Disciplinerat försvar ett krav mot Italien

Disciplinerat försvar ett krav mot Italien

Efter en premiär där Sverige efter många om och men kunde vända underläge till vinst, ser läget inför lördagens match mot Italien ljust ut. Detta efter att gruppmotståndarna Argentina och Sydafrika spelat 2-2 under fredagsnatten svensk tid. Resultatet innebär att Sverige vid seger mot Italien är klara för åttondel med en omgång kvar att spela. Matchen spelas 09:30 svensk tid, lördagen den 29e juli.

Fem dagar sedan Sverige och Amanda Ilestedt lyckades få in ett sent segermål i en annars tillknäppt premiär mot Sydafrika. Förbundskapten Peter Gerhardsson var inne på anspänningen som vilar över en VM-premiär och var glad över resultatet trots allt. Anfallaren Stina Blackstenius höll med Gerhardsson efter slutvissla.
– Jag tror absolut att nerver kan spela in i en sån här match, men vi fick med oss tre poäng och det är det vi tar med oss här i dag, berättade Blackstenius för Expressen i söndags.

Lilla Messi
Lördagens motståndare Italien återfinns på plats 16 på FIFAs världsranking och kommer senast även de från en uddamålsvinst. Efter att ha fått två mål bortdömda för offside lyckades man till sist spräcka nollan mot Argentina i premiären. 1-0  med bud på mer. 

I det italienska laget återfinner vi flera av årets scuedettovinnare från storklubben Roma. Målfarliga anfallaren Giacinti, mittbacksklippan Linari och poängspelaren på mittfältet – Manuela Giugliano. Alla spelare som Sverige får se upp med även om det största utropstecknet från premiären är Giulia Dragoni, 16. Mittfältaren är den yngsta någonsin att representera Italien i ett världsmästerskap. Dessutom näst yngsta eurpopeiska spelaren att delta i ett VM. 

Bara det faktum att Dragonis smeknamn är ”lilla Messi” viskar om kvaliteten hon besitter. Att hon dessutom spelar i Barcelona till vardags gör inte smeknamnet mindre relevant. Sin ringa ålder till trots styrde hon Italiens mittfält mot Argentina på ett rutinerat sätt. Hon bidrog med mycket energi och kvalitet innan hon byttes ut i minut 83. Sveriges Barcelona-svensk, Fridolina Rolfö tycker att det är kul med en så ung debutant i sin lagkamrat.
– Hon är i Barca B och jag har hört mycket bra om henne, att hon är en talangfull spelare. Första gången jag såg henne var här på VM. Men ja, det är bra för Barcelonas framtid och jag ser fram emot att se mer av henne under mästerskapets gång.

Lagkapten på nytt
Dagarna som passerat har Sveriges fokus legat på att ladda om till lördagens match mot Italien. En viss oro har funnits då lagkapten Asllani tvingades avbryta träningen tidigare i veckan. Under fredagen gav dock Peter Gerhardsson lugnande besked kring Kosse. Han bekräftar att stjärnan kommer starta och vara lagkapten även under lördagen, även om det är oklart om hon kommer spela 90 minuter. Sveriges Kosovare Asllani ger själv lugnande besked och berättar att allt känns bra.
– För egen del känns det bra. Vi har haft en lång vecka nu att förbereda oss inför den här matchen. Jag tycker att vi har fått bra återhämtning och tycker att hela truppen känns väldigt taggade och redo för morgondagen, berättar hon för Sportbladet.

Sportbladet kunde även under fredagen avslöja Sveriges startelva mot Italien. enligt uppgifterna till tidningen kommer Gerhardsson ställa upp med identiskt elva från premiären mot Sydafrika. Det innebär förutom Asllani som kapten, att Zecira Musovic får fortsatt förtroende i målet.

Sveriges startelva enligt uppgifter:
(4–3–3) Zecira Musovic; Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson; Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl, Elin Rubensson; Johanna Rytting-Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Krävs hård disciplin
Med tanke på problemen Sverige hade med Sydafrikas snabba kontringar krävs det hård disciplin av det svenska försvaret mot Italien. Mot Argentina såg Italien vassa ut framför mål och hade med lite mer noggrannhet i löpningarna kunnat vinna med större marginal. Amanda Ildstedet må ha haft Sveriges vassaste chanser framåt men kommer behöva vara på tårna defensivt. Elin Rubenssons hårda slit på ”Seger-positionen” kommer vara nyckel för Sverige om man ska få med sig ett gynnsamt resultat.

Vid seger mot Italien är Sverige klara för åttondelsfinal och kommer sämst sluta som två i grupp G. Vid eventuell förlust har Sverige fortfarande en bra chans att ta sig vidare från gruppen, inför sista matchen där Argentina väntar. Så här ser ställningen ut i gruppen inför lördagens match:
 

Grupp G
Placering Lag S V O F P
1 Sverige 1 1 0 0 3
2 Italien 1 1 0 0 3
3 Sydafrika 2 0 1 1 1
4 Agrnetina 2 0 1 1 1

I SvenskaFans; Mästerskapspodden diskuterar Mattias, Elias och Lovina lördagens match och hur vi hade formerat ett svenskt lag mot Italien. Lyssna på avsnitt 3 HÄR.
 
Hur hade du formerat en svensk startelva mot Italien?

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-28 10:07:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons