Lagbanner
Gamla Ullevi, 2024-09-22 14:00

GAIS - Djurgården
3 - 0

Inför GAIS – Djurgårdens IF
Alexander Ahl Holmström och Marcus Danielson kommer att stöta ihop i straffområdet. Vem går vinnande ur den duellen?

Inför GAIS – Djurgårdens IF

Göteborgsveckan fortsätter för DIF. Efter segern mot BK Häcken i torsdags väntar en ny utmaning när GAIS står för motståndet. Forum 1891 samlar det viktigaste inför drabbningen.

Det är inte för stora ord att påstå att Blåränderna väckte liv i säsongen – eller snarare räddade den – under torsdagskvällen. Efter EM-uppehållet har spelet inte gått att känna igen och under de senaste veckorna har frustrationen varit stor i supporterled. Det har till och med funnits röster som ville se ett tränarbyte för att verkligen få igång maskineriet igen inför slutspurten. Men truppen tog sig i kragen och bärgade en imponerande trepoängare – samtidigt som man släckte BK Häckens dröm om Europaplatsen.

För bara en vecka sedan såg lokalrivalerna Hammarby och AIK – men även succélaget Elfsborg – ut att vara i bättre slag än DIF, där det endast var en tidsfråga innan Djurgården skulle bli omsprunget. Men nu har Blåränderna återigen seglat upp som klar favorit till andraplatsen bakom överlägsna Malmö FF. Serieledarna har förvisso sladdat lite på senare tid, men det ska mycket till för att det ska bli tal om någon guldstrid. Här och nu ligger fokuset på att säkra Europaspel till nästa säsong, vilket föreningen bör göra med tanke på det avslutande spelschemat. 

Förutom att segern höjer moralen kollektivt var det flera spelare som lämnade Hisingen med en bra prestation i bagaget. Santeri Haarala, som har kommit in i blårandigt på ett perfekt sätt, fick äntligen göra mål. Finländaren har på kort tid blivit en av Djurgårdens viktigaste spelare offensivt. Han bidrar med en spelförståelse och smartness som varken Oskar Fallenius eller Gustav Wikheim besitter – och kan lira på samma våglängd som Deniz Hümmet, Tokmac Nguen och Tobias Gulliksen. Offensiven ser helt plötsligt riktigt stark ut där Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har gott om alternativ, samtidigt som man kan anpassa laguttagningar efter roller och spelsystem. Senast skickade duon ut en 3-4-3-formation och det ska bli intressant att se hur de resonerar när GAIS står för motståndet.

Nyckelspelare i sitt livs form 
Inför säsongen hade ingen kunnat tro att GAIS – som för två år sedan spelade i division 1 – skulle ha häng på Europaplatserna i landets högsta serie. Fredrik ”Fidde” Holmberg har gjort ett makalöst arbete med Göteborgslaget. I den allsvenska premiären förlorade man med hela 0–4 hemma mot BP och de flesta trodde att sejouren i fotbollens finrum skulle bli kortvarig. Men sedan dess har det mesta klickat för de grönsvarta. GAIS spelade också match i veckan då klubben tog en meriterande poäng mot Malmö FF. 

Till skillnad från många andra tränare vill Holmberg ha en stor trupp med jämnbra spelare. Det här gör att han kan byta tre, fyra spelare till varje match utan att tappet bli märkbart – samtidigt som samtliga spelare känner sig delaktiga. Tränaren har dock lutat sig mot ett gäng stöttepelare där framför allt Gustav Lundgren sticker ut. Högermittfältaren anslöt till GAIS inför säsongen 2022 och har därefter växt ut till lagets viktigaste spelare. Det fanns vissa frågetecken kring hur han skulle hantera steget från Superettan till Allsvenskan, men detta har inte varit några problem. Årets säsong har garanterat gett eko hos allsvenska toppklubbar och klubbar utanför landets gränser, och det ska bli intressant att se var Lundgren spelar nästa år. Kim och ”Tolle” behöver med andra ord hitta sätt att stoppa 29-åringen på. Gör tränarna det har Djurgården goda chanser att vinna.

Trebackslinje eller nytt formationsbyte?
Spelarna slapp resa hem till Stockholm och stannade i stället kvar i Göteborg. Där har det varit fokus på lagaktiviteter för att få ihop gruppen ytterligare. Spa på hotellet, lagmiddag på Avenyn och femkamp på Liseberg stod på agendan – förutom träningar på Öisgården. Djurgården bör därmed anlända utvilat till söndagens match. Tränarna får klara sig utan Patric Åslund, Piotr Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist och Albin Ekdal. Glädjande är dock att Tobias Gulliksen är tillbaka från avstängning. 

Förra matchen spelade DIF med en trebackslinje för att stoppa Häckens frejdiga offensiv. Med tanke på att det blev seger kan det tyckas vara konstigt att byta, men känslan är att tränarna kommer att gå tillbaka till deras normala 4-2-3-1-formation. GAIS spelar ett helt annat spel i jämförelse med Häcken, vilket ställer andra krav på Djurgårdsspelarna. Oavsett vad kommer Jacob Rinne att vakta målet. 31-åringen stod för en imponerande prestation i torsdags och växer in i DIF-kostymen för varje dag som går. Framför sig, om nu Bergstrand och Lagerlöf byter formation igen, lär Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson och Keita Kosugi få chansen. Här behöver vi dock flagga för Jacob Une Larsson och Viktor Bergh som båda två stack ut i förra matchen. Med tanke på att matcherna duggar tätt skulle det inte komma som någon överraskning om någon av dem startar. 

Ett hack upp i planen råder det inga tveksamheter kring hur mittfältet kommer att se ut. Rasmus Schüller vilade senast och är därmed redo att inleda från start denna helg. Detta förstärks ytterligare av att Daniel Stensson inte tog chansen när den väl gavs. Det mesta talar för att alla Djurgårdssupportrar får se Schüller och Sabovic bilda mittfält – den duo som har gått och blivit tränarnas favorit sedan sommaren. 

Gott om alternativ – svåra beslut att fatta
Ett ytterligare argument för att gå tillbaka till att spela fyrbackslinje är att Blåränderna får in fyra offensiva namn i stället för tre. För det finns många spelare som knackar på dörren. Gulliksen är tillbaka, Wikheim närmar sig comeback, Priske imponerar på träning – och Tokmac och Haarala är i form. Och då har vi inte nämnt Hümmet, Radetinac eller Fallenius. Haarala, Tokmac och Hümmet bör vara givna till kommande match oavsett vilken formation tränarparet skickar ut. Mer intressant är vem som får den sista platsen. Stalltipset på förhand är att Kim och ”Tolle” vill spela ihop den på pappret bästa fyran, det vill säga Gulliksen ihop med tidigare nämnda tre. 

Vinden har helt klart vänt i Djurgårdsled. Efter veckor av frustration och ilska ser hösten ut att kunna bli betydligt muntrare. Spelglädjen ser ut att vara på väg tillbaka och formkurvan pekar i rätt riktning för flera spelare. Även om GAIS är en tuff motståndare har Blåränderna goda förutsättningar att avsluta Göteborgsveckan med sex poäng. Omkring 1 500 biljetter är sålda till DIF:s sektioner i vad som blir den första bortamatchen mot GAIS på över tio år. Det är upplagt för en spännande och rolig eftermiddag på Gamla Ullevi.

Matchstart: 14.00
Plats: Gamla Ullevi
Sänds på: Max, TV4 Play
Domare: Glenn Nyberg

* * *

Hur vill du att Djurgården ställer upp? Med tre- eller fyrbackslinje? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-09-21 14:56:00
Author

Fler artiklar om Djurgården