Djurgården 1 - 2 Norrköping: spelarbetyg från Tele2
Gemensam målgest av Norrköpingssönerna

Trenden håller i sig: Resultaten börjar gå Snokas väg igen

Jens tog det defensiva valet för dagen när det kom till att ersätta Eric Smith (skadad) i startelvan. Istället för att fylla luckan med Isak Bergmann och öppna upp för större offensiv kraft längst fram fick islänningen stanna kvar i fronttrion. Det blev Castegren som tilldelades rollen som mittfältsankare. Genidrag.

Glödhete Almqvist? Inledningsvis på bänken.

Detta defensiva val ligger i linje med hur Jens och laget talat på sistone om att man släppt defensiven en aning för mycket i jakten på ledningsmål, att man varit naiva. Nu stänger man till mer precis som man gjorde mot Malmö senast - då det istället var IFK som knep åt sig poäng i slutet.

Första var varken den mest sprakande eller sprudlande av halvlekar, men klart positiv för IFKs del. Djurgården lånade mer av bollen, men Norrköping var vassare och spetsigare när man väl hade den. Det skulle dröja ända till den trettiofemte minuten innan Djurgården skapade en målchans värd namnet. Skott, räddning, hörna. På hörnan följde ett ytterligare skott som kunde ha styrts – men gick över linjen. Då kändes det farligt.

Men det är att gå händelserna i förväg.

Långt dessförinnan hade Linus, med lite flyt, stått för halvlekens ändå mål (och senare utbytt på grund av skada). Därefter skulle Totte visa styrka, rivighet och blick när han tog sig loss och frispelade Isak som borde skjutit för 0-2, men istället tog emot och lät chansen försvinna.

Nu skulle det bli ytterst intressant att se den andra halvleken med snacket om att stabilisera defensiven i bakhuvudet, det var perfekta testet.

”Gå nu ut och försvara 0-1 borta mot Djurgår'n, pojkar”

Andra halvlek startade mer irriterat och tände till. När det sparkades på en liggande IBJ gick hela IFK till försvar för sjuttonåringen. Och försvar var nyckelordet. Offensiven blev lidande idag då matchbilden präglades av det tidiga målet. Mycket gick ut på att försvara en ledning snarare än att anfalla och söka motståndarmålet. Detta ger utslag i betygsättningen.

Men IFK fick för en stund känna tryggt avstånd efter att Isak P (P för precision) vänt spelet och i förlängningen öppnat upp för en Fransson som kunde frispela Totte. I ett fåtal sekunder trodde vi även att Castegren fått kröna sin insats på mitten med ett 0-3-mål – men tyvärr. Istället fick den numera blårandige Kujovic reducera till 1-2 och vi fick den där spänningen som vi inte ville ha. Men laget höll ut.

Isak Pettersson 3
Prövades egentligen inte nämnvärt och gjorde därför inte bort sig. Släppte in ett mål men från det läget vore det snarare svagt av Kujovic att inte sätta den. Isak var viktig i uppbyggnaden till 0-2 med en träffsäker långpass till Egzon, och det uppmärksammades i målfirandet.

***

Linus Wahlqvist (37’) 2
Mål efter fem på ett långskott som såg för lätt ut, men dumt att klaga. Dessvärre mindre rolig fortsättning på halvleken för vänsterbacken som fick gå av i minut 37 och linka runt planen. Tog då tillfället i akt och snackade med forne lagkamraten Holmberg som värmde upp.

Filip Dagerstål 3
Några situationer för många där långbollar blev farliga och nickdueller förlorades i straffområdet, men höll tillräcklig tätt för att få en trea.

Rasmus Lauritsen 3
Stabil defensiv, inte mycket att orda om. En av planens ledargestalter idag. Vass, i dubbel bemärkelse, i nickduellerna.

Lars Krogh Gerson 2
En inte hundraprocentigt betryggande defensiv insats, men tillräckligt. Framåt var han av till en början begränsad av förklarliga skäl, och sedan fick han spela på högerkanten – men i en halvlek som främst handlade om att försvara.

***

Alexander Fransson 3
Poäng idag med. Kaptenen börjar leverera på ett sätt som märks i poängligorna igen. Ett gott dagsverk på innermittfält, och kliver fram som avgörande.

Henrik Castegren 4 Matchens IFK:are
I stark konkurrens med Totte utsedd till matchens IFK:are. Castegren var väldigt verbal matchen igenom. Majestätisk insats i lagets hjärta. Styrde och ställde med sin tunga både framför sig och bakom sig. Ledare.

Simon Thern 3
Löpvillig och energirik insats även om det inte rann ut i särskilt mycket framåt. Gjorde jobbet.

***

Isak Bergmann Johannesson 2
Droppade ner som playmaker under de stunder i första halvlek där IFK etablerade bollinnehav och det såg väldigt lovande ut. Han var rörlig – på ett smart sätt. Blev främst att jaga i andra.

Totte Nyman (75’) 4
Gjorde det Totte gör: närvarade, sprang och var jobbig att möta i duellerna. Samt mål. Och få är bättre än honom på det.