Lagbanner
Bravida Arena, 2024-09-19 19:00

Häcken - Djurgården
1 - 2

Spelarbetyg: BK Häcken – Djurgårdens IF
Keita Kosugi hade det tufft i duellerna med Jeremy Agbonifo.

Spelarbetyg: BK Häcken – Djurgårdens IF

Santeri Haarala och Tokmac Nguen visade vägen när DIF sköt liv i säsongen efter tre poäng på Hisingen. Här är Forum 1891:s spelarbetyg efter viktorian.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig 

Jacob Rinne - 3
Målvakten, som har varit djurgårdare sedan barnsben, har kommit in i föreningen på ett bra sätt. I en perfekt värld hade han fått ett par träningsveckor till innan han slängdes in i derbyt, men nu börjar formen peka i rätt riktning. Om spelet med fötterna har stuckit ut i tidigare matcher, var det på linjen Rinne utmärkte sig ikväll. Häcken-spelarna rann igenom Djurgårdens backlinje flera gånger men väl där var 31-åringen stabil. 

Miro Tenho - 3
Blåränderna gick tillbaka till att spela med tre mittbackar – vilket har stärkt defensiven ytterligare. Miro Tenho spelade till höger och gjorde en bra insats överlag. Han blev förvisso överspelad ett par gånger, framför allt när Ali Youssef satte fart. Men finländaren revanscherade sig dock då han var inblandad i 0–1-målet med sin passning till Tokmac Nguen i upprinnelsen. 

Marcus Danielson - 3
Lagkaptenen har fått en hel del kritik i supporterled och många menar på att han har passerat sitt bäst-före-datum. Med det sagt håller han fortfarande hög allsvensk nivå, vilket han visade i matchen mot Häcken. Spelade mellan Tenho och Une Larsson och styrde hela backlinjen på ett bra sätt. 

Jacob Une Larsson - 3
Tillbaka i startelvan efter bänkningen senast. Une Larsson kan mycket väl vara den spelare som gynnas mest av formationsbytet. Miro Tenho har varit Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs förstaval bredvid Danielson hela året, men i och med trebackslinjen får ”JUL” en biljett in i backlinjen. Hanterade att ligga lågt när Häcken pressade ned DIF och var dessutom viktig när Djurgården flyttade fram positionerna. 

Adam Ståhl - 4
Vilken succé den här värvningen har blivit. Den nyblivne finska landslagsspelaren bidrog både i offensiven och defensiven på ett bra sätt. Han hittade Tokmac Nguen med en bra passning – högerbackens andra raka målgivande passning. När Djurgården var nedpressat vann Ståhl flera 50/50-dueller som bidrog till att ge laget andrum, samtidigt som det förstörde hemmalagets rytm.  

Daniel Stensson (ut 60) - 2
En av två överraskningar i Kim och ”Tolles” laguppställning då de flesta trodde på att Rasmus Schüller skulle starta. Stensson tog dock inte chansen, även om han inte gjorde bort sig på något sätt. Så långt – under sin korta DIF-karriär – har mittfältaren haft svårigheter att imponera när han väl har startat. I stället är det de gånger han agerat inhoppare som de bästa insatserna har kommit.

Besard Sabovic - 3
Den kanske mest formsvaga spelaren i hela Djurgården inför kvällens match. Många supportrar har lyft frågan om Sabovic verkligen ska spela från start med tanke på att kontraktet går ut i vinter. Tränarna tänker uppenbarligen inte på sådana saker och har i stället fortsatt spela mittfältaren. Dagens insats var ett tydligt steg i rätt riktning och är förhoppningsvis en match som huvudpersonen kan bygga vidare på inför slutspurten.  

Keita Kosugi (ut 60) - 2
Nej, det här var långt ifrån japanens bästa match i blårandigt – snarare tvärtom. Julius Lindberg och Jeremy Agbonifo gjorde tillvaron tuff för publikfavoriten som hade stora problem i duellspelet. Blev utbytt tidigt. 

Santeri Haarala (ut 76) - 3
Finländaren har gjort allt rätt sedan flytten till Stockholm och Djurgården – förutom att få in bollen i mål. Anfallaren borde ha blivit målskytt mot Sirius, Malmö FF och Mjällby, men fick lämna dessa matcher mållös. Ikväll bröt han dock måltorkan när han gav Blåränderna ledningen i mitten av andra halvlek. Haarala fortsatte även att skapa målchanser för sina lagkamrater och var duktig i duellspelet. Det som drar ned betygen från en fyra är att han slog bort en del passningar och tappade boll flera gånger. Detta var speciellt frustrerande i första halvlek då DIF aldrig fick till några egna långa anfall. 

August Priske - 2
Den andra stora överraskningen i startelvan. De som spenderar mycket tid på Kaknäs har rapporterat om att dansken tar steg för varje dag, vilket förklarar platsen i elvan. Under kvällen fick han inte mycket att jobba med i anfallsväg. I stället präglades hans match av ett hårt jobb i defensiven. 

Deniz Hümmet (ut 60) - 2
Skyttekungen fick starta bakom Priske i en utgångsposition till vänster, men med mycket frihet. Anfallaren såg dock inte ut att trivas i den här positionen då han i långa stunder hamnade för långt ut på kanten. Till mångas förvåning byttes han ut när Djurgården fortfarande jagade ett ledningsmål. 
 
- - -

Rasmus Schüller (in 60) - 2
Finländaren fick lite välbehövlig vila efter många matcher med landslag och klubblag. Byttes in med en halvtimme kvar och var bidragande till att DIF kunde lämna Hisingen med tre poäng. 

Viktor Bergh (in 60) - 3
Flytten till Djurgården har inte blivit vad Viktor Bergh hade tänkt på förhand. Keita Kosugi har gjort vänsterbacksplatsen till sin och den tidigare Värnamospelaren har främst spelat när japanen behövt vila. Ikväll gjorde sommarförvärvet dock kanske sin bästa match i DIF-tröjan. När chansen såg ut att vara borta sprang han ifatt bollen och vann närkampen innan han serverade Santeri Haarala till dennes mål. 

Tokmac Nguen (in 60) - 4
Vilken impact! Hoppade in när matchen stod och vägde och vände på egen hand hela tillställningen. Norrmannen var med i upprinnelsen till 0–1-målet och stänkte snyggt in Blårändernas andra. När allt stämmer – och när han är på spelhumör – är Tokmac för bra för Allsvenskan. Tyvärr för Djurgårdens del har första året präglats av avstängning och skador. Förhoppningsvis är den tiden förbi. Då kan alla DIF-supportrar se fram emot en rolig höst. 

Oskar Fallenius (in 76) 
Spelade för kort tid för att betygsättas.

* * *

Vem tycker du var bäst i Djurgården? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-09-19 23:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården