Djupintervju med Rasmus Schüller:  ”Det har nog varit min bästa tid i karriären”
Rasmus Schüller drömmer om SM-guld med Djurgården.

Djupintervju med Rasmus Schüller: ”Det har nog varit min bästa tid i karriären”

Forum 1891 åkte än en gång ut till Djurgårdens träningsanläggning Kaknäs. Den här gången för att träffa Rasmus Schüller. I en exklusiv intervju med Forum 1891 berättar den finske mittfältsgeneralen bland annat om sin syn på den knackiga säsongsinledningen, summerar sina två och ett halvt år i Djurgården och avslöjar vilka drömmar han ännu vill uppfylla med föreningen.

Det var ett soligt Kaknäs man möttes av under den tidiga onsdagsförmiddagen. Tiden till trots så lockades många semesterglada människor till träningsanläggningen för att kika på herrlagets träning. Träningen var för dagen inriktad på lite mer tekniska färdigheter och bestod till stora delar av possessionspel och inlägg- och skottövningar. När träningspasset var slut fick Forum 1891 en längre sittning med Djurgårdens finske mittfältsgeneral Rasmus Schüller. 

Ger sin syn på säsongsinledningen 
Djurgården inledde den allsvenska säsongen svagt. Efter sex omgångar hade man enbart tagit sju poäng, av 18 möjliga. Vinster mot BP och Göteborg hemma, kryss borta mot Sirius och förluster mot Halmstad, Degerfors och Häcken borta. 

Djurgårdens assisterande tränare Hugo Berggren förklarade sin syn på vad som gick dåligt under våren i en intervju med Forum 1891 förra veckan. Han trodde att det tajta matchandet inför den allsvenska starten med dubbla matcher mot Lech Poznan samt Malmö och Häcken satte sin prägel på truppen lite för mycket. Det är en syn Rasmus till viss del delar:

– Det är en möjlig analys, det är svårt att sätta fingret på det. Vi strävar ju alltid efter att vara så bra som möjligt och vi vet att när vi är så bra som vi kan vara så är vi ett absolut topplag i Allsvenskan. Men det var vi inte i början av den här säsongen. Spelet flöt inte på och vi hittade inte in i den rytm vi kan ha och som vi exempelvis hade i fjol. Senaste poängskörden har dock varit jättebra! Samtidigt finns det väldigt mycket som jag tycker kan bli bättre i spelet. 

Han tittar också lite avundsjukt på toppkonkurrenterna i serien som har haft det rätta flytet med sig i matcherna och ofta vunnit även de matcherna när man inte presterat till hundra procent:

– Man kan se på Malmö och hur de började sin säsong. De gjorde två svaga prestationer men tog sex poäng. Då fick de väldigt mycket flyt med sig mentalt och en psykologisk push av det.

– Vi hade inte den styrkan i början av säsongen. Vi behövde spela mycket bättre än motståndarna för att ta poäng och när vi inte kom upp i nivå fick vi inte några poäng alls. Det behöver man på det sättet och där borde vi varit starkare. Sedan vill man såklart spelmässigt vara på en bättre nivå än vad vi var.

Det fanns även andra faktorer som spelade sin roll:

– Det är en väldigt svår fråga att svara på gällande vad som inte stämde. Vissa spelare var säkert inte uppe på bästa individuella nivå och det spelar in på kollektivet. Vad som är hönan och vad som är ägget och vice versa. 


"Vi behövde spela mycket bättre än motståndarna för att ta poäng och när vi inte kom upp i nivå fick vi inte några poäng alls.”

Med tiden har dock resultaten studsat mer åt rätt håll i Djurgårdens favör och han ser en förbättring i bland annat inställningen på träningarna:

– Vi har förbättrat vår kvalitet i det dagliga arbetet i veckorna från början av säsongen. Det är det som ofta är nyckeln i om man ska prestera även på veckosluten när man kommer till match.

“Det var starkt mentalt att vi kunde vända på steken”
Djurgården har som sagt på sista tiden fått bära frukt för det hårda arbetet ute på Kaknäs. Mittfältsgeneralen menar dock att det inte är något speciellt man jobbat med under uppehållet. 

– Hemma har vi ett poängtapp, i sista omgången innan uppehållet när vi kryssar mot Norrköping. Vilket vi borde ha vunnit, det var ett jävla poängtapp. Inför Varberg hemma kände vi ett gott självförtroende och vi behövde inte hitta något “hokus pokus” för att ta tre poäng.

Vinsten borta mot Värnamo däremot, den betydde mycket för hela gruppen!:

– Att vinna en bortamatch mot Värnamo är något som vi gjort väldigt lite på de senaste 12-16 månaderna. Det var en väldigt stor vinst för oss. Spelet var ju förskräckligt i första halvlek, bra i andra. Det var starkt mentalt att vi kunde vända på steken. Innan matchen hade vi poängterat väldigt mycket detaljer som vi ville skulle hjälpa oss i första halvlek, som skulle göra att vi gjorde en bra prestation. Men ingenting av det lyckades och ändå tog vi tre poäng. Det var väldigt bra, förstärkande för framtiden och mentalt bra för gruppen att få en sådan erfarenhet tillsammans. 

Dock ser han att laget kan höja sig ännu några steg: 

– Jag vet att det finns en himla potential i truppen och vi har massa av kompetens i ledarstaben. I spelartruppen har det varit lite förändringar och vi har inte kommit upp i den nivå vi skulle vilja ligga i ännu. Inte riktigt hittat dynamiken i gruppen och den tillit som man i bästa tillfällen gör när laget funkar. Det handlar om att ha positiva erfarenheter tillsammans vilket är något vi jobbar med hela tiden på träningsplan och på matchplan. Vinner man viktiga matcher tillsammans så stärker det gruppen. Vi är på en god väg och tror att vi kan förbättra det ytterligare. 

Kommande veckor blir viktiga. Förutom att man går in i ett nytt Europakval så ställs man mot flera av seriens topplag i Allsvenskan. Först ut väntar Malmö på hemmaplan den 17:e juli, innan man tar emot Elfsborg hemma den 22:a. Sedan väntar matcher mot Mjällby och Göteborg borta innan man den 20:e augusti ställs mot Malmö igen, nere på Eleda Stadion. Det är matcher som Rasmus ser fram emot att spela: 

– Vi har världens chans nu att haka på toppen och sätta oss ordentligt in i medaljstriden. Det ska vi ta vara på och se som en härlig möjlighet att utnyttja. Jag tror vi har kapaciteten att göra det och lyckas vi med det kommer vi gå väldigt stärkta ur det inför sista halvan av säsongen. 

Nöjd med egna formen 
Även om Djurgårdens prestationer under säsongen inte alltid har varit på topp så har Djurgårdens defensiva ankare ofta stuckit ut som en av lagets bästa spelare och belönats med positiv kritik av såväl supportrar som experter. Rasmus tackar för creden och pekar ut vad det är som gör honom i toppform: 

– Jag känner att det har gått bra hela säsongen ända sedan Allsvenskan började. Vi hade jätteviktiga EM-kvalmatcher inför Allsvenskan som jag gjorde det bra i och då fick jag gott självförtroende in i säsongsstarten. Vi började sedan lite knackigt som lag och jag var väl helt okej. Sedan åkte jag på en skada som höll mig borta några omgångar. Men sedan jag kom tillbaka från skadan i slutet av maj så känner jag att  formen i matcherna har varit jättebra. Det har känts naturligt att spela och det är skönt. Jag är nöjd och hoppas på att kunna fortsätta bidra med bra prestationer för laget. 


Rasmus Schüller är nöjd med formen han hållit efter att han kommit tillbaka från skadan i maj. 

En anledning till de goda prestationerna kan bero på det luftigare spelschemat. Under fjolåret byttes han i många matcher ut i omkring minut 60-70. Det är sedan länge känt att 32-åringen haft en del skadeproblematik, något som hämmat honom under hela hans tid i Djurgården. Det luftigare spelschemat i år har dock bäddat för fler 90 minuters-matcher. Förra året påverkades han en del av det tajta matchandet: 

– I fjol hade jag mycket problem med baksida lår. När vi kom in i speciellt Europa-rytmen så berodde det mycket på det. Jag ville spela och bidra så mycket som möjligt. I år vet jag inte hur det blir. Vi har inte haft så många veckor där vi spelar två gånger. Men det kommer ju mer framöver. Hittills har jag spelat 90 minuter i veckan och det har funkat bra fysiskt att spela hela matchen. 

Vuxit ut till en ledarperson
För den som följer Djurgården Fotbolls serie ”DIF Inifrån” har många noterat det ansvar som Rasmus Schüller tar i omklädningsrummet. Han är ofta den som håller brandtalen innan matcherna och i halvtid, den som pushar och en av dem som ställer högst krav på sina medspelare. Ledarrollen är något som Rasmus börjat axla mer på senare år:

– Det kommer med åldern, rutinen och erfarenheten. Man har varit med länge och sett mycket, man kan känna igen saker som laget behöver i vissa situationer. Det är något som blivit mer på senare år. 

Han lyfter det som viktigt att de mer erfarna spelarna tar den rollen:

– Vi har många erfarna spelare i truppen som kan ta det ansvaret och hjälpa gruppen på det sättet. 

En spelare som fått väldigt mycket ros på sista tiden är mittbacken Jesper Löfgren. 26-åringen har tagit kliv i sin utveckling och växt ut till en startspelare i Djurgården. Rasmus rättar in sig i ledet och hyllar Löfgren när han får frågan om vem han anser är lagets mest underskattade spelare:

– Det är härligt att se hur Jesper Löfgren vuxit i år, han tar mycket mer ansvar än tidigare. Han har ju spelat en del de första två åren och gjort det bra när han fått chansen. Men nu ser man att han tar ett större ansvar för omgivningen runt omkring sig, det behöver man i laget. Det är skitkul när man ser en spelare ta det klivet. 

En spelare som fått desto fler rubriker under säsongen är 17-åriga Lucas Bergvall. Mittfältaren som värvades in som en framtidsprodukt har tagit kliv i sin utveckling och har redan fått chansen i startelvan vid upprepade tillfällen. Han besitter många fina egenskaper som är unikt för sin ålder:

– Lucas är jättebra på att driva boll förbi spelare och luckra upp ytor. Han kan göra mycket på egen hand, säger Rasmus Schüller, som också ser förbättringspotential kring vissa delar.

– Dock har han inte spelat särskilt mycket seniorfotboll än. Ibland kan man se att sådana situationer han tidigare löst på egen hand när han spelat mot motståndare som inte är lika erfarna inte är lika lätta på seniornivå. I seniorfotboll måste man kunna utnyttja sina medspelare också, man behöver inte göra det på egen hand hela tiden. När han får den värderingen kring när han ska hålla i bollen och när han ska släppa den kommer det bli otroligt bra! Det har man sett glimtar av i år men ibland har det kunnat bli mer konstruktivt, samtidigt får man vara tålmodig, han är bara 17 år. Han har kommit otroligt långt för att vara så ung. 


Det finns en enorm potential i Lucas Bergvall, menar Rasmus Schüller. 

Summerar tiden i Djurgården
Det har gått drygt två och ett halvt år sedan Rasmus Schüller skrev på för Blåränderna. Den finske landslagsmannen har genomgående sedan sin ankomst till föreningen varit en av lagets viktigaste spelare. Med lite perspektiv på det summerar han nu åren, som han beskriver som de kanske bästa i karriären:

– Det har varit otroligt bra! Det har nog varit min bästa tid i karriären. Jag trivs socialt bra i Stockholm och mår väldigt bra utanför fotbollsplanen. Sedan har vi haft sportsliga framgångar även om vi inte vunnit någon titel än under min tid här. Men vi har tagit en bronsspeng, en silverpeng och stått för det bästa Europaspelet i Djurgårdens historia. 

– Det kommer ett nytt Europaspel runt hörnet som vi har stora förhoppningar kring och vi är i yttersta grad med och fightas om alla positioner i Allsvenskan. Vi ska se till att vara där och nosa på de bästa platserna när de avgörande matcherna kommer i höst. 

Esbosonen har ett förflutet i den svenska fotbollen sedan tidigare, då han redan 2016 spelade i Allsvenskan med Häcken. Han menar dock på att det är svårt att jämföra serien då med nu. Han hade problem med skador under våren och spelade i princip bara under hösten 2016. Efter det gick flyttlasset till USA och Minnesota. Även om han har svårt att peka ut skillnader med kvaliteten på serien så ser han skillnader mellan klubbarna:

– Det är lätt att peka på skillnaderna i miljön. Häcken har tagit stora kliv sedan jag var där, även om vi vann cupen 2016. Det är klart att Häcken 2016 är en mycket mindre klubb än Djurgården 2023. 

“Man har matchstället på lån”
En annan sak som skiljer Djurgården från Rasmus tidigare klubbar hänger ihop med det vi tidigare pratat om. Det handlar om publiken och det enorma intresset runt omkring laget: 

– Värdet i det vi gör är utkommet efter hur mycket människor som det är viktigt för, som det berör. Djurgården är ett så stort kollektiv, det är en folkrörelse som berörs. Det känns därför väldigt viktigt att göra gott ifrån sig i det man gör. 

– Det tycker jag är väldigt signifikativt med Djurgården. Man har matchstället på lån, man har sin tid här. För vissa är det en säsong, för andra är det tre säsonger, för Haris är det tio säsonger. Det är en kort period som man ska värna om att göra det bästa för föreningen som spelare. Jag är ytterst tacksam över att få vara en del av det. 

Det är gemenskapen som gör föreningen unik och han återkommer till termen att Djurgården är en “folkrörelse”:

– Man ser nu när vi spelade borta i Värnamo. Där är vi flera tusen människor. Det är helt otroligt att föreningen berör så mycket människor - från de som arbetar för klubben, för de som supportrar klubben till de som gör talko för klubben. Det är en väldigt, väldigt viktig del i massa människors liv. 

– Det är en av anledningarna till att jag känner mig så hemma i Stockholm. Man har en förankring i samhället, en plats i människors liv. 


Djurgården är en folkrörelse, menar Rasmus Schüller. 

“Utan den hade vi inte fått vara med om det vi fick uppleva i fjol” 
I Djurgården har han hunnit uppleva många stora matcher hittills. Derbysegrar, Europamatcher och viktiga allsvenska matcher. Några matcher sticker dock ut lite extra:

– Häcken borta 2021 när vi i sista omgången säkrar Europaplats var jättenice. Den var jätteviktig, utan den hade vi inte fått vara med om det vi fick uppleva i fjol. 

Även några av Europamatcherna betydde mer än andra:

– Apoel borta när vi säkrar gruppspelsplatsen var stort. Jag satt ju själv på sidan och var nervös för laget. Det blev en fantastisk prestation i ett prekärt läge. 

En riktig nagelbitare som Joel Asoro avgjorde till blårandig glädje i den 90:e matchminuten: 

– Den matchen var som en manuskript, någon hade tänkt ut det, säger han och ler brett. 

– Även Gent borta var så jävla cool. En så stor skalp som vi tar emot ett bra lag när vi vinner på bortaplan. 

Självklart har även derbysegrarna satt sig, inte minst den i våras mot AIK hemma på Tele2: 

– Det var mitt femte derby mot AIK, den segern har vi väntat på. I fjol spelade jag inte en enda. Först förlorade vi 4-1 på Tele2 och på Friends tog jag rött efter en kvart. Det var jätteskönt att få vinna mot dem nu. 


Marcus Danielson avgör hemma mot AIK. 

Framtiden
Intervjuns tredje segment behandlade framtiden. Där Rasmus till en början berättar vad han ännu vill uppnå med Djurgården, innan han lägger skorna på hyllan:

– Om man tittar tillbaka på de senaste åren är det ett naturligt steg att vinna ett SM-guld efter ett brons och ett silver samt med Europaäventyret vi gjort. Det är ju det (SM-guldet) som fattas. 


Att återupprepa Djurgårdens bedrift från 2019 är något Rasmus Schüller drömmer om. 

Rasmus drömmer även om ett Djurgården i fotbollens allra finaste finrum:

– Dessutom innebär det att om man vinner ett SM-guld får man uppleva ett Champions League-kval, likt Häcken får göra nu. Det vore, jag vill inte säga utopi, men att spela ett Champions League-gruppspel med Djurgården vore ju något extraordinärt. 

Inför säsongen 2022 kritade mittfältsgeneralen på en kontraktsförlängning till och med säsongen 2025. När kontraktet löper ut är Rasmus Schüller 34,5 år. Något karriärsslut ser han dock inte i sikte, inte än i alla fall:

– Jag har en svensk sambo, det gör att det finns en stor chans att jag inte flyttar tillbaka hem till Finland efter karriären. Om 2025 känns på samma sätt som det känns för tillfället att spela fotboll så ser jag ingen idé med att lägga av då. 

Han är dock inställd på att det kan svänga fort i branschen, framtiden kan vara svår att förutspå ibland: 

– Det finns ju inga garantier för att det känns så då. Om det är så då så får man på något sätt respektera läget. Jag har ändå förberett mig för en civil karriär efter fotbollen, det ger ju en trygghet. Man kommer hålla på med fotbollen om det är det man verkligen vill göra, om det är dags att lägga av då är det dags.

Rasmus är snart klar med sin utbildning som jurist. En bred bas som möjliggör att man kan söka många andra arbetsuppdrag. Det är inom det som han för tillfället ser arbetskarriären fortsätta efter fotbollen. 

“Stockholm är en härlig stad men det finns alldeles för lite offentliga bastur ”
I intervjuns slutskede stod supportrar för majoriteten av frågorna efter att ha skickat in dem via sociala medier. Jag lovade Rasmus att nivån skulle bli högt som lågt, och ja, det får man verkligen säga att det blev! 

Till en början hölls det dock på en rimlig nivå, Rasmus berättar först om hur en vardag utanför fotbollen kan se ut:

– Det är väldigt skönt nu på sommaren när jag inte har universitetet igång, då kan man ta det lugnt efter träningen. Men oftast är det så att jag kommer hem efter träning, vid 14:00-15:00. Då sätter jag mig och gör någon universitetsuppgift i en kurs. Annars spenderar jag tid med Sara, min sambo. Lagar middag till kvällen och kollar någon serie eller liknande. 

För den som är djurgårdare är sambon Sara ett bekant ansikte. Hon spelade nämligen i Djurgården mellan 2021-2022. Numera är hon i stadskonkurrenten BP men Rasmus medger att det var via föreningen som de träffades. Ett roligt kvitto på att Djurgården förenar. 


Sara Olai i kamp med Djurgårdens före detta lagkapten, Olivia Schough. 

Vidare kom vi in på vad han föreslår att man ska göra om man är på semester i hemlandet Finland. Det blir då tydligt att det går att plocka Rasmus Schüller ur Finland, men inte Finland ur Rasmus Schüller:

– Det som jag saknar med Helsingfors när man jämför med Stockholm, Stockholm är en härlig stad men det finns allt för lite offentliga bastur. Så är man i Helsingfors ska man gå till en ypperlig offentlig bastu, för det finns väldigt många där som är väldigt nice, säger han och skrattar gott. 

Värmen i bastun spelar inte lika stor roll som många kan tro:

– Det behöver inte vara så jävla varmt. Men luftfuktigheten är viktig, den får den att kännas varm. 

Till bastun är det många som gillar att dricka öl. På frågan om vilken finsk öl som är favoriten av Karhu och Lapin Kulta är svaret givet:

–Karhu, säger han bestämt. 

Vi avslutar dock intervju i mer seriös anda, och han berättar att det inte bara är de offentliga basturna och ölen han saknar med hemlandet:

– Självklart saknar jag min familj och nära vänner. Pappas sida av släkten är från Åbolands skärgård och vi har vårt sommarställe där. Jag har inte varit där på tre år kanske, det saknar jag. 

*

Forum 1891 tackar Rasmus för intervjun och önskar lycka till framöver!

* * *

Vad tyckte du om intervjun? Har du kanske något personligt favoritminne av Rasmus Schülller? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-07-15 13:47:00
Author

Fler artiklar om Djurgården