Djurgården - IFK Göteborg1 - 0
Inför Djurgårdens IF – IFK Göteborg
Ett klassikermöte inför storpublik väntar på Tele2 Arena under söndagen. Men vilket av två haltande lag tar sig samman och slår sig in på det vinnande spåret? Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna.
Vid ett vägskäl. Det är kanske konstigt att prata om efter bara tre spelade omgångar, men det är där Djurgården redan befinner sig i årets säsong. Det var ju en säsong som på förhand lovade så mycket, men efter platt fall i Europa och i Svenska cupen och med en högst svajig inledning på den allsvenska säsongen känns det redan som att klubben riskerar att bli ståendes på perrongen när det allsvenska guldracet tuffar i gång.
Klubben har annars haft det väl förspänt inför säsongen. Visst, försäljningen av Hjalmar Ekdal skapade ett hål att fylla och mittlåsfrågan fick aldrig någon tydlig lösning inför seriespelet, bland annat på grund av Marcus Danielsons skadeproblematik. Men på det hela taget har Bosse Andersson fått behålla en förhållandevis intakt trupp som han dessutom kunnat vässa både med spännande framtidsnamn och med spelare tänkta att kunna leverera ”här och nu”, till exempel Kalmars fixstjärna Oliver Berg.
Underkänt saldo på poängkontot
Sett till spelschemat såg det också mycket gynnsamt ut. Hemmapremiär mot BP och sedan möten med Sirius och en annan nykomling i Halmstad. Från dessa matcher har DIF kammat fyra poäng, vilket måste ses som underkänt sett till förväntningarna på laget. Matchen i Uppsala i omgång två fick visserligen en annan utveckling än man förväntat sig sett till utvisningen på Jacob Widell Zetterström, men i ärlighetens namn hade DIF inte alls sett bra ut fram till dess. Det gjorde man inte heller i den svåra bortamatchen i Halmstad, där man straffades efter ett tveksamt ingripande på hörna från nye förstekeepern André Picornell och ett distansskott lite från ingenstans.
Det är inte helt lätt att ställa diagnos på vad som har varit fel i laget så här långt. Kanske är det så att försöket att forcera en tidig formtopp inför Europamötet med Lech Poznan har fått oönskade konsekvenser i förhållande till hur man vanligtvis lägger upp försäsongen. För trots att spelarmaterialet är i stort sett detsamma som det man nådde sådana höjder med i höstas har spelet inte gått att känna igen. Känslan har varit att knappt någon spelare är i form och på många håll har det sett slött, håglöst och initiativfattigt ut.
Sparkade tränaren efter cupfiaskot
Det motstånd som väntar på Tele2 Arena under söndagseftermiddagen har dock haft det ännu tuffare. IFK Göteborg kämpar som vanligt de senaste säsongerna med att på plan kunna realisera den självbild som supportrarna har och svara upp mot krav på guldstrid och vägvinnande fotboll. Laget har de senaste åren kämpat med att hitta rätt och årets gruppspel i Svenska cupen var en sista chans för tränaren Mikael Stahre att hitta rätt med sitt bygge.
Efter 4–0 mot IFK Norrköping och en tredjeplats i gruppen valde klubbdirektören Håkan Mild att trycka på knappen och tills vidare ersätta Stahre med assisterande tränarna Alexander Tengryd och William Lundin. Någon omedelbar effekt har man dock inte fått se och efter tre omgångar är läget inte bättre än att man står på nedflyttningsplats med tre raka förluster. Man har inte ens lyckats göra mål.
Det är därmed en match med viss krisstämpel som väntar på Tele2 Arena. För Blåvitts del är läget förstås redan mer kritiskt, men det handlar samtidigt om ett hemmalag som saknar sin ordinarie keeper och letar efter formen över lag. En av få spelare som sett något så när ut som sig själv under inledningen saknas också, efter att ha samlat på sig tre varningar. Det handlar kanske inte helt oväntat om balansspelaren Rasmus Schüller, som behöver ersättas i söndagens startelva. Frånsett detta är det dock bara långtidsskadade Elliot Käck och nämnde Jacob Widell Zetterström som är otillgängliga och tränarna förfogar därför över många alternativ – kanske rent av för många?
Överflödets förbannelse?
Man brukar ju prata om ”överflödets förbannelse” – och hittills har ledningen inte hittat rätt i hur anfallstrojkan ska formeras eller i hur Oliver Berg egentligen ska användas. Med Schüller borta är ett alternativ att sätta in norrmannen i en offensiv mittfältsroll och dra ned Hampus Finndell som defensiv resurs. På bänken finns annars en mer naturlig ersättare i Besard Sabovic och går man på denna lösning får vi sannolikt se Berg i en roll som falsk nia – något som tränarna flirtat med en hel del redan. En tredje lösning i Schüllers avsaknad kan vara att blanda in spännande Lucas Bergvall i mittfältsdiskussionen.
Vilka som får chanserna på ytterpositionerna är kanske allra mest ovisst. Gustav Wikheim är en renodlad vänsterytter och kändes inför säsongen som given på denna position, men har inte rosat marknaden. Victor Edvardsen kan vara ett alternativ både till vänster och centralt, men har främst fått speltid till höger – och inte fått mycket uträttat. Joel Asoro har samtidigt skapat rubriker när han petats, men har sedan fått prova på att starta i sin mest naturliga position till höger. Nyförvärvet Oskar Fallenius har också fått chansen i anfallet, men inte imponerat. Den ende som tränarna inte laborerat med är trotjänaren Haris Radetinac, som tidigare annars använts flitigt på båda kanterna.
Det är därför svårt att sia i hur tankarna går inför laguttagningen i anfallet. Sannolikt får veckans intryck från träningarna styra. Lättare att sia är det kanske om backlinjen där tränarna hittills satsat fullt ut på Elias Andersson som vänsterback framför Pierre Neurath Bengtsson och där Piotr Johansson som vanligt varit given till höger. Frågan är närmast vem som ska få chansen i mittlåset bredvid Marcus Danielson och där har tränarna hittills lutat något mer åt Jesper Löfgren än åt nyförvärvet Carlos Moros Gracia.
André Picornell finns samtidigt tillgänglig trots larm om skadekänning tidigare i veckan. Kanske talar detta samt de inte helt hundraprocentiga ingripandena i Halmstadmatchen för att årets första start för trotjänaren Tommi Vaiho kan vara att vänta.
Öppet tak och välfyllda läktare
Oavsett vilka vägar tränarna väljer att gå i startelvan är DIF ett i grund och botten mycket starkt hemmalag. Supportrarna har uttryckt sig tveksamt kring den nya, sandiga mattan på Tele2 Arena – men spelarna har varit övervägande positiva till egenskaperna. Förhoppningsvis ska laget kunna spela sitt spel och få ut mer än man lyckats med på bortaplan. Tidigt under lördagen hade klubben sålt 23 500 biljetter till matchen och en slutspurt i ett sommarsoligt Stockholm lär innebära ett välfyllt Tele2 med årets första match inför bar himmel – och med en röststark publik i ryggen brukar laget höja sig.
Kim Bergstrand hoppas också på positiva besked i morgondagens möte:
– Planen är ju att vi ska se ut som vi brukar göra hemma, att vi är det lag som driver matchen, får till ett bra tryck framåt och skapar mycket målchanser. Sedan är det även önskvärt att det är stabilt över 90 minuter. Annars tycker jag att det har varit en godkänd träningsvecka för oss och periodvis har det varit riktigt bra. Det har blivit jämnare även i träningsveckorna och vi hade hög fart idag under torsdagsträningen, så det finns gott hopp, säger tränaren till DIF.se.
Någon underskattning av ”Blåvitt” ska det dock inte bli tal om:
– De har haft motstuds i de tre inledande omgångarna och har inte varit dåliga på något sätt. Men de har haft mycket emot sig och så kan det bli ibland inom fotbollen, att man får väldigt lite utdelning på ganska okej prestationer. IFK Göteborg har bara bra fotbollsspelare i laget, är välorganiserade och jobbar väldigt hårt. Så vi har stor respekt för dem.
Det återstår att se om DIF tar sig samman och slår sig in på det vinnande spåret igen. Det lär behövas om inte fullpoängaren Malmö ska försvinna mot horisonten redan nu.
Matchstart: 15.00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Kanal 5 / Discovery+ / Cmore
Domare: Mohammed Al-Hakim
* * *
Vad tror du om utgången imorgon? Vilken elva skulle du vilja se? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton.