Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2024-09-29 14:00

IFK Värnamo - Djurgården
1 - 1

Mardröm för DIF – tappade ledning i slutsekunderna
Deniz Hümmets mål räckte inte – Djurgården tappade poäng ändå.

Mardröm för DIF – tappade ledning i slutsekunderna

De flesta trodde att segern var säkrad efter Deniz Hümmets sena ledningsmål. Men i matchens sista spark kvitterade IFK Värnamo och Djurgården fick nöja sig med en poäng.

Det har varit några minst sagt röriga veckor i Djurgårdsled. Efter segern borta mot BK Häcken trodde de flesta supportrar att DIF var på rätt väg – men så var inte fallet. Spa, middag på Avenyn och aktiviteter på Liseberg visade sig inte vara tillräckligt bra uppladdning inför matchen mot GAIS. Laget föll ihop fullständigt och kritik riktades återigen mot den sportsliga ledningen och tränarparet. Där och då kändes det som att Europaplatsen var på väg att rinna föreningen ur händerna, men då reste sig truppen när BP besökte Tele2 Arena. Även om Djurgården är stora favoriter till att ta andraplatsen – och ska spela ligaspel i Conference League – har det varit en frustrerande säsong. Blåränderna har inte hängt på Malmö FF när tillfället har getts, samtidigt som det är svårt att titta tillbaka och hitta en längre period av bra matcher. Insatsen mot BP var dock ett steg i rätt riktning – och Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf fick möjlighet att bygga vidare på den under söndagen.

Djurgården reste fyra timmar söderut till ett soligt Värnamo. Hemmalaget, som slutade femma i fjol, har hållit till i tabellens nedre regioner under stora delar av säsongen. Trots detta anlände laget till Finnvedsvallen med gott självförtroende. Segern mot bottenkonkurrenten Västerås SK följdes upp av en meriterad poäng borta mot Mjällby. Klubben har dessutom fått tillbaka succéspelaren Johnbosco Samuel Kalu som med sina sju mål räddat Värnamo under året. Det väntade med andra ord en lurig match för DIF och firma Bergstrand-Lagerlöf.

Lagkaptenen utbytt skadad
De senaste veckorna har präglats av spelarrotationer och även formationsbyten i match efter match. Dagens tillställning var dock ett undantag. Tränarna gjorde endast två förändringar och höll fast vid 4-2-3-1-formationen som såg bättre ut senast. Jacob Rinne och Deniz Hümmet ersatte Oscar Jansson och skadade Tokmac Nguen. På torsdag väntar första Conference League-matchen, vilket gjorde att många trodde på mer rotation. Men Kim och ”Tolle” visade med laguttagningen att prio är att säkra Europaplatsen. 

Inledningsvis såg inte bortalaget ut att ha tagit med sig någon energi från föregående match. Djurgården fick inte kontroll över bollen, i stället utnyttjade Värnamo ett något rörigt DIF-lag. Efter fem minuter hittade Gustav Engvall en farlig yta utanför gästernas straffområde, men Rinne hade inga problem med den tidigare djurgårdarens avslut. Djurgården lyckades dock ta sig ur de inledande problemen och kom in mer och mer i matchen ju längre den led. Tyvärr tvingades Marcus Danielson kliva av i samband med detta. Mittbacken nickade ihop med en Värnamospelare och kunde inte spela vidare. In i hans ställe hoppade Jacob Une Larsson in. 

I eftermiddag startade Hümmet bakom Priske som tia. Det är en roll anfallaren har fått testa på mer och mer under de senaste veckorna. Samarbetet med just nämnda Priske visade på intressanta tendenser i första halvlek. Hümmet var nära att ge Blåränderna ledningen i mitten av den första halvleken efter en fin framspelning av Priske. Även Haarala och Gulliksen hittade fram till varandra och såg spelsugna ut. 

Långsamt och idéfattigt
När klockan passerade 30 minuter gick Djurgården åter in i en sämre period. Ajdin Zeljkovic och Gustav Engvall skapade stor oreda i det blårandiga försvaret. Adam Ståhl agerade räddare i nöden med en viktig brytning när övriga försvarare hade blivit överspelade. Det här speglade resterande delen av halvleken. DIF fick inte till något eget spel, utan Värnamo kunde kontrollera stora delar av matchen. De tillresta Djurgårdssupportrarna sjöng tappert hela halvleken, men spelartruppen bjöd inte tillbaka. Spelet saknade tempo och idéer – där det krävdes rejäl höjning till de avslutande 45 minuterna.

Under första halvlek fick Jacob Rinne behandling för en skada. Målvakten klarade av att spela klart innan pausen, men väl där tvingades han kliva av. Oscar Jansson, som debuterade i blårandigt mot BP, ställde sig därför mellan stolparna. Den djurgårdare som hade en förhoppning om att Djurgården skulle kliva ut som ett nytt lag blev snabbt besviken. Den långsamma gräsmattan fortsatte att försvåra för gästerna som sällan fick till några långa anfall. 

Tränarna identifierade också detta och valde att genomföra ett dubbelbyte. Rasmus Schüller och Tobias Gulliksen lämnade plats för Magnus Eriksson och Gustav Wikheim. Någon omedelbar effekt blev det dock inte. I stället var det snarare hemmalaget som visade mer framåt. 

Jubel och kalldusch
Stora delar av halvleken var ett sömnpiller. Inget av lagen skapade några farligheter och det mesta talade för att det skulle bli en mållös tillställning på Finnvedsvallen. Men som en blixt från en klar himmel slog Djurgårdens skyttekung till i den 81:a minuten. Gustav Wikheim dribblade snyggt på högerkanten innan han spelade spelade vidare till en framrusande Deniz Hümmet i straffområdet. Anfallaren placerade snyggt in 0–1 på ett tillslag. I samband med målfirandet tecknade Hümmet för byte – Blårändernas tredje byte på grund av skada. 

Målet skänkte inledningsvis ett lugn till Djurgården som spelade med axlarna nere under de sista tio minuterna. Men årets upplaga av DIF går inte att lita på. I den 95:e minuten – några sekunder efter de fyra tilläggsminuterna – landade bollen hos Simon Thern. Mittfältaren tog kyligt emot bollen innan han sköt in 1–1 – en riktig kalldusch för bortalaget. Domare Granit Maqedonci blåste av matchen efter målet och Djurgården reser hem till Stockholm med bara en poäng.

* * *

Vad tycker du om Djurgårdens insats? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-09-29 16:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården