2022-11-03 18:45

Djurgården - Shamrock Rovers FC
1 - 0

Djurgården fortsatt obesegrade i Conference League
Piotr Johansson i duell om bollen.

Djurgården fortsatt obesegrade i Conference League

Den avslutande omgången i Europa Conference Leagues gruppspel gällde knappast liv och död. Djurgården var redan på förhand klara gruppsegrare samtidigt som Shamrock visste att matchen på Tele2 skulle bli deras sista i turneringen. I potten låg istället pengar, rankingpoäng, mini-revansch mot det enda laget i gruppen som DIF inte slagit, och möjligheten att avsluta gruppspelet med en nolla i förlustkolumnen. 


Inför förra mötet med Shamrock sprudlade glädjen över att ha tagit sig till gruppspel hos de tillresta blårandiga supportrarna i Dublin. Matchen i sig var knappast något att hänga i granen och den som var besviken över 0-0 resultatet var långt ifrån ensam. Irländarnas fotboll utfördes på klassiskt brittiskt manér, för er som inte såg matchen: tänk League One. Sparkar utdelades friskt, ibland även på bollen, och Shamrock förlitade sig mycket på fasta och smarta djupledsbollar på sin centrala forward. 

Till start för Djurgården i kvällens match fick vi se Gustav Wikheim och Kalle Holmberg, till vänster respektive centralt i anfallet. Utöver det såg laget ut som min kollega, Gabriel, hade förutsett i gårdagens rapport inför mötet. I försvaret fick vi se Elias Andersson jämte start-comebackande Hjalmar Ekdal, samtidigt som mittfältet såg ut som man vant sig vid när den starkaste elvan ska matchas. 

Tuffa irländare och tydligt blårandigt spelövertag
Redan efter knappa 40 sekunder nickade Joel Asoro fram sig själv till ett bra läge, även om en försvarare hann emellan och kunde blockera skottet till en hörna. Den kvicka yttern hade tidigt ett övertag mot irländarna, precis som Wikheim på vänstersidan för att nämna någon. På det stora hela ska sägas att DIF tog kommandot direkt och att många spelare redan tidigt visade upp stor spelsugenhet. Å Shamrocks sida hamnade bollen inte riktigt där de ville och flera gånger om tappade spelarna bort den mellan sina egna ben. Irländarna var inte för den sakens skull ofarliga och efter några minuter av intensiv press från hemmalaget lyckades de nå bollen vid flera fasta situationer, om än utan resultat. Precis som i Dublin visade även Shamrock att de har kapacitet att pressa högt upp i planen, vilket var ett större problem för Djurgår’n då än det var ikväll. 

Efter 19 minuter fick Magnus Eriksson bollen centralt en bit in på Shamrocks planhalva och slog bollen ut till Wikheim på vänsterkanten. Andersson överlappade och spelade lugnt in bollen till Holmberg som vackert och osjälviskt väggade fram bollen till Eriksson. Lagkaptenen gjorde inga misstag från nära håll och avslutade till höger invid, och förbi, målvakten. Shamrock, som såg ut att bygga lite momentum innan målet, trycktes nu ner allt mer och blåränderna kunde lugnt rulla boll från sida till sida. Wikheim fortsatte att utmana på sin vänsterkant där han bland annat vaskade fram ett klart gult kort till motståndarnas Dan Cleary, som hamnade på efterkälken och tog tag i norrmannens höfter bakifrån. Generellt spelade Shamrock väldigt tufft och flera gånger om fick DIF-spelarna ta emot rejäla smällar, varpå kapten Eriksson (bland andra) gav igen när chansen dök upp. 

Shamrock kom till ett riktigt bra läge i slutet av halvleken efter en tilltrasslad situation, som visserligen blåstes av för offside. Jacob Widell Zetterström stod likväl för en mycket fin räddning på det friläge som uppstod. Efter den situationen jämnades matchbilden ut en aning även om Djurgården helt klart fortsatte vara bollförande. Främst utgick irländarna från sin högerkant där man försökte kontra, då Andersson ofta kom högt upp i plan i anfallet där han skapade många fina ytor. Framåt slutet av halvleken satte sig Marcus Danielsson ned för tredje gången, efter många smällar från grönