Tele2 Arena, 2024-09-25 19:00

Djurgården - Brommapojkarna
2 - 1

Stark och fullständig arbetsinsats bakom Blårändernas seger mot BP
Lagkamraterna firar med målskytten Tobias Gulliksen efter norrmannens 1-0 mot Brommapojkarna.

Djurgården tog sig direkt tillbaka upp i sadeln efter debaclet i Göteborg med en mycket fin spelmässig insats i miniderbyt mot Brommapojkarna. Tobias Gulliksen och Deniz Hümmet blev blårandiga målskyttar i 2-1 vinsten. Hemmalaget dominerade spelet fullständigt under stora delar av matchen och det krävdes ett tursamt reduceringsmål mot slutet för att skänka någon form av puls till avslutningen.

Efter tre raka hemmamatcher utan vinst och en mycket svag insats mot GAIS under helgen stegade Stockholms Stolthet ut på Stockholmsarenan för att bibehålla sin andraplats i tabellen. Motståndet stod BP för som haft stora svårigheter att ta poäng under den senaste tiden i Allsvenskan, trots en fin säsong generellt sett.

Flera förändringar i centrallinjen från senast
Efter föregående omgång bjöd Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf på flera förändringar i startelvan. Mest uppseendeväckande var att Jacob Rinne förpassades till bänken för att ge Oscar Jansson platsen mellan stolparna, vilket innebar blårandig debut för sommarens nyförvärv. Till skillnad från den första halvleken mot GAIS kom laget att ställa upp med en fyrbackslinje bestående av Adam Ståhl till höger och Keita Kosugi till vänster. Emellan sig hade de båda ytterbackarna kapten Marcus Danielson och Miro Tenho, åter i elvan efter skadebekymmer under ett par veckor.

Både Rasmus Schüller och Besard Sabovic fick direkt chansen att höja sig efter söndagens prestation då de behöll sina platser på innermittfältet. Den norska trollkarlen Tokmac Nguen inledde som tia framför de mer balanserande mittfältarna. På ytterpositionerna hittades Tobias Gulliksen till vänster och Santeri Haarala till höger efter att ha blivit inbytt mot GAIS. Den ständigt hårt arbetande Deniz Hümmet verkade få vila under kvällens match då danska August Priske startade som nia.

Gulliksen stod för vändpunkten efter skakig inledning
BP tog sig loss längs Djurgårdens vänsterkant efter att Haarala och Priske lyckats skapa oreda i offensivt straffområde tidigt i matchen. I boxen fanns i stort sett bara Tenho som lyckades skarvnicka bort inlägget till inkast efter att ha läst situationen på ett mycket bra sätt. Några minuter senare höll Jansson på att ställa till det ordentligt efter en minst sagt svag första touch på ett hemspel. Några minuter senare hade målvaktsdebutanten en ytterligare svag aktion där han höll i bollen alldeles för länge under press. Generellt sett blev det blårandiga försvarsspelet bättre allt eftersom halvleken fortgick, inte minst Danielson behövde några minuter för att hamna rätt i löpduellerna med de kontrande BP-spelarna.

Djurgården hade inledningsvis problem med att etablera sig på offensiv planhalva vilket såg ut att bero på en kombination av svåra passningar och stillastående medspelare. Även beslutsfattandet på anfallsspelarna lämnade mer att önska då man flera gånger tog sig till farliga lägen utan att testa målvakten. Efter en kvart skulle detta dock förändras då Gulliksen fintade sig till lite yta inne i boxen från sin vänsterkant och drog till med ett tungt avslut tätt intill första stolpen. Med sitt femte allsvenska mål för säsongen tog norrmannen ledningen i matchen och verkade samtidigt ge laget det självförtroende man kanska saknat inledningsvis.

Vackert och mångsidigt blårandigt anfallsspel
Efter 1-0-målet verkade Blåränderna slappna av på ett helt annat sätt än tidigare under matchen. Plötsligt kunde man rulla runt bollen på gränsen till offensiv tredjedel, vilket pressade BP längre ner i banan varpå man också återerövrade bollarna med lätthet. BP hade i sin tur mycket svårare att skada Djurgården med sina kontringsbollar och den frenesi som gästerna visade tidigt under matchen fick sig en rejäl törn av baklängesmålet. Med det sagt lyckades BP skapa skottlägen i omställningsspelet mer eller mindre varje gång som Djurgården stått för misstag.

