Djurgårdare utomlands: Isak Hiens första tid i Hellas Verona
Isak Hien har spelat fem matcher för sin nya klubb Hellas Verona.

Djurgårdare utomlands: Isak Hiens första tid i Hellas Verona

Den 27:e augusti lämnade Isak Hien Djurgårdens IF för Hellas Verona. Ett spännande steg för den fysiskt dominante mittbacken. Forum 1891 har tittat på hans fem första framträdanden i italienska Serie A och betygsatt insatserna.

Efter att ha tackat nej till Besiktas, Galatasaray, Slavia Prag och AEK Athen blev det till slut “I Gialloblu”. Enligt Daniel “Disco” Kristoffersson landade prislappen på 34 miljoner kronor med en vidareförsäljningsklausul på tio procent. Utöver det skall Djurgården ha möjlighet till 15 miljoner i relativt uppnåbara bonusar som framför allt är baserade kring antalet spelade matcher samt ifall mittbacken gör några landskamper. Varav den senare han precis aktiverat genom sin landslagsdebut för Sverige. 

Steget till Verona får ses som ett moget steg, då pengarna och uppmärksamheten hade varit betydligt större i en turkisk storklubb. Gissningsvis prioriterade Hien kontinuerlig speltid, erfarenhet från en topp fem-liga samt en lagom stor klubb med lagom hög press istället. Torino var länge med i racet men valde att dra sig ur efter att ha köpt Perr Schuurs från Ajax. Även om Turinklubben får ses som en större klubb har “Hellas” slutat högre upp i tabellen under samtliga tre år sedan klubben gick upp i Serie A. Man har slutat nia två gånger och tia en gång, precis under det italienska toppskiktet.

Inför säsongen tog man in en ny tränare i Gabriele Cioffi. Denne har spelat med tre mittbackar i samtliga matcher hittills, vilket borde passa Isak Hien bra då han ges mer rum att både använda sin snabbhet och stöta högt, samt ta fram bollen i plan på det majestätiska sätt alla djurgårdare fått njuta av under det senaste halvåret. Under inledningen har “I Gialloblu”(De gulblå) haft en del småskador på sina äldre mittbackar, vilket har gett chansen till unge Diego Coppola, född 2003. Detta har även lett till en snabb inskolning av Hien, som fick göra sina första minuter dagen efter sin första träning med laget. 

Så hur har det gått?

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Match 1: Hellas Verona - Atalanta

Byttes in i minut 66 mot den erfarne mittbacken Federico Ceccherini. Precis som för DIF och landslaget bjöd Hien på en debut med höga toppar och djupa dalar. Spelade som den vänstra av tre mittbackar, vilket såg något ovant ut. Han tog ett gult kort efter en feltajmad tackling, missade någon brytning och slog bort två passningar som skapade farliga omställningar, dock utan resultat. Samtidigt slog han en fin långboll och visade sin fysik direkt när han mobbade Luis Muriel av bollen.

Forum 1891:s betyg: 2

Match 2: Empoli - Hellas Verona

Hien fick hoppa in i halvlek och spelade den här gången centralt i trebackslinjen. Med tydliga instruktioner att stöta högt vann han samtliga dueller både i luften och på marken. I denna match slog han heller inte bort några onödiga bollar, en rejäl uppryckning från den första matchen. Hien, vars namn den engelska kommentatorn passande uttalade “Hajen” (äter upp sina motståndare), började smått visa upp sina fysiska egenskaper och spelade med större risk samt bättre precision ju längre matchen gick, vilket får ses som att han snabbt anpassar sig till tempot i Serie A. I vissa situationer gick det dock att se hur Gabriele Cioffis man-man försvar inte satt helt för Isak.

Forum 1891:s betyg: 3

Match 3: Hellas Verona - Sampdoria

Spelade som central mittback i trebackslinjen i sin startdebut. Precis som i de två första matcherna inledde Isak något osäkert medan han anpassade sig till tempot och slog bort en enkel boll i uppspelsfasen. Efter att ha slagit en fin långboll som sedermera ledde till en hörna spelade han upp sig. Blev mer tongivande ju längre matchen gick och visade i andra halvlek att han kan dominera sina motståndare med sin fysik även i Serie A. När matchen närmade sig slutet hade han längre inga som helst problem med tempot.

Lokaltidningen Tutto Hellas Verona gav Hien sju av tio i betyg med motiveringen “En mur som inte går att passera”.

Forum 1891:s betyg: 3

Match 4: Lazio - Hellas Verona

Ställdes inför sitt svåraste prov hittills mot ett Lazio som imponerat, dessutom var han den som skulle ta hand om stjärnspelaren Ciro Immobile. Utöver en bedrövlig felpass som ledde till ett friläge bjöd mittbacken på en väldigt imponerande insats de första 70 minuterna av matchen. Han tryckte fysiskt ut Immobile ur matchen till den grad att italienaren var tydligt irriterad.

Tyvärr var det Isak som tappade bort Ciro vid Lazios 1-0-mål. Målet var ett tydligt resultat av ett ovant spelsätt. Anfallaren gjorde ett snyggt positionsbyte som tvingade två av Veronas mittbackar att byta plats mitt under ett inlägg då de spelar man-man försvar. I Djurgården hade man istället bytt markering, vilket tydligt förvirrade Hien till att hamna efter i den här situationen.

Efter detta drog han på sig ett onödigt gult kort i en duell på mittplan och sattes sedan på ännu ett prov av den italienske skyttekungen. En-mot-en ställdes de mot varandra från mittplan, hela vägen till Veronas målvakt. En duell man som djurgårdare vant sig vid att se Isak skratta åt. Istället höll Immobile övertaget genom hela duellen, men stördes tillräckligt för att misslyckas med avslutet.

På grund utav två stora misstag fick han ganska låga omdömen i italiensk media, men i övrigt var detta en övertygande insats som räcker till en svag trea från Forum 1891.

Forum 1891:s betyg: 3

Match 5: Fiorentina - Hellas Verona

I den femte matchen spelade Isak Hien för första gången till höger av tre mittbackar, vilket verkade passa honom bäst då han gavs mer utrymme för sitt offensiva spel. En väldigt fin match där han ofta tog fram bollen på ett majestätiskt vis och skapade farliga lägen för Veronalaget. Bjöd till och med på en tunnel på Alfred Duncan. Var tydligt starkare än alla Fiorentinas spelare och avvärjde starkt ett jätteläge för Jonathan Ikone med hjälp av sin fysik. Mötte en extremt startsnabb Riccardo Sottil där han ibland fick svårt att hänga med under första meterna, men kom alltid ikapp med sin snabbhet i det långa loppet. Fick ett lite väl enkelt gult kort.

Forum 1891:s betyg: 4

Sammanfattningsvis har Isak Hien gjort en bra start i Serie A och fått spela mer än vad många trodde på förhand. Efter att ha gjort skakiga debuter för Djurgården, Hellas Verona och nu sist i svenska landslaget måste hans debutnerver ifrågasättas. Hur kan dessa nerver påverka hans spel i övrigt? Samtidigt har vi sett honom vända på dåliga starter två gånger nu, vilket tyder på en annan typ av mental styrka.

Han är fortfarande kapabel till ganska grova misstag som kan leda till matchavgörande situationer. Kan han slipa bort dessa så kommer han bli en toppback även i Serie A och kommer säljas dyrt till en större klubb än Hellas Verona. Torinos fans har redan uttryckt att det nu i efterhand känns dumsnålt att ha fegat ur affären kring Isak Hien. Tempot och fysiken har han redan bevisat sig bemästra på bara fem matcher. Det skulle vara förvånande om han petades till bänken efter dessa insatser.

Totalt betyg från Forum 1891: 3

* * *

Har du sett några av Isak Hiens senaste matcher? Vad tycker du om hans insatser? Skriv gärna i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton!
 

Kim Köhler@kungkimbo2022-09-29 19:47:00
Author

Fler artiklar om Djurgården