Lagbanner
Klart idag – tränar DIF säsongen ut
Djurgårdens nye skipper Roberth Björknesjö vill spela possessionfotboll, säger han idag.

Klart idag – tränar DIF säsongen ut

Efter sparkningen igår kan Djurgården idag presentera en ny tillfällig tränarlösning. 51-årige Roberth Björknesjö tar över rodret i klubben som en interimslösning säsongen ut.

Igår fick styrelsen nog och bestämde sig för att gå skilda vägar med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, efter att en tuff sportslig period kulminerat i en odiskutabel derbyförlust mot Hammarby.

Med nästa match redan på torsdag fanns ingen tid att förlora och idag kunde Bosse Andersson presentera den tillfälliga lösningen i tränarfrågan. Det blir Roberth Björknesjö som ska lotsa Blåränderna genom tre resterande allsvenska matcher samt det fortsatta ligaspelet i ECL, där portugisiska Vitória S.C. står som första motståndare.

Känd från många år i BP
Den 51-årige Björknesjö spelade i unga år själv i DIF och inledde sin tränarkarriär i IFK Tumba 1998. Han har dock framför allt gjort sig känd genom sina år i Brommapojkarna, där han varit både assisterande och huvudtränare under olika perioder. Senast kommer Björknesjö dock från Täbylaget Viggbyholm.

Det har varit snabba puckar i dialogen med DIF och huvudpersonen själv beskriver situationen som "lite omtumlande" men samtidigt också inspirerande. När det gäller sin tränarfilosofi såger han så här idag till DIF.se:
– Jag gillar energifylld fotboll och har ju tränat Brommapojkarna under många år där vi haft en possession-inriktad fotboll. Så tanken är att vi ska driva matcherna med Djurgården. Sedan blir det ju lite skillnad mellan den första matchen mot Vitoria i Conference League, jämfört med de avslutande omgångarna i Allsvenskan. Det blir ju också en skillnad om vi spelar på konstgräs eller gräs. Alla matcher lever sitt eget liv, men generellt vill jag ha ett stort bollinnehav, mycket energi och mycket löp in i motståndarnas straffområde.

När det gäller torsdagens match finns det inte mycket tid att vinka på – utan mycket ansvar kommer att vila på spelarkollektivet:
– Jag kommer att träffa spelargruppen under dagen och sedan har vi en träning innan match på Tele2 Arena. Till en början handlar det om att sätta upp grundförutsättningarna och förklara vad som förväntas av allihopa i det defensiva och offensiva. Sedan måste ju spelarna ta ett stort ansvar själva eftersom det är så kort om tid.

"Full fart framåt som gäller"
Till sin hjälp har den nye generalen Agon Mehmeti och Hugo Berggren, som redan kan laget utan och innan och går in i roller som assisterande tränare under Björknesjö.
– Vi träffades i måndags och har snackat ihop oss ytterligare idag under morgonen och jag har även hunnit titta på Vitoria tillsammans med Pelle (Olsson). Därifrån får vi bestämma vilka förväntningar vi ska ha och vilka förutsättningar vi ska ge spelarna. I övrigt är det full fart framåt som gäller och det ska bli väldigt kul att komma igång, summerar Roberth.

Bosse Andersson har även fått i uppdrag av styrelsen att rekrytera en ny huvudtränare för nästa säsong – samtidigt som han och övriga ledningen arbetar med att stärka den sportsliga organisationen överlag. Om den tillfälliga interimslösningen säger sportchefen så här:
– Roberth Björknesjö kommer in på kort sikt under hösten som huvudtränare för laget under de resterande matcherna av säsongen. Han kommer att bidra med mycket energi i gruppen och Roberth har gjort det här tidigare, ryckt in med kort varsel i olika lag och fått en bra effekt av sitt arbete. Startsträckan är kort och det finns en fungerande organisation runt omkring med Agon Mehmeti och Hugo Berggren som kommer att stötta upp som assisterande tränare. Roberth kommer sedan att träffa spelarna under tisdagen och har redan haft möten med personalen runt laget.

* * *

Vad har du för spontana tankar kring Djurgårdens nya tränarlösning? Gör gärna din röst hörd i kommentarsfältet nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Isak Bellman2024-10-22 11:25:00
Author

Fler artiklar om Djurgården