Hemmalagets avslut var kanske inte hundraprocentiga efter ledningsmålet heller, men nu tog man sig till flera intressanta lägen som varvades med fina individuella prestationer. Priske dribblade sig enkelt förbi sin gubbe på vänsterkanten, Haarala fick flera skottlägen och Tokmac agerade kreativt nav offensivt. Mot slutet av halvleken verkade Blåränderna leka fotboll med vackra kombinationer som dessutom ledde till farligheter trots BP:s låga försvarsspel. Inte minst då Gulliksen kom till ett riktigt bra avslut som räddades ut till hörna efter en fin framspelning från Kosugi. Anfallsspelet var lugnt, välkontrollerat och mångfacetterat samtidigt som man lyckades vinna tillbaka bollen gång efter gång. Ledningen i paus var både rättvis och välförtjänt.

Kollektiv arbetsinsats värdig Järnkaminerna
Djurgården fortsatte att spela kontrollerat i både spelriktningarna efter halvtidsvilan även om BP faktiskt lyckades etablera sig högt i banan tidigt under den andra halvleken. Däremot blev det aldrig riktigt farligt då hemmaförsvararna stod rätt och kunde värja sig på ett mycket bra sätt. Efter ett par minuter då BP skapade flera halvchanser kunde Blåränderna återetablera sig runt gästernas straffområde. Gästerna stod fortfarande lågt i försvarsspelet men Djurgården verkade inte stressa upp sig över det. Istället tog man sin tid och försökte jobba in bollen i boxen. BP fick fortfarande en hel del tid i anfallsspelet vilket gav hemmalaget klart större ytor att kontra på än under den första halvleken. Samtidigt var känslan hela tiden att Djurgårdsförsvaret hade god kontroll över motståndarna.

Både försvars- och anfallsspelet i hemmalaget fungerade bra under merparten av matchen men om någon del av spelarnas insatser stod ut var det arbetsviljan. Spelarna sprang hem, jagade bollar och gick i djupet mest hela tiden. Det var ingen spelare som inte kunde benämnas som hårt arbetande idag, vilket också till stor del skapade det övertag som Djurgården hade på sina motståndare. I den 60:e minuten äntrade Hümmet planen då han ersatte Tokmac som tia, drygt tio minuter senare byttes Gustav Wikheim in istället för landsmannen Gulliksen. Spelmässigt innebar rotationen inte någon större skillnad då båda inhopparna snabbt kom in i matchen på ett rba sätt. Inte minst Wikheim som med sin första touch bröt en passning från motståndarna innan han serverade Priske en fin boll i djupled efter att ha drivit upp bollen från egen planhalva.

Tvåsiffrigt i Allsvenskan för skåningen
Efter att hemmalaget haft en del svårigheter att testa BP-målvakten, trots ett fint spel totalt sett, skulle man också komma att dryga ut ledningen. Inbytte Hümmet, med sitt tionde mål för säsongen stänkte in 2-0 ungefär från straffpunkten efter att Haarala och Priske båda klackat fram bollen till varandra vid kortlinjen. Finländaren slog därefter ett fint inspel snett-inåt-bakåt, vartefter BP:s tränare Olof Mellberg fick rött kort efter, låt oss kalla det, högljudd kritik. I anslutning till målet genomförde även Djurgården sina sista två byten för dagen då Kosugi och Haarala lämnade planen. In kom istället Victor Bergh och Oskar Fallenius. Även efter dubbelbytet fortsatte hemmalaget skapa chanser mot ett BP som i allt större utsträckning försökte tjonga sig till lägen.

Just tjongandet skulle också ge resultat för gästerna som tursamt lyckades reducera i den 88:e minuten efter att Danielson nickskarvat ett inlägg i egen stolpe. Med hela åtta tilläggsminuter, som nog inte var helt självklara, hade också BP en reell möjlighet att kvittera trots sin sena reducering. Samtidigt höll sig Djurgårdsspelarna hela tiden påkopplade och lyckades hålla undan utan några större bekymmer. Till skillnad från så många gånger förr under säsongen var det en insats där hela laget jobbade hårt tillsammans under mer eller mindre hela matchen. Reduceringsmålet kändes slumpartat och Blåränderna hade bud på fler mål under matchens gång. Det är knappast mer än plåster på såren efter insatsen sist, men det var samtidigt ett tydligt steg i rätt riktning för Djurgården.