Lagbanner
Bravida Arena, 2024-09-19 19:00

Häcken - Djurgården
1 - 2

Säsongen lever – tre poäng på Hisingen
DIF-supportrarna fick äntligen fira igen.

Säsongen lever – tre poäng på Hisingen

Efter två raka matcher utan seger studsade Djurgården tillbaka när stockholmarna besökte Bravida Arena. Tokmac Nguen visade klass och blev stor segerregissör.

Återstarten efter det två veckor långa landslagsuppehållet blev inte vad Djurgården hade hoppats på. Det var förvisso ett formstarkt och skickligt Mjällby som besökte Tele2 Arena, som snart går under namnet 3Arena, men alla DIF-supportrar förväntade sig en trepoängare. Poängtappet förstärkte den känsla som präglat föreningen under en lång tid – nämligen frågan om vart Blåränderna och säsongen i synnerhet är på väg. Flera klubbar jagar Djurgården i tabellen, däribland ett par som dessutom visat betydligt bättre form än Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag. Till stockholmarnas glädje duggar matcherna tätt där klubben fick möjlighet att komma tillbaka på vinnarspåret när en resa till Hisingen väntade under torsdagen.

Det var inte bara en viktig match för Djurgården, även BK Häcken behövde en seger för att verkligen göra Elfsborg, AIK, Hammarby, Mjällby och DIF sällskap i kampen om Europaplatserna. SM-guldvinnaren från 2022 hade inför kvällens match inte kommit upp i nivå under säsongen – och många experter har lyft klubben som en av årets största besvikelser i Allsvenskan. 

Formationsbyte och överraskningar i startelvan
Inför matchen fanns det gott om diskussioner kring vilket sätt Blåränderna skulle formera laget på. Experimentet med trebackslinjen föll väl ut borta mot Sirius och fick laget att se bättre ut i andra halvlek mot Malmö FF. Förändringen bidrog till att duon på mittfältet, som sett ihåliga ut på senare tid, fick mer hjälp samtidigt som offensiva spelare som Tokmac Nguen, Patric Åslund och Santeri Haarala generellt kom mer till sin rätt. Med tanke på plumpen mot Mjällby var många supportrar intresserade av att ge experimentet ny chans. När startelvan presenterades en timme före avspark visade det sig att Kim och ”Tolle” hade identifierat samma sak. Tränarparet bytte formation och bjöd dessutom på ett par överraskningar – däribland Daniel Stensson och August Priske i stället för Rasmus Schüller och Tokmac Nguen. 

Annars präglades stora delar av uppladdningen av Samuel Leach Holm som lämnade Djurgården i somras efter ett knappt halvår i föreningen. Mittfältarens tid i blårandigt blev inte vad någon hade hoppats på och han har fått utstå en hel del kritik från DIF-supportrar. Detta följde med till kvällens match då 26-åringen gick in sent i duellerna inledningsvis och borde ha fått syna det gula kortet. Bortsett från detta var det en försiktig start på matchen från båda lagen. Ingen tog tag i taktpinnen, i stället höll spelet ett lågt tempo där lagen turades om att känna på bollen.

Det dröjde till den 17:e minuten innan publiken bjöds på matchens första målchans. Leach Holm tog emot bollen en bit in på Djurgårdens planhalva och hittade till slut en lagkamrat i straffområdet. Julius Lindberg fick dock inte till avslutet, utan Jacob Rinne kunde enkelt plocka upp bollen. I samband med detta började matchbilden peka mer och mer i hemmalagets riktning. Blåränderna blev nedtryckta i defensiva positioner och lyckades inte få igång något eget spel. I stället fick BK Häcken styra spelet – även om de farliga möjligheterna lös med sin frånvaro. 

Sömnig första halvlek – pigg start på andra
Trion Santeri Haarala, August Priske och Deniz Hümmet hade svårt att skapa oreda i hemmalagets försvarsspel. Med undantag för en smart kombination efter en halvtimmes spel saknade gästerna offensivt hot över huvud taget. Daniel Stensson och Besard Sabovic lyckades inte synka backlinjen med anfallstrion, vilket bidrog till att anfallarna mer ofta än sällan blev isolerade längst upp. Framför allt Hümmet såg inte ut att trivas i rollen bakom Priske då han tenderade att hamna för långt ut på kanten. 

Kommentatorerna och experterna i Max sändning hade utlovat målgaranti på förhand – mycket på grund av Häckens defensiva problem under året – men första halvlek blev i stället lite av ett sömnpiller. Det hettade bara till när tidigare nämnda Julius Lindberg borde fått sitt andra gula kort men domare Oscar Johnson nöjde sig med enbart frispark. Hisingslaget dominerade bollinnehavet utan att ta sig till tydliga målchanser, samtidigt som Djurgården var uddlöst framåt när det väl dök upp kontringsmöjligheter. Flera spelare gick inte att känna igen där antalet tekniska misstag stack ut. Det krävdes helt enkelt rejäl höjning till andra halvlek om DIF skulle få med sig tre poäng hem till Stockholm. 

De båda lagen verkade ha blivit tillsagda i paus att lätta foten från bromspedalen. Inom loppet av de första fem minuterna testade Häcken avslut, samtidigt som Priske var nära att ge Djurgården ledningen via ett distansskott. Sabovic och Stensson – tillsammans med backlinjen – klev högre upp och vågade pressa hemmalaget. Det här var nära att straffa Blåränderna tre minuter senare. Ali Youssef, som var planens kanske formstarkaste spelare, löpte förbi Bergstrand och Lagerlöfs höga backlinje. Kvar som ett sista hinder stod dock Rinne som svarade för en bra räddning.

Effekt på bytena
Detta gav BK Häcken vind i seglen. Laget från Hisingen fortsatte att rada upp farligheter och Djurgården fick aldrig tid att vila. Firma Bergstrand-Lagerlöf agerade omgående genom att göra ett trippelbyte. Ut gick Deniz Hümmet, Daniel Stensson och Keita Kosugi och in i deras ställe kom Tokmac Nguen, Rasmus Schüller och Viktor Bergh. Tränarna skulle komma att få utdelning direkt.

I den 64:e matchminuten – fyra minuter efter bytena – hittade Miro Tenho nyinkomna Tokmac Nguen i utkanten av straffområdet. Norrmannen spelade vidare till en framstormande Viktor Bergh – en passning som såg ut att rinna ut i sanden. Men vänsterbacken jobbade hela vägen längs kortlinjen och hann upp bollen – och kunde servera Haarala. Finländaren, som inte fått till avsluten sedan flytten till Djurgården, var dock iskall när han snyggt sköt upp bollen i nättaket – 0–1 till bortalaget. 

Lyckan var inte över där för alla blårandiga supportrar. Elva minuter efter ledningsmålet frispelade Adam Ståhl Nguen som med allra högsta klass prickade första krysset med ett stenhårt skott. Det var 30-åringens tredje mål mot Häcken den här säsongen och detta på en knapp halvleks speltid. Nyförvärvet inför säsongen har haft ett knackigt år i DIF. Briljanta aktioner har blandats med en dum avstängning och långvariga skador. 0–2-målet visade verkligen vad ”Toki” kan göra när allt stämmer för honom – han behöver bara ta fram det oftare för kvaliteten finns där.

Kopplar grepp om Europaplatsen
Där och då tänkte nog de flesta att trepoängaren var säkrad för Blåränderna. BK Häcken radade förvisso upp målchanser, men Rinne stod i vägen varje gång. Men med en minut kvar av ordinarie tid skänkte Ali Youssef hopp till alla Häcken-supportrar. Den formstarke anfallaren placerade läckert in reduceringen och fem nervösa tilläggsminuter väntade. 

Djurgården lyckades skickligt spela av återstoden av matchen bland annat genom att ta god tid på sig vid spelavbrott. När domaren blåste av för full tid var det stor glädje hos de blårandiga spelarna som nu kopplar ett grepp om Europaplatsen – samtidigt som man krymper avståndet till serieledande Malmö FF. En välbehövlig seger som skänker arbetstro till helgens match mot GAIS. 

* * *

Hur ser du på Djurgårdens insats? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-09-19 21:21:00
Author

Fler artiklar om Djurgården