Lagbanner
Eleda Stadion, 2023-08-20 15:00

Malmö FF - Djurgården
0 - 0

Inför Malmö FF – Djurgårdens IF
Blårandigt drömmotstånd väntar för Radetinac & Co på söndagen

Inför Malmö FF – Djurgårdens IF

Det vankas toppmöte för två relativt formsvaga lag på Eleda Stadion i Malmö på söndagen. Malmö FF tar emot Djurgårdens IF. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför matchen.

Djurgården åker ner till Skåne för ett möte med svensk fotbolls dominant i modern tid, Malmö FF, för vad som får sägas vara sista chansen att haka på i toppstriden. Blåränderna åkte på en rättvis förlust borta mot krislaget IFK Göteborg förra helgen med 2-1 efter en platt insats, medan Malmö under måndagskvällen förlorade mot Mjällby AIF på Strandvallen. Det är med andra ord två lag med halvdan form som möts på söndag.

Blårandigt drömmotstånd
Malmö kommer som bekant till matchen med en förlust med 1-0 mot gulsvarta Mjällby i ryggen och nu väntar vad man får benämna som ett mardrömsmotstånd för de himmelsblå. I de fyra senaste tävlingsmatcherna har Blåränderna gått segrandes ur mötena. Senaste vinsten för ”di blåe” var i Svenska Cupens kvartsfinal 2022 med 1-0. I Allsvenskan kom den senaste vinsten för Malmö under Coronasäsongen 2020.

Malmö ligger för närvarande på en tredjeplats i den allsvenska tabellen, åtta poäng före Djurgården på fjärdeplatsen. Lagets bästa målskytt den här säsongen är Isaac Kiese Thelin som är i delad skytteligaledning på tolv mål tillsammans med förre detta Häckenanfallaren Bénie Traoré som under sommarfönstret lämnat för Sheffield United i Premier League. Malmö har många skickliga fotbollsspelare som är värda att hålla ett extra öga på, men en spelare som stormtrivs under Henrik Rydströms ledarskap är Sebastian Nanasi. Under den föregående säsongen var Nanasi utlånad till Kalmar FF och utvecklades enormt under Rydströms ledning. Inför den här säsongen tog som bekant Rydström över skutan i Malmö och Nanasi har fortsatt att ta stora kliv i sin utveckling och är nu lagets kanske viktigaste spelare rent spelmässigt. Övriga spelare som är viktiga att hålla koll på är offensive ytterbacken Gabriel Busanello som ofta fyller på i offensiven längs sin kant, mittbacken och hemvändaren Pontus Jansson är ett hot i luftrummet på de fasta situationerna samt så är Taha Ali ett hot med sina dribblingsräder.

Rydström har genomgående under sin tränarkarriär drivit en possessionbaserad fotboll och det är inget undantag i Malmö, något som däremot är nytt i svensk fotboll som Rydström håller på att implementera i Malmö är den så kallade ”relationismen”. Relationism är ett någorlunda luddigt och nytt begrepp och i den här texten ska vi inte fokusera alltför mycket på hur man definierar relationism, men idén grundar sig i att tillåta mycket kreativ frihet till spelarna där spelarna skapar relationer med varandra för att skapa mönster på planen. Därför ser man ofta flertalet spelare stå relativt nära varandra i sina positioner när laget har bollen i ägo och relativt små ytor tenderar att bli överbelastade. Då mönstren som skapas på planen är spontana ska det därmed bli svårare för det försvarande laget att försvara sig mot detta. Den stora nackdelen med relationismen är att man öppnar upp sig för kontringar.

Tränare Thomas Lagerlöf hade följande att säga till dif.se om söndagens motstånd:

– Känslan är att Malmö inte befinner sig i någon formsvacka utan är kvar på samma nivå som tidigare under säsongen. Det är ingen större skillnad i kvalitet, även om de har haft några sämre resultat på sistone och torskat två gånger mot Mjällby. Det brukar ju ofta jämna ut sig lite med resultaten, där man har lite flyt ibland och vinner de jämna matcherna och nu har de inte haft lika bra resultat som de hade under första tredjedelen av serien då de vann i stort sett allt. Så vi måste göra en riktig bra prestation om vi ska hämta hem poäng på söndag.

