Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2024-09-29 14:00

IFK Värnamo - Djurgården
1 - 1

Inför IFK Värnamo - Djurgårdens IF
DIF-supportrarna fick fira i onsdags. Blir det en ny trepoängare på söndag?

Inför IFK Värnamo - Djurgårdens IF

Efter en viktig och ganska bekväm seger mot Brommapojkarna i onsdags reser Djurgården ner till Värnamo för ett möte med bygdens kamrater. Är den negativa trenden bruten för Stockholms stolthet? Forum 1891 ger er förutsättningarna. 

Det duggar tätt i matchschemat för Blåränderna som efter segern mot Brommapojkarna i onsdags nu ställs mot IFK Värnamo under söndagen. De småländska kamraterna tar emot Stockholms stolthet på Finnvedsvallen i ett försök att ta viktiga poäng i bottenstriden av Allsvenskan. För Djurgårdens del handlar matchen snarare om att hålla antagonisterna bakom sig och förhoppningsvis stärka greppet om andraplatsen i tabellen. 

Det viktigaste är tre poäng
Veckomatchen mot Brommapojkarna såg länge ut att bli en komfortabel vinst där Blåränderna genomgående stod för en fin laginsats. Mot slutet ledde däremot en rörig situation till ett reduceringsmål och det var liv i matchen ända in i kaklet. Den, nu väldigt långa, perioden då Djurgårdens prestationer svängt mer eller mindre från match till match känns således långt ifrån över. Däremot var laget på det stora hela stabilt mot Brommapojkarna och insatsen var ett stort steg i rätt riktning sett till den föregående matchen mot GAIS. 

Man kunde rotera en del i laget och känslan var att både Tobias Gulliksen och Deniz Hümmet behövde slå sig in i målprotokollet. Det finns onekligen mycket kvar att jobba på inom laget men Rom byggdes inte på en dag och mot Värnamo får man en ny möjlighet att ta viktiga poäng. Samtidigt ska man ta i beaktande matchen mot Linz på torsdag, vilket kan innebära en del ytterligare rotation. Det ska inte betyda att man tappar poäng mot IFK Värnamo, men man ska kan inte förvänta sig blårandiga fyrverkerier heller. Det viktigaste är segern. 

Motståndarna
Smålänningarna ligger för närvarande på 12:e plats i tabellen på 24 inspelade poäng efter lika många spelade matcher. Det har varit en turbulent säsong för kamraterna från Värnamo som blivit av med sin tränare, både en och två gånger, och som tvingades spendera våren med att svara på frågor om sin arena. I senaste omgången kryssade man mot Mjällby på bortaplan, efter en tidig ledning som man inte orkade hålla matchen igenom. Dessförinnan tog man en av säsongens sex vinster mot tabelljumbon Västerås med 2-0 hemma. 

På spelarsidan finns det en DIF-bekanting i Gustav Engvall som i år endast mäktat med tre gjorda mål. Den interna skytteligaledaren är istället Johnbosco Samuel Kalu på sju mål - tätt följd av målskytten mot Mjällby, Ajdin Zeljkovic som gjort sex. Nämnvärt, och ett tecken på Värnamos sviktande form, är att sommarens blårandiga nyförvärv Victor Bergh fortfarande har gjort näst flest assist i laget. Vänsterbacken står på två målgivande passningar, endast överträffad av skicklige Frank Junior Adjei. 

Förväntad rotation inför ECL på torsdag
Att Oscar Jansson startade i mål i onsdags bör bara vara ett sätt att få igång reservmålvakten. Sett till båda målvakternas prestationer är det inte rimligt att tro något annat än att det blir Jacob Rinne som vaktar buren nere i Småland. Däremot kommer vi säkerligen få se en del andra ändringar i startelvan. Defensivt bör Keita Kosugi kunna dra nytta av lite vila, samtidigt som någon av innermittfältarna kan tänkas lämna utrymme för Daniel Stensson. Det är inte heller helt omöjligt att även Adam Ståhl nöter bänk inledningsvis med tanke på kommande utmaningar. 

Offensivt är det svårare att sia om exakt hur det kommer se ut, även om det känns sannolikt att Djurgården håller fast vid sin 4-2-3-1-uppställning. En variabel föll i alla fall bort när matchtruppen presenterades. Tokmac Nguen är skadad och kommer inte till spel. Nu känns det sannolikt att Gustav Wikheim, som fick inleda på bänken sist, ersätter Tokmac i elvan – men att Tobias Gulliksen går in centralt. Tokmac och Gulliksen har startat många matcher på sistone och med tanke på matchen mot Linz är det en god idé att ha dem båda utvilade – men kanske får Gulliksen nöja sig med ett tidigt byte. Samtidigt kan det kanske vara läge att låta Oskar Fallenius inleda i startelvan, samtidigt som Santeri Haarala fortsätter att skapa farligheter även om han inte sätter sina lägen. 

Matchstart: 14.00
Plats: Finnvedsvallen
Sänds på: Max, TV4 Play
Domare: Granit Maqedonci

* * *

Hur vill du se tränarna formera styrkorna? Gör gärna din röst hörd i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton!
 

Jakob Woll2024-09-28 17:10:00
Author

Fler artiklar om Djurgården