Tele2 Arena, 2024-05-12 16:30

Djurgården - Elfsborg
2 - 0

Spelarbetyg: Djurgårdens IF - IF Elfsborg
Oskar Fallenius, Samuel Dahl och Tobias Gulliksen firar 1-0 med målskytten Besard Sabovic.

Djurgården roffade åt sig samtliga poäng hemma mot ett förvånansvärt lågt Elfsborg i Allsvenskans åttonde omgång. Laget stod för en mycket bra insats och segern kändes aldrig särskilt hotad, vilket föranledde comeback för Theo Bergvall och debut för unga japanen Keita Kosugi. Forum 1891 har betygsatt samtliga blårandiga spelare.

Jacob Widell Zetterström - 3
Testas egentligen inte över huvud taget innan de sista tio minuterna på den första halvleken. De skott han fick mot sig, och de lägena han tvingades agera i, skötte han med den äran. Med en dryg kvart kvar av matchen var nollan mer hotad än någon annan gång under matchen då en Elfsborgsspelare tog emot bollen ohotad framför mål. Widell Zetterström fick däremot ingen möjlighet att blända oss med en ny parad då bortaspelaren snubblade innan han fick iväg ett skott. Den hållna nollan var välförtjänt men berodde idag minst lika mycket på försvarsspelarna framför JWZ. Trots att han inte hölls varm med särskilt mycket bollkontakt gjorde han inga misstag när han väl behövdes.

Piotr Johansson - 3
Det känns som en konstant brasklapp, när man pratar om Johansson i Djurgården, hur han är en riktigt bra högerback men att inläggsspelet inte håller. Idag var det inte en faktor då han slog ytterst få inlägg men ändå utmande fint på sin kant. Bland annat dribblade han sig förbi flera bortaspelare efter en vunnen boll och var i vanlig ordning ett konstant spelalternativ för sina medspelare. Tydligare än många gånger förr tog han sig också djupt in i motståndarnas straffområde för att försöka nicka bollen snett-inåt-bakåt. Defensivt är Johansson mer eller mindre klanderfri, precis som förväntat.

Miro Tenho - 3
I matchens tidiga skede gjorde Tenho en del klumpiga missar. En passning gick under foten på mittbacken när han skulle ta emot bollen, ungefär samma sak hände när han skulle ta emot en förlupen Elfsborgspassning. Precis efter en sådan incident tog den finska landslagsmanen emot bollen under ett blårandigt anfall. Ett par snabba steg senare drog mittbacken iväg ett hårt vobblande skott från över 30 meter, som helt klart oroade Elfsborgsmålvakten. Därefter verkade hela matchen gå i ett för Tenho som var resolut i försvarsspelet och säker i anfallsfasen, där han och Une Larsson fick vara med och rulla runt bollen en hel del.

Jacob Une Larsson - 4
Precis som Tenho var även Une Larsson säker i passningsspelet. Elfsborg backade tidigt hem och låg mycket lågt, vilket föranledde att de blårandiga mittbackarna fick mycket boll. Une Larsson slog både långa och korta passningar med rätt adress och bidrog hela tiden med ett fint lugn. Mittbacken stod för en enorm brytning i den första halvleken när Elfsborg såg ut att vara på väg mot ett mycket farligt läge. Kniven var visserligen sällan mot DIF-försvarets strupe i den här matchen, men det berodde också till stora delar på mittbackarnas, och inte minst Une Larssons, fina försvarsspel. Det är klart att Marcus Danielson helst ska spela från start, men nog börjar vi åtminstone närma oss den Une Larsson som lämnade Djurgården för Grekland.

Samuel Dahl - 3
Den unga vänsterbacken, inte ens förstaval att värva in på positionen i somras, har snabbt vuxit fram till en gigant i serien på sin position. I första halvlek var Dahl en av de spelarna som stod ut klart mest, under långa stunder såg han faktiskt mer ut som en vänsterytter än något annat. Efter pausen avtog det en aning, samtidigt som de mer offensiva lagkamraterna också tog för sig allt mer. I defensiven var Dahl som vanligt mycket bra. Flera gånger om står han för viktiga brytningar och när Djurgården vinner boll kan man räkna med att Dahl springer i yta.

Samuel Leach Holm (ut 78) - 2
Leach Holm är verkligen inte dålig idag men hamnar samtidigt i skuggan av mittfältskollegan Sabovic. Långt in i den första halvleken var det främst Leach Holm som stod för kreativiteten på det mer sittande mittfältet och han står för flera riktiga mackor idag. På det stora hela stack han däremot inte ut särskilt mycket och står för en totalt sett godkänd insats, även om det lutar klart mer uppåt än nedåt sett till betyget.

Besard Sabovic - 4
För första gången i Allsvenskan i år gjorde Sabovic mål i den 47:e minuten efter passning och förarbete signerat Deniz Hümmet. Målvakten blir lite skymd och Sabovic skruvar in bollen högt i mål utan att gå på någon direkt dunderkraft. I den första halvleken hade han stått för en resolut insats, där en monsterbrytning kort innan paus stack ut som mest. I den andra halvleken blev Sabovic bara bättre och bättre. Utöver målet tog mittfältaren flera avslut mot Elfsborgsmålet. Han stod för många fina passningar och drev bollen fint genom Elfsborgs lagdelar.

Oskar Fallenius (ut 66) - 2
Hotade frekvent under matchen med sina djupledslöpningar och tog sig även förbi Elfsborgs Niklas Hult flera gånger. När han tar sig förbi på högerkanten slår han ofta en låg boll i sidled nära kortlinjen. Om den går till medspelare blir det snabbt farligt, men idag hade bortaspelarna koll på den aktionen. Tvåan i betyg är helt klart stark, inte minst med tanke på Fallenius konstanta hårda jobb och sättet han skapar ytor för sina medspelare genom löpningar i djupet.

Lucas Bergvall (ut 90) - 3
Idag var Bergvall märkbart irriterad på flera domslut, något som verkar ha växt fram mer och mer under säsongens gång. För egen del tolkar jag det som ett tecken på att mittfältaren vill sätta avtryck innan han lämnar för Tottenham i sommar. Med tanke på prestationen i övrigt kan man däremot inte säga att Bergvalls fokus är på fel saker. Visserligen är han rejält uppassad av Elfsborgsspelarna under hela matchen men han lyckas ofta med sina dribblingsräder trots allt. Känslan är att han tappar ett par bollar för mycket, men det är också vad man får av en offensivt kreativ 18-åring med ambitioner. Defensivt såg arbetsinsatsen klart bättre ut än sist och på det stora hela står Bergvall för en fin insats idag.

Tobias Gulliksen (ut 90) - 3
Testar bortamålvakten rejält mot slutet av den första halvleken och har under matchens gång ett antal farliga avslutslägen som kan ge utdelning på rätt dag. Gulliksen äter sig in i matchen allt mer som tiden går. Ibland kommer han ner på mittfältet och hämtar boll, ibland utmanar han på både in- och utsidan från sin vänsterkant. I mitten av den andra halvleken höll sig norrmannen framme centralt i straffområdet då nyss inbytte Wikheim hittade honom med en genomskärare. Gulliksen stod kanske inte för årets mål men med viss kontakt från målvakten gick bollen in, vilket är det enda som verkligen räknas.

Deniz Hümmet - 3
Låser fast bollen fint och skapar ytor för sina medspelare mer eller mindre konstant under matchens gång. När Sabovic gör 1-0 är det just efter att Hümmet låst fast bollen, tagit sig ur press och precist serverat honom skottläget. Snart efter ledningsmålet har anfallaren även ett skott i ribban från kanten av straffområdet, jämte flera andra bra lägen under matchens gång. Hümmets teknik ger honom ofta en fördel och ett par sekunder extra, under vilka medspelarna hinner ikapp och kan avlasta anfallaren. I min mening fungerade det target-liknande spelet bättre idag än kanske någonsin tidigare under nuvarande tränarregim. Det enda som saknades var ett mål, vilket Hümmet också hade kunnat få med sig med lite bättre utdelning på lägena.

– – –

Gustav Wikheim (in 66) - 3
Återigen har Wikheim alltså fått spela på högerkanten trots att man inom blårandiga (supporter-) led länge sett honom som en utpräglad vänsterspringare. Om den bilden lever kvar hos djurgårdare där ute får man nog åtminstone revidera den en aning. Frånsett säsongen 2022 verkar Wikheim ha fått en nytändning på just högerkanten och på blott en halvtimme idag kassar norrmannen in en assist och en ramträff. Assisten kom efter att Wikheim sprungit med bollen en bra bit i och runt straffområdet, varpå han hittade Gulliksen med ett precist instick. Han verkar hela tiden vilja gå framåt och särskilt som inhoppare är han ett högoktanigt vapen i Allsvenskan.