”Tolle” kommenterade även det nykomponerade mittfältet hos malmöiterna:

– Mittfältet är ju ganska nytt med Berg Johnsen, Jörgensen och Nanasi i varsin offensiv roll. De försöker ju överbelasta vissa ytor och det gäller ju att stänga insidan och hålla ihop som en enhet, gör vi det bra ökar våra förutsättningar i matchen.

Stökig vecka på Kaknäs
Djurgården kommer till matchen med en minst sagt stökig vecka bakom sig. Efter den rent utsagt pinsamma förlusten mot bottenlaget IFK Göteborg började det sippra ut en hel del missnöje. Jesper Löfgren, som varit ordinarie mittback under säsongen, blev sågad längs fotknölarna av tränare Lagerlöf som menade att Löfgren blivit petad för att han ”verkligen varit inblandad i baklängesmålen mot Luzern och Elfsborg”. Löfgren å andra sidan menade att han inte fått den här förklaringen av tränarna och blev förståeligt väldigt besviken på hanteringen av detta. Lagerlöf har i efterhand bett om ursäkt till Löfgren och spelartruppen för sitt minst sagt klumpiga uttalande. Bland supporterleden i Djurgården så har det vädrats ett stort missnöje den senaste tiden över att bryta upp det så framgångsrika mittbacksparet Danielson-Löfgren till förmån för Jacob Une Larsson. Det återstår att se vem tränarparet väljer på söndag.

Djurgården kommer med största sannolikhet ställa upp med Jacob Widell Zetterström. I backlinjen kommer Piotr Johansson och Samuel Dahl ta hand om ytterbacksplatserna, medan i mittförsvaret tror undertecknad att tränarna återgår till att starta med Löfgren bredvid Danielson. Det har skiftats friskt mellan 4-3-3 och 4-2-3-1 under säsongen, men i just den här matchen vill nog tränarna ha lagkapten Magnus Erikssons rutin på planen och därmed skulle en 4-3-3-formation vara det främsta alternativet. I sådant fall bör Rasmus Schüller och Hampus Finndell starta tillsammans med Eriksson på mittfältet. I en match mot Malmö kommer inte tränarna att ställa Haris Radetinac åt sidan då det är något av ett favoritmotstånd för Radetinac som gjorde mål i det tidigare mötet lagen emellan. Noel Milleskog gjorde mål mot IFK Göteborg och kommer med största sannolikhet få chansen från start igen. Till vänster har Gustav Wikheim fått chansen från start de senaste matcherna med blandat resultat. I och med att Asoro ryktas vara på väg till franska Ligue 1-klubben Metz så kanske hans fokus ligger någon annanstans, därför lär det bli Wikheim som får chansen från start. Även Oliver Berg samt nyförvärven Musa Gurbanli och Felix Vá finns tillgängliga.

Mittbackarna Danielson och Löfgren står på två gula kort inför matchen och missar mötet mot Degerfors nästa vecka vid ett gult kort mot de himmelsblå.

Thomas Lagerlöf berättade om sina tankar inför matchen till dif.se:

– Vi brukar trivas när vi spelar i Malmö och har haft många bra resultat där nere. Rent generellt så brukar det alltid bli bra och roliga fotbollsmatcher och vi mötte ju MFF för bara fyra omgångar sedan på Tele2 och kan även ta med oss härliga minnen från den matchen. Så den historiken vi har mot dem ger ju en skön grundkänsla och förhoppningsvis kan vid göra ett bra resultat även denna gång.

Matchstart: 15.00
Plats: Eleda Stadion
Sänds på: Discovery+
Domare: Victor Wolf

* * *

Vilken formation ställer Djurgården upp med? Hur bör startelvan se ut? Vänder Djurgården sin tråkiga trend? Diskutera gärna i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton.
 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342023-08-19 18:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Exklusiv intervju med Mimmi Larsson: "Det är klart att jag drömmer om SM-guld"
Intervju med Tove Almqvist: “Jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång"