Spelarbetyg 2017: Anfallare
Efter ett kortare uppehåll är Forum 1891 tillbaka med säsongssummerande artiklar och spelarbetygen har kommit till sin sista del, nämligen anfallarna.
Betygsskala
5 = Mästerlig
4 = Mycket Bra
3 = Bra
2 = Godkänd
1 = Dålig
Kerim Mrabti 4 - 25 matcher / 24 från start - 8 mål - 7 assist
Drivkraften i offensiven, men även väldigt viktig i det defensiva spelet. Djurgårdens mest värdefulla spelare den här säsongen och en av allsvenskans bästa spelare. Hans skadefrånvaro i slutet av säsongen påverkade lagets prestationer negativt, men kreatören var tillbaka när Blåränderna behövde honom som mest, till den sista omgången mot Kalmar och symboliskt nog var det just Mrabti som fick sista ordet i europaracet när han frälste föreningen med sina två mål. Således landade han på ett poängfacit på 8+7, vilket får ses som väldigt bra. Utan tvekan redo för ett större uppdrag redan nu och vore spelmässigt ett jättetapp för Djurgården.
Gustav Engvall 3 - 25 matcher / 24 från start - 8 mål - 4 assist
Fantastisk vår - usel höst. Så kan man kort och koncist summera Engvalls säsong. Anslöt till Djurgården under deadline day men behövde inte någon acklimatiseringsperiod på sig för att leverera. Slog till med sju mål under vårsäsongen, varav ett hat-trick mot Örebro och var, tillsammans med Magnus Eriksson, Djurgårdens bästa spelare under våren. Återvände i somras till Bristol innan det var dags för ytterligare en sväng till DIF, men under hösten gick Engvall inte att känna igen. Om våren karaktäriserades av distinkta avslut, beslutsamhet och ett himla självförtroende så var hösten dess motsats. Trots massvis med speltid blev det bara ett mål efter återkomsten.
Aliou Badji 3 - 20 matcher / 4 från start - 3 mål - 0 assist
Özcan Melkemichel förklarade tidigt att Badjis taktiska kunnande inte var tillräckligt bra för att han skulle konkurrera, och med Engvalls fina form under våren fanns det helt enkelt inte plats för Aliou Badji mer än ett fåtal inhopp. Engvalls frånvaro under sommaren öppnade upp dörren för Badji som tog chansen när han fick den och i bortaderbyt mot gnaget nickade han in den så viktiga kvitteringen i slutet. Det var nog många som då trodde att publikfavoriten skulle excellera, men en klumpig avstängning i U21-serien som kostade två matcher i allsvenskan och därefter knapert med speltid bromsade senegalesens framfart. Summerar man säsongen i stort är det en tvåa, men derbymålet mot AIK höjer betyget.
Tino Kadewere 2 - 10 matcher / 4 från start - 2 mål - 0 assist
Förväntningarna är höga på den unga anfallaren men 2017 kantades av skador. Visade när han spelade att potentialen finns och man hoppas (väntar) fortfarande på att Kadewere ska utvecklas till en bärande spelare i DIF.
Julian Kristoffersen - spelade för kort tid för att betygsättas - 3 matcher - 0 från start - 0 mål - 0 assist
Visst, kostar DIF inte särskilt mycket pengar, men rent spelmässigt känns det redan nu som en felrekrytering. Fick inte speciellt många chanser i allsvenskan under hösten och har inte levererat så som han borde i U21-serien heller. Har sina styrkor i huvudspelet, men saknar snabbheten och genombrottskraft. Kommer nog inte spela speciellt mycket nästa år heller.
Amadou Jawo - spelade för kort tid för att betygsättas - 1 match / 0 från start - 0 mål - 0 assist
Hoppets låga har länge varit släckt och under säsongen blev det fem minuter för Amadou Jawo.
Haruna Garba - spelade för kort tid för att betygsättas - 5 matcher / 0 från start – 0 mål - 0 assist
Provspelade sig till ett kontrakt, och när påskriften var klar var det många supportrar som hoppades att Djurgården skulle dra storkovan av ytterligare en billig anfallare. Dessvärre förkunnades det snabbt att Haruna Garba inte var tillräckligt bra för Djurgården, om ens tillräckligt bra för allsvenskan. Speltiden var minimal och till nästa säsong är Haruna Garba utlånad till maltesiska Gzira United FC. Mycket talar för att Garba har gjort sin sista match i Djurgården.