Djupintervju med Marcelo Fernández: Så vill han göra avtryck i Djurgården
Forum 1891 åkte ut till Hjorthagens IP för ett längre samtal med Djurgården dams nya huvudtränare Marcelo Fernández. I en exklusiv intervju med Forum 1891 berättar han bland annat om sin tränarbakgrund, om första tiden i Djurgården och om ambitionerna med föreningen på sikt.
Under en kall tisdagsmorgon på ett blött och mulet Hjorthagen mötte redaktionen upp Djurgården dams nya huvudtränare Marcelo Fernández. Ute på fotbollsplanerna runt om idrottsplatsen var det DIF-camp som gällde. För de spelglada ungdomarna verkade det vara en rolig dag, även om vissa av dem kanske hade behövt öva lite bättre skott. Under intervjun var det nämligen stundtals ett himla bankande på den gråa barackbyggnadens lyhörda vägg, efter att flera av skotten från avslutsövningen ute på planen skjutits över. Till slut fick Marcelo nog och bestämde sig för att gå ut och säga till, kanske var det chilenska temperamentet som slog in:
– Jag måste säga till dem att börja träffa mål, säger han med ett leende på läpparna och går ut genom dörren.
Arbetsbakgrund
Över till allvaret. I slutet av juli sparkades den före detta huvudtränaren för Djurgården, Magnus Påhlsson, efter en längre tids tyngre resultat. Två dagar senare presenterades hans ersättare, Marcelo Fernández! Marcelo som har en lång bakgrund inom damfotbollen har genom åren också kombinerat tränarrollen med andra yrkesuppgifter:
– Jag är lärare i grunden, jobbade som det i 2-3 år innan jag började jobba statligt. Först på Arbetsförmedlingen och sedan några år på regeringskansliet och även varit chef inom Region Stockholm.
Han är noga med att betona att han inte har varit politisk anknuten till något parti utan jobbade som statstjänsteman hos Mikael Damberg på Näringsdepartementet (f.d. närings- och innovationsminister, inrikesminister samt finansminister). Han har tagit med sig vissa delar från arbetet in i tränarrollen:
– Man måste fatta snabba beslut och skriva snabba underlag av hög kvalitet. Sådana saker går att föra över till ledarskapet i fotboll. Under en match eller en träning så måste du fatta snabba beslut där det finns en hög träffsäkerhet i det du gör. Även att du med få ord måste kunna förmedla det du vill, vare sig det är politiker eller fotbollspelare.
Han utvecklar kring sina främsta egenskaper som ledare:
– Generellt sett så konsumerar vi fotbollstränare otroligt mycket fotboll för att hålla oss i jour med trender och dylikt. Det gör jag också givetvis med koppling till min andra sysselsättning som kräver den delen. Jag vill tro att man blir bättre med åren ur både fotbollstekniska och taktiska delar men kanske även än mer kring ledarskapet och hur vi hanterar spelare. Både i motgångar och framgångar.
Han känner redan nu efter några månader i Djurgården att han har haft nytta av erfarenheter från tidigare uppdrag. Uppdrag som bland annat innefattat sex år i Stockholmskonkurrenten BP. Han ser tillbaka på tiden i den rödsvarta klubben med värme:
– Det var en otrolig tid! Både ur ett personligt men också ur ett sportsligt plan. När jag började 2017 i BP så hade jag precis fått en tjänst på regeringskansliet, fotbollen var en bisyssla vid sidan om. Det var en resa i sig, vi låg i Division 1. Styrelse hade satt upp ett mål tillsammans med sportchefen och mig om att BP i ett första steg skulle upp till Elitettan och på sikt skulle man gå upp i Damallsvenskan.
Marcelo ser tillbaka på tiden i BP med värme.
Football Manager-dröm
Och upp i Damallsvenskan blev det till slut. En resa som Marcelo var stor bidragande faktor till och som han alltid drömt om att få göra:
– Hela den resan med hur spelarna, sportchefen och övriga organisationen svällde år efter år. Det började med Staffan Jacobsson (sportchefen), jag och Göran Pettersson och någon mer. För varje år så växte ledarstaben och spelarna blev fler och bättre. Det var en lärorik period och väldigt häftigt att ha varit med om. Eftersom jag har varit en stor älskare av Football Manager var det stort att få göra den resan fast IRL. På spelet är det lätt att man tar ett lag från tredjedivisionen och tänker: “Jag vill upp i La Liga, eller Serie A.”. Istället fick vi göra den resan i verkliga livet, det är ju otroligt, säger han och menar att det legat till grunden till att han är i Djurgården idag.
– Nu är det dags att skapa nya minnen, nya blårandiga minnen. Det är det som är målsättningen.
För den som inte är särskilt uppdaterad eller som har dåligt minne så har faktiskt Marcelo redan varit en kort period i Djurgården, år 2013, även då med ansvar över damlaget. Det finns flera anledningar till att det endast blev en säsong där och då, där bland annat damfotbollen i Djurgården såg annorlunda ut gentemot hur den är idag:
– Det fanns stora utmaningar. Föreningen hade precis degraderats och generellt sett var det en jobbig säsong. Vi fick flytta upp vårt F17-lag med bland annat Irma Helin, “Madde” Stegius, Tove Enblom, Klara Berggren, Olga Langenskiöld. Plus att vi fick plocka spelare från lägre divisioner. Elin Nilsson och Johanna Möller kom från min tidigare klubb Roslagsbro.
Men klarat kontrakt i Elitettan blev det, vilket också var målet från föreningens sida. Det fanns en treårsplan på att med siktet på Damallsvenskan, där Marcelo beskriver det att han var en del av del ett. Utanför fotbollen fanns det också aspekter som spelade sin roll till varför det inte blev mer än ett år den gången:
– Det var också en familjesituation som jag inte skulle kalla akut, men som jag behövde prioritera där och då.
Så har första tiden i Djurgården varit
Men Djurgården gjorde sina avtryck trots allt. I juli, knappt tio år senare, presenterades han som ny huvudtränare för damlaget. Första tiden “hemma” har varit härlig:
– Den har varit fantastisk! Jag hade längtat efter att stå på fotbollsplanen igen.
Efter sex år i en och samma klubb var det trots allt skönt att få ett litet break från sidlinjen. Han berättar att han bland annat spenderade tiden med att gå på konsert med sin äldsta son och åka på fotbollsresa med sin yngsta son.
– Det var bra med lite distans, att hinna reflektera lite och få lite vila.
Men upp på hästen skulle det bli sen, han är tacksam gentemot Djurgården som gett han chansen:
– Jag tackar för det förtroende som jag har fått av Jean Balawo och Henrik Berggren. Det är kul att få möjligheten att stå på fotbollsplanen igen.
Marcelo är tacksam över förtroendet från Jean Balawo och Henrik Berggren.
Och man kan minst sagt säga att 41-åringen har tagit chansen. När han tog över rodret hade Djurgården en resultatrad på fyra vinster, två oavgjorda och elva förluster. Under de sju matcher Marcelo coachat laget har man endast förlorat en match, i derbyt mot Hammarby. När han själv ska bedöma inledningen med ett betyg får han först lite problem:
– Även om mina barn pluggar nu med nya betygsskalan så har den inte riktigt landat hos mig än, säger han och skrattar gott.
– Men ska man prata den gamla betygsskalan är det väl någonstans godkänt till väl godkänt. Jag tror att jag, övriga ledare och spelarna hade önskat någon trepoängare till. Som idrottsman och idrottskvinna vill man alltid tävla och vinna.
Realiteten var dock som den var när Marcelo tog över. Ambitionen var först och främst att klara kontraktet. För att göra det tryckte han på vissa saker specifikt, inte minst gällande försvarsspelet. Kikar man på statistiken släppte Djurgården under säsongens första 17 matcher in 38 mål, vilket alltså är ett snitt på drygt två mål per match. Efter Marcelos intåg ligger siffran på under ett mål per match:
– Vi behövde prioritera försvarsspelet och stänga igen bakåt. Släpper du inte in några mål förlorar du inga fotbollsmatcher. Det ska kunna räcka med bara ett mål framåt för att vinna matcher.
Det finns andra saker som också är viktiga att bygga på framöver:
– Vi behöver växa som lag, växa som grupp och lära oss vinna fotbollsmatcher mot lag i samma härad av tabellen. När du möter bättre lag högre upp i tabellen är du alltid lite mer påkopplad, men man måste också vinna mot lag i samma härad.
“Det gäller att inse allvaret innan det är för sent”
"Beställningsjobbet", som Marcelo finurligt kallar det, var att klara kontraktet och säkra ett blårandigt spel i Damallsvenskan 2024. Vilket man nu gjort, med två omgångar kvar. Det hör inte till vanligheterna om man tittar ur blårandiga glasögon. Under de senaste åren har Djurgården många gånger haft kniven mot strupen hela vägen in.
– Det vore bra att ha en säsong där man inte har kniv mot strupen när man kommer in i oktober. Utan istället är någonstans i ingenmansland eller högre upp för den delen. Det är ju klart att det går om man spänner bågen.
Han räds samtidigt inte åt att kämpa i botten. Det har han fått göra många gånger under åren i BP:
– Jag var förberedd på det och behövde inte komma in och känna en stressnivå över det hela. Istället kunde jag tänka: “Vad gjorde vi som var framgångsrikt tidigare år?”, “Hur kunde jag få med mig ledarna på det?”, “Hur kunde jag få med mig spelargruppen?".
Lagets tunga vår skrämde inte Marcelo.
Men även om inte Marcelo var stressad så kunde han se en förhöjd stressnivå hos spelarna. De insåg dock allvaret och hade en tro på det, vilket vissa klubbar ibland har svårt att ha när de hamnar i liknande situationer:
– Det kan vara en farhåga, vilket vi också sett i internationell fotboll. Att det är lag som säger att de inte kommer åka ur, men som sedan ändå åker ur. Det är större lag än Djurgården som åkt ur. Jag kan ju referera till spansk fotboll. Atletico de Madrid, Celta Vigo, Villarreal, Real Sociedad och så vidare. Det gäller att inse allvaret innan det är för sent.
Många förändringar
I samma veva som Marcelo presenterades välkomnades också nya spelare på Stadion. Beata Kollmats, “Sessy” Åsland och Katelin Talbert plockades in och samtliga har stått för imponerande höstsäsonger. Utöver nya spelare och till viss del ny ledarstab har även formationen förändrats, från fembackslinje till fyrbackslinje:
– Formation och utgångspositioner. Hur vi exempelvis kan få mer ut av Stina Lisa Johansson och Alice Bergström, lite högre upp och lite bredare positioner utifrån hur vi vill spela.
Han betonar att mentaliteten han vill bygga runt laget grundar sig i att vilja vinna och inte vara rädd för att få lite skit under naglarna:
– Vi måste ha Östermalm i oss. Vi ska inte vara rädda för någonting.
– Men vi ska också ha gata i oss. Du måste in och kriga, duellera i spelet.
"Vi måste ha Östermalm i oss. Vi ska inte vara rädda för någonting."
Han utvecklar:
– Det är den mixen jag vill åt, Östermalm och gata. Vi kan förlora fotbollsmatcher men vi måste springa och tacklas. Folk som tittar på matcherna måste känna att: “De slet, de gav allt”. Då har vi kunnat påverka så mycket som vi kan.
– Det handlar om att tävla i träning, att tävla i match. Det är viktigt för mig. Det vill vi från ledarstaben förmedla utåt, vi vill vinna.
Några som förstår vad det betyder att spela med Djurgårdsmärket på bröstet är Julia Walentowicz och Tilde Lindwall som bägge är djurgårdare sedan barnsben och som vandrat vägen genom föreningens akademi:
– De är viktiga ur perspektivet att de kan förmedla hur viktig en derbymatch är, förmedla Stockholmsperpektivet.
Marcelo tror dock på en mix av spelare i såväl ålder som erfarenheter. Att ha spelat större matcher utomlands är också en merit man kan ha nytta av.
– “Sessy” har berättat om vad man behövde tänka på när man möter exempelvis Real Madrid, det är ju såklart kontraster. Men mixen av spelare från Stockholm och Sverige tillsammans med utländska spelare som har sina erfarenheter tror jag på.
"Sessy" Åsland kan bidra med meriter från stora matcher.
Lagkaptensskifte
Förutom spelsätt, formation och attitydsskifte har även den uppmärksamme som följer matcherna sett att laget har en ny lagkapten sedan Marcelos intåg. Förut satt den runt Sanna Kullbergs arm, men numera bär Matilda Plan den:
– Det är egentligen inget dramatiskt i sig. Jag förstår att man kanske kan tro det utifrån. Jag har haft en kontinuerlig dialog med Sanna som har bröstat och tagit det på ett jättebra sätt. Det handlar mer om att jag kommer in med nya ögon. Jag vill kunna sätta min prägel på laget, och också på ledarskapet. Är Sanna en sämre fotbollsledare än Matilda? Nej.
Det är bara att jag vill ha något annat. Så det är inte mer dramatiskt än så.
Han hyllar Matilda Plan som kapten och lyfter också fram “Sessy” Åsland och Nellie Lilja som är vicekaptener. Enligt Marcelo är de bra för vad laget behöver just nu och lyfter fram några av Matildas främsta ledaregenskaper:
– Hennes främsta ledaregenskaper är hennes kravställan på träningarna och i omklädningsrummet. Hon accepterar inte att man går på halvfart, gör man det får man höra det från henne. Hennes tidigare miljö i Eskilstuna med starka ledare så som Vaila Barsley och Annica Svensson har hjälpt henne mycket, hon har med det i bagaget.
“När man har vunnit och känner att det här var mjölkchoklad mot läppen”
Det återstår nu två matcher på säsongen mot Växjö och Uppsala. Frågan är om lagkapten Matilda Plan och övriga spelare samt tränargruppen kan ro säsongen i hamn med två segrar. Om man frågar Marcelo är det självklart målsättningen:
– Jag vill vinna fotbollsmatcher såklart, säger han med ett brett leende och utvecklar.
– Det är det absolut finaste och skönaste som finns. När man har vunnit och känner att det här var mjölkchoklad mot läppen, det här var ganska mysigt. Det absolut värsta som finns är när man förlorar en fotbollsmatch. Då kan man ligga dubbelvikt och känna “fan vad jobbigt det är”. Vi tränar för att vinna och vill vinna, först och främst här mot Växjö.
Att vinna fotbollsmatcher är det "absolut finaste och skönaste som finns" menar Marcelo.
Att gå in med bra känsla i nästa säsong är också viktigt av flera skäl:
– Om vi kan få avsluta säsongen på ett bra sätt med ett plustecken och kunna gå in i nästa säsong med två, tre plustecken. Det skulle vara jäkla fint och viktigt.
Långsiktiga ambitioner med Djurgården
Kommande säsonger hoppas Marcelo föga förvånande på ännu fler plustecken och beskriver att den kortsiktiga målsättningen när han kom in var att klara kontraktet. Vilket man nu alltså gjort med god marginal och ett par matcher kvar. Blickar man mot nästa säsong handlar det om fortsätta bygga vidare på något:
– Vi ska bli bättre för varje säsong som går. Sedan får vi se framgent vad den uttalade målsättningen blir. Det äger rum ett styrelsemöte i snar framtid där Jean som har det sportsliga ansvaret för målsättningsstrategi kommer presentera mer. Men jag tänker att ett första steg skulle kunna vara att komma in i oktober utan att ha kniven mot strupen.
Kikar man runt i övriga Sverige har man under de senaste åren kunnat observera att de svenska storklubbarna på herrsidan börjat satsa mer på damsektionen. IFK Göteborg är på gång, Malmö FF går som tåget och siktar mot Damallsvenskan och Häcken, som förvisso blev en toppklubb på damsidan genom ett uppköp av forna Kopparbergs Göteborg FC, är också storsatsande. Addera lokalkonkurrenten Hammarbys satsning senaste åren som lett till att man numera utmanar om guldet i Damallsvenskan. När Marcelo får frågan kring varför Djurgården ännu inte är med i toppen resonerar han så här:
– Jag har varit här i tre månader och kan inte riktigt svara på den frågan. Mitt fokus har legat på att klara kontraktet. Men givetvis finns det en ambition att växa på sikt.
En miljon kronors-frågan är ju dock hur man ska komma dit. Det är inget man trollar fram över en natt eller ett par veckor. Djurgårdens huvudtränare pekar ut vissa faktorer som blir viktiga om resan ska göras:
– Jag tror att en viktig parameter blir när vi får tillgång till Kristinebergs IP. När vi kan träna och utgå från samma ställe. Spela matcher där kombinerat med Stadion och så vidare. Det blir en nyckelfaktor för att ta nästa steg.
– Sedan tror jag mycket på att växa successivt. Inte gå från noll till hundra utan istället stabilisera sig och växa i rätt takt. Även om det såklart kan gå snabbt också och det kan vara bra. Men ska det vara hållbart tror jag på en successiv tillväxt.
Att de större klubbarna satsar gör Marcelo glad. Han tror på sikt att serien kan komma att se ut som herrallsvenskan:
– Man märker med Stockholmsklubbarna, Häcken, Malmö. IFK Göteborg och Elfsborg också där det är en tidsfråga innan de går upp.
Det krävs inte alltid superstora ekonomiska satsningar för att lyckas:
– Titta på övriga Europa. När Barcelona går in med endast någon procent av klubbens omsättning till damsidan så har man bara på sex år blivit en stormakt.
För Marcelo som jobbat i damfotbollens tjänst i över tio år är det speciellt när barn börjar få idoler på damsidan. Han använder ett exempel som berör egna familjen:
– Mina söner, som är 12 och 15 år gamla, kan mycket mer om damspelare och damfotbollen generellt än vad jag kunde när jag växte upp. Barn idag är mycket mer pålästa om spelare i och med sociala medier vilket är bra, men kanske inget förvånande i sig, säger han med ett brett leende.
Det växande intresset för damfotbollen i stort gör Marcelo glad.
Anser Marcelo att han har får de rätta förutsättningarna för att lyckas och göra Djurgården till ett lag för toppen av tabellen?
– Återigen svårt för mig att svara på, då jag varit här i kort tid. Vi måste börja i rätt ände och prestera först. Sedan kan man fråga om att få mer. Så jag har inget att anmärka på i den aspekten.
En möjlighet att vara med och påverka kring dessa saker är under kommande vinter och transferfönster där det kommer ske rotationer på såväl spelare in som ut. Marcelo medger att han i tidigare klubbar har haft mer att säga till om:
– Just nu är jag inte lika involverad i truppbygget inför 2024 som jag kanske är van vid. Men det är ett annat arbetssätt här i Djurgården som jag får anpassa mig efter.
– Jean är ansvarig kring det och drar de stora penseldragen kring nästa år gällande spelare in och ut. När han känner att det är lämpligt att involvera mig så gör han det.
”Det är skitläckert!”
Under året som gått har publikintresset kring damernas matcher ökat. En ökning som påbörjades för ett par år sedan men som i år växt ett par steg:
– Evenemangsgruppen tillsammans med Jean gör ett jättejobb i att locka till sig fler på matcherna. Jag tror att det vi kan påverka är att det finns en själ. Att vi spelar för skölden. Ett, att vinna fotbollsmatcher. Två, att tjejerna gör allt på planen. Gör vi det då blir det mun till mun-metoden. Man tar med sig en flickvän eller pojkvän, en farmor eller farfar. Man får med sig folk för att vi ger allt vi kan och vinner matcher.
Några som utmärker sig lite extra i att stötta Djurgårdens damer är den relativt nystartade supportergruppen Blue Mentality. De var bland annat nere i Malmö och stöttade laget mot Rosengård samt ordnade tillsammans med Järnkaminerna bussresa till Örebro med ett stort antal supportrar. Deras stöd på läktaren betyder väldigt mycket, menar Marcelo:
– Det är skitläckert! När vi är nere i Malmö och ska möta Rosengård tänkte vi ”vad fan är det som låter”, och så kommer det ett gäng från högersidan. Det var hur mäktigt som helst!
Det var samma sak i Örebro, väldigt kul!
Storslaget tifo i hemmaderbyt i våras. Foto: Blue Mentality
– Det är jätteroligt för oss inblandade. Jag hoppas att de ser hur vi sliter och kämpar på planen. Man vinner inte alltid fotbollsmatcher, ibland förlorar man. Men tröjan ska alltid lämnas svettig när man spelar.
"Jag hoppas att de ser hur vi sliter och kämpar på planen". Foto: Blue Mentality
Om vikten av att ge unga chansen
I intervjuns slutskede berörde vi ungdomsakademin som under de senaste åren producerat flera spelare till A-laget. I nuvarande trupp hittar vi bland annat Julia Walentowicz, Tilde Lindwall, Nea Flyborg och Elvira Björklund. Senast i ledet över spelare som fått minuter i A-laget är superlöftet Isabella “Bella” Axelsson som kom till akademin i somras och som de senaste åren tillbringat tid i Enskedes och Hammarbys akademier. “Bella” som är född 2007 är tongivande i det svenska F16-landslaget och har alltså redan fått minuter i A-laget:
– “Bella” har en tydlig fysisk spets.
En annan som fått minuter på sistone är Olivia Sjöblom, född 2006, som värvades in från Älvsjö inför säsongen:
– Hon har tekniska attribut som är spännande och är väldigt skicklig.
Marcelo är tydlig med att påpeka det faktum att tjejerna tagit chansen, snarare än att ha fått den:
– De har tagit chansen i sin miljö. Jag tror att det är det absolut viktigaste som ung spelare. Man kan inte vänta på att få chansen utan man måste prestera i sin miljö i träning och sedan i match. Som ett tredjesteg kan man vara med och rotationsträna med A-laget. Det genomsyrar de som varit uppe hos oss. “Bella” Axelsson, Märta Ankarcrona och Elin Westlund med flera.
"Bella" Axelsson är en av Djurgårdenes mest spännande unga spelare. Här i F16-landslaget.
Att ha en bra akademiverksamhet som blir bättre och bättre för varje år är också viktigt. Han menar på att F17- och F19-lagen ska kunna växa “organiskt” tillsammans med A-laget. Samtidigt vill han förtydliga att en ung spelare inte får ge upp för tidigt:
– En fotbollskarriär går inte spikrakt uppåt. Man måste kunna hantera motgångar som fotbollsspelare. Det är jätteviktigt. Majoriteten av spelare som lyfts upp är etta eller tvåa i sin kull, det vill säga att man har spelat vecka in och vecka ut. Men vad händer när man kommer upp i en senior miljö och blir spelare 16, 17, ibland utanför en matchtrupp? Hur hanterar du det? Vilken hjälp och stöttning får du av oss ledare då? Hur hanteras det på hemmaplan?
– Men återigen hur hanterar du en motgång. Är första tanken att hamna i ett flyktbeteende och byta klubb eller stannar man, knyter näven och ger det tid? Det gäller inte bara här i
Djurgården utan som ung spelare generellt. Jag tror att det är nyckeln för att lyckas.
För att hålla ett bra samarbete mellan akademinverksamheten och A-laget är det viktigt med kommunikation:
– Jean har en fot i både F19 och A-laget. Sedan har jag en bra dialog med Linus och Patrik som är tränare i F19. Så har vi Mikael som har en övergångsroll. När det är tävlingssäsong stämmer vi av och får rapporter. Vi försöker alltid ha någon från A-lagsverksamheten på plats för att se matcher och bilda oss uppfattningar kring spelare.
Om man väl får möjligheten att spela i en A-lagsverksamhet måste man ta den. Det gäller alla fotbollsspelare, i alla fotbollsklubbar:
– Generellt sätt finns det åldersdiskriminering. Det kan gälla åt båda hållen. Är du 30+ är du plötsligt gammal. Jag tror på att man oavsett ålder får spela om man är tillräckligt bra.
Med yngre spelare måste man såklart ha större tålamod, man måste kunna misslyckas. Men det blir farligt om man ska ge folk chansen bara för att. Det är lätt att man hamnar i en romantisk bild. Man måste faktiskt förtjäna chansen och man måste ta den.
Han drar än en gång paralleller till spansk fotboll:
– I Barcelona gav man Gavi chansen. Men han var tillräckligt bra och han tog den! Det finns många sådana exempel.
– Någonstans dit vill jag komma. Ju bättre vårt damlag blir desto bättre måste vårt F19 successivt bli. Kanske ta sig till ett F19-slutspel och tävla om medaljerna. Det är en resa vi har att göra tillsammans. Det är inte vi i damlaget och de i F19 för sig, utan vi tillsammans med Jean och övriga ledare. Det är så vi kan växa som förening på damsidan.
* * *
Vad tyckte du om intervjun? Delar du Marcelos tankar kring saker och ting eller har du din egen uppfattning? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.
TV: Stockholmslagen om VAR: