SE förkunnar Kim Bergstrand att han är förväntansfull inför matchen:
- Vi har ju längtat efter att Allsvenskan ska dra igång så det här blir skitkul. Det blir mycket folk på plats och vi räknar med samma härliga stämning som vi vant oss vid här hemma på Tele2. Sedan blir det spännande att se hur långt vi har kommit och var vi står på riktigt. Vi har ju tävlat tidigare i år, men då var det väldigt tätt på given och nu har vi slickat såren och kan komma ut med ny energi

Han meddelar även att Brommapojkarna inte är ett lag att städa av i år:
– BP var bra mot oss i cupen och spelade ut IFK Norrköping i en träningsmatch för någon vecka sedan. Ett bollskickligt lag med stort självförtroende som blir en svår och intressant motståndare. Så vi måste ta oss an BP med en stor portion ödmjukhet, det blir väldigt viktigt för oss. Det kommer att bli tight och tufft där det lär krävas hårt jobb och ett bra beslutsfattande både framåt och bakåt. Ett skickligt lag som väntar och jag tror att vi kommer att få se en bra fotbollsmatch.

Matchstart: 17:30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+ 

* * *

Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan men kom ihåg att hålla en god ton.

Gabriel Hof@gabbehof2023-03-31 18:19:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Exklusiv intervju med Mimmi Larsson: "Det är klart att jag drömmer om SM-guld"
Intervju med Tove Almqvist: “Jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång"