Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-09-25 19:00

Djurgården - Brommapojkarna
2 - 1

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - IF Brommapojkarna
Santeri Haarala hittade in i poängprotokollet igen, trots en svagare matchinledning.

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - IF Brommapojkarna

Efter ett par kvalfyllda dagar kunde Blåränderna återigen fira en seger efter onsdagskvällens drabbning med Brommapojkarna. Den svajiga inledningen förbyttes snabbt till en vacker och kontrollerande arbetsinsats efter ledningsmålet. Trots en sen reducering var segern aldrig riktigt i fara. Forum 1891 har betygsatt spelarna efter segern.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig 

Oscar Jansson - 2
Första starten i blårandigt sedan ankomsten i somras. Målvaktskollegan Jacob Rinne beskrivs av många som duktig med fötterna, en egenskap som inte kan anammas på Oscar Jansson - det var åtminstone inget han gav sken av under matchinledningen. Efter en kvart hade han nämligen lyckats sjabbla till det två gånger i eget straffområde efter passningar från lagkamrater i vad som från pressläktaren såg ut som hyfsat tacksamma lägen. Därefter steppade Jansson upp insatsen ordentligt med en god kontroll på det egna straffområdet. Han ska inte klandras för reduceringsmålet som tillkom efter en misslyckad nickskarv från Marcus Danielson. 

Adam Ståhl - 3
Spelade endast 45 minuter i söndags och kom således utvilad till kvällens match. Inledningsvis hade han inte ställt in siktet på inläggen ordentligt, både en och två bollar seglade högt över mål. Därefter, inte minst under den andra halvleken, var han långt mer delaktig i anfallsspelet och hade flera fina inlägg som med lite flyt hade kunnat leda till något riktigt farligt. Defensivt kändes det stabilt på högerbacken matchen igenom, även om reduceringsmålet kom efter ett inlägg därifrån.

Miro Tenho - 3
Bäst i DIF-backlinjen ikväll! Han gjorde ett solitt jobb defensivt och bidrog offensivt med högklassiga passningar. Stundom såg han ut som Danielson i sina bästa år då han drev bollen förbi både en och två av BP:s lagdelar flera gånger om. Idag kändes det som att han flöt genom matchen i båda riktningar och Tenhos misstag var, om några, extremt få. Bör vara den mittback man bygger laget kring 2025. 

Marcus Danielson - 2
Han inledde skakigt och drog tidigt på sig ett gult kort efter en snabb BP-omställning. Spelade upp sig ju längre matchen led, även om det var "Mackans" misslyckade rensning som föranledde BP:s reducering. Visserligen var det en slumpartad situation som man nog inte ska beskylla mittbacken för, men det var ändå talande för lagkaptenen som trots en fin arbetsinsats inte kändes sådär självklar som man vant sig vid under de här åren. Det är dessvärre märkbart att 35-åringens utvecklingskurva inte pekar uppåt längre. Att han ska vara en del av truppen 2025, ja det tycker nog de flesta. Men frågan är hur central han ska bli i truppbygget. Åldern börjar ta ut sin rätt, tyvärr. 

Keita Kosugi (ut 85) - 3
Djurgårdens unge vänsterback har haft en kämpigare period på planen sista tiden med flera halvdana insatser. Insatsen ikväll var ett steg i helt rätt riktning. Plötsligt kände man igen den spelare många blåränder förälskat sig i sedan Samuel Dahls blårandiga exodus. 

Besard Sabovic - 3
En bättre match av vårens succéspelare, som gått tyngre de senaste veckorna. Efter en något svag inledning, jämte samtliga spelande lagkamrater, spottade Sabovic upp sig rejält. I den andra halvleken, då Djurgården förlitade sig på djupledsbollar och kontringar i större utsträckning, stack Besard ut med flera riktigt högklassiga passningar. Samtidigt hade BP en hel del boll på offensiv planhalva, varpå innermittfältaren såg till att gå in hårt om alla bollar han kunde nå. Mot slutet grisade han dessutom till det på ett mycket vackert sätt med en axeltackling mot en motståndare utan boll, vilket verkade helt gå domarna förbi.

Rasmus Schüller - 3
Var likt hela Djurgården svag senast mot GAIS, men spelade upp sig nämnvärt under onsdagskvällen. Stabil i passningsspelet, brytningssäker och faktiskt bidragande offensivt med löpningar man sällan ser från det defensiva ankaret. Starkt bidragande i återerövringsspelet, som under merparten av matchen fungerade alldeles utmärkt. 

Santeri Haarala (ut 85) - 3
Fick det inledningsvis inte att lossna idag heller trots mål mot Häcken i närminnet. Under de första 80 minuterna ville han väldigt mycket offensivt men uträttade inte särskilt mycket. Men sedan hände det! Efter ett fint kombinationsspel med Gustav Wikheim kunde Santeri Haarala på ett läckert vis assistera Deniz Hümmet och med det utöka poängskörden i blårandigt ytterliggare. 

Tokmac Nguen (ut 60) - 2
Bidrog med offensiv kreativitet och kombinerade sig med övriga offensiva lagkamrater vid ett flertal gånger. Assisterade dessutom Tobias Gulliksen vid 1-0-målet, även om det på många vis var en individuellt skicklig prestation från landsmannen. Fick strax innan han byttes ut en rätt kvalificerad målchans, ett läge han dock förvaltade mindre bra. Utgick med lättare smälö och det återstår att se hur statusen är till söndagens bortamatch mot Värnamo. 

Tobias Gulliksen (ut 72) - 3
Skrev in sig i målprotokollet igen för första gången sedan den 7:e juli borta mot IFK Norrköping - med andra ord väldigt efterlängtat! Skapade efter målet flera målchanser och bidrog i allra högsta grad till segern. Gulliksen verkade väldigt tillfreds med sin roll idag och han kom ofta i fina ytor samtidigt som han också fördelade bollen till lagkamraterna på ett bra sätt. Nu står norrmannen på fem gjorda mål under säsongen och idag var han genom sitt 1-0 katalysatorn för segern och källan till ett fint självförtroende hos laget, som höll i sig matchen igenom. 

August Priske - 2
Ett av två utropstecken i den blårandiga startelvan. Sägs ha gjort det bra på träningar de senaste veckorna och har med det fått mer och mer speltid i Blåränderna. Var tämligen osynlig under delar av matchen, inte minst under de första 20 minuterna då han inte verkade vara bästa vän med bollen. Därefter stod han för flera fina tekniska aktioner samtidigt som han sprang mycket och rätt i båda spelriktningarna.

– – –

Deniz Hümmet (in 60) - 3
Inledde på bänken idag men skulle komma att spela en viktig roll trots allt. Hoppade nämligen in med halvtimmen kvar och utökade ledningen från ett mål till två. Med målet gick han dessutom upp på tio allsvenska mål 2024, vilket får anses som en klart godkänd notering med sex allsvenska matcher kvar. Ett starkt inhopp!

Gustav Wikheim (in 72) - 3
Hoppade in och bidrog starkt offensivt och var i allra högsta grad inblandad i 2-0-målet efter ett kombinationsspel med Santeri Haarala. Stod för flera starka tekniska aktioner och bidrog dessutom i försvarsspelet med såväl brytningar som hemjobb. Kul att se honom på spelhumör igen efter skadefrånvaron. 

Viktor Bergh (in 85) 
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Oskar Fallenius (in 85) 
Spelade för kort tid för att betygsättas. 

* * * 

Hur ser du på de blårandiga insatserna? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

 

Elias Mörk och Jakob Woll2024-09-25 21:31:00

Fler artiklar om Djurgården