Djurgården - Molde
3 - 2

Matchrapport: Djurgårdens IF - Molde FK
Joel Asoro efter det avgörande målet på stopptid.

Nordiskt toppmöte vankades under torsdagskvällen på Tele2 Arena där Djurgården ställdes mot Molde, och förväntades ha en tuff kväll framför sig. Tufft blev det, både på planen och på läktarna där supportrarna kastades mellan extas och förtvivlan - och bjöds på en avslutning av sällan skådat slag. Här är Forum 1891:s rapport från matchen.

Efter den inledande rundan av Europa Conference League Grupp F gjordes inga mål över huvud taget. För Moldes del handlade det om en insats på hemmaplan mot högre rankade Gent, medan Djurgården till synes gick miste om två poäng borta mot Shamrock. Irländarna stod förvisso för en relativt god insats, sett till att de konsekvent bedömts som gruppens svagaste lag, och då krysset för Djurgårdens del kom på bortaplan får man se resultatet som dugligt. Med det sagt hade sex poäng mot Shamrock helt klart varit bättre sett över två matcher. Det oavgjorda resultatet innebar större press på DIF att plocka poäng på hemmaplan för att kunna avancera till slutspel, den första utmaningen skulle Molde stå för.

Oväntat, och oförtjänt, ledningsmål
Trots en jämförelsevis sämre publiksiffra, sett till säsongens tidigare hemmamatcher i Europaspelet, bjöd Djurgårdspubliken på en härlig inramning. Tifot var enkelt men stilfullt, med en blårandig svensk flagga som motiv. Djurgårdsspelarna tycktes svara väl på supportrarnas insats och tryckte på rejält från första början. Blåränderna visade sig klart mer villiga att satsa framåt än mot Bajen sist samtidigt som Molde förlitade sig på kontringsspel. Redan i den första minuten lyckades Djurgården komma till avslut efter en tilltrasslad situation i Moldes straffområde. Därefter fortsatte DIF-trycket. Haris Radetinac höll sånär på att vaska fram en frispark precis utanför straffområdet, efter att ha snott åt sig bollen högt upp på Moldes planhalva. Victor Edvardsen sprang ofta och väl på bollar i djupled, och Magnus Eriksson höll på att spela fram till ett ledningsmål efter att ha traskat rätt igenom det norska försvaret.

Det hade varit fel att säga att det bara fanns ett lag på banan under matchinledningen, men Djurgården såg ut att ha en enorm kontroll över Moldes offensiva hot. Defensivt såg norrmännen sårbara ut och DIF:s kontinuerliga tryck luktade ledningsmål lång väg. Efter ungefär 25 minuter övergick matchens inledande fas till en där de båda lagen såg mer jämna ut. Det stångades friskt från båda håll och under en ganska lång stund saknades tydliga chanser - fram tills att den ungerska domaren, Gergo Bodar, tilldelade bortalaget en straff i den 39:e minuten. Jesper Löfgren kom visserligen in i situationen bakifrån, men kontakten föreföll knapp och med tanke på uteblivna domslut i motsatt riktning kan den helt klart ifrågasättas. Moldes stora talang och stjärna, David Fofana, gjorde inga misstag trots ett stort tryck från läktarhåll. Aleksandr Vasyutin hade gått åt rätt håll, men 1-0 till Molde var ett faktum likväl. För att fira målet valde Fofana att hyscha mot Sofialäktaren och fick ett gult kort som resultat av det - något som inte direkt bidrog till en mindre irriterad stämning mellan de båda lagen.

Mål, rött, och mål
Djurgården upplevdes som skärrade efter Moldes ledningsmål samtidigt som irritationen slog i taket. Edvardsens gula kort snart efter straffen såg klart ut och i ärlighetens namn hade domaren kunnat visa ett kort i en annan färg. Djurgårdens passningsspel visade på fler och större brister än tidigare efter målet, dessutom såg laget ut att ha tappat ett mått övertygelse i närkamperna. Matchbilden var visserligen Djurgårdens även efter halvtidspausen, men samma brister som i slutet av första halvlek sken fortsatt igenom. DIF tryckte däremot fortsatt på och i den 50:e minuten fick man äntligen utdelning för sin fina offensiv. Djurgården kvitterade genom Doumbouya, som därmed gjorde sitt första mål i den blårandiga tröjan, efter en hörna. Spelarna i Molde menade att målvakten hindrades alltför mycket i situationen, vilket kanske var fallet. Däremot får man tillstå att målet var helt rättvist, både sett till matchbild och till tidigare situationer.

Helt plötsligt hade DIF tagit igen det man så snöpligt förlorat i slutet av en mycket fin spelmässig halvlek. Efter målet verkade också det sprudlande självförtroendet från matchens inledning återfinna sig hos Blåränderna. Återigen kom man i våg efter våg, och bara fem minuter efter kvitteringen hade DIF en boll till i nät. Doumbouya slog in bollen från nära håll, efter att Edvardsen skjutit förbi målvakten, men visade sig vara offside. Efter att ha en fin lagmässig pressaktion vann Radetinac bollen och kapades av målskytten Fofana - vilket resulterade i ivorianens andra gula kort. Frisparken direkt efter utvisningen togs snabbt av kapten Eriksson varpå Emmanuel Banda kom fri på högersidan och sköt in 2-1 till hemmalaget. Rotationen inför matchen, som ledde till en hel del oro från supporterhåll, föll uppenbarligen ut enormt väl. Djurgårdens tryck avtog sannerligen inte heller efter ledningsmålet utan ökade snarare i frekvens, om än under en kortare period, när Blåränderna började ana blod i vattnet. Molde försökte desperat skaka fram något i offensiv väg och pressades allt mer i försvarsspelet.

Feltajmad rotation av startspelare
Djurgårdens första byte kom i den 64:e minuten då den för dagen briljante Rasmus Schüller och den i anfallsspelet så nyttige Edvardsen, lämnade rum åt Besard Sabovic och Joel Asoro. Den tidigare av de två inbytta spelarna presenterade sig nästan direkt med en mycket fin bollvinst, tillsammans med fin bollbehandling i de trånga situationer som föranleddes av Moldes ökade presspel. Bytena hade tydligen mött kritik från spelarna i efterhand, enligt Thomas Lagerlöf, och visst kunde man se att Molde tog allt mer tag i taktpinnen därefter. I den 75:e minuten fick Molde också sitt första skott på mål bortsett från straffen, och helt ofarliga var inte norrmännen. Detta visade sig inte minst då en väl slagen genomskärare två minuter senare. Efter att Djurgårdsförsvaret hanterat den inledande situationen hamnade bollen hos Emil Breivik som kunde slå den i mål förbi en utrusande Vasyutin. Efter Moldes kvittering fortsatte norrmännen att trycka upp bollen långt på framrusande medspelare. Djurgården såg chockade ut och det tydligt vilket av lagen som hade momentum i matchen, att det var Molde var helt klart förvånande sett till det tidigare röda kortet.

Historisk avslutning
I den 89:e minuten höll Asoro på att löpa sig fri på högerkanten när han blev nedtacklad av Sivert Heggheim Mannsverk på ett minst sagt regelvidrigt sätt. Tacklingen ledde endast till ett gult men helt ärligt borde nog Molde ha fått ett andra rött kort i situationen. Djurgårdens efterföljande frispark ledde visserligen inte till någonting men den påföljande rensningen landade hos Elias Andersson på vänsterbacken. Andersson tog emot bollen men pressades hårt av Moldespelare, drev förbi pressen och slog ett svepande inlägg som möttes av Asoro. Efter lite flipperspel i Moldes straffområde lyckades också samme Asoro stöta in ytterligare ett ledningsmål och firade med att ta av sig tröjan nedanför Apberget. Det gula kortet var givet, men extasen på läktarna visste inga gränser och väldigt få djurgårdare kommer sannolikt gräma sig över det. Efter målet försökte Molde trycka upp bollen med många spelare på offensiv planhalva, dock utan något resultat och Djurgården kunde därmed inkassera sin första trepoängare i Europaspelet någonsin.

16 673 personer blev den slutliga publiksiffran, vilket som sagt är sämre än vad man vant sig vid. Med det sagt kan inte den närvarande publiken klandras för någonting. Stämningen var elektrisk och trumfades endast av den sanslösa avslutningen med det sena ledningsmålet. Djurgården reste sig inte bara en, utan två gånger om - något som supportrarna helt klart skämts bort med under säsongens gång. Om och om igen har laget visat sig stå upp fint mot på pappret bättre motstånd och frågan är hur långt det här laget kan gå. Den moral som man visat upp gång efter annan är både svårslaget och sällsynt. Det borde kanske inte ha krävts fullt så mycket nerv i just den här matchen, med tanke på det decimerade motståndet, men faktum kvarstår: Djurgården vände och Djurgården vann, igen.

* * *

Hur går dina tankar efter matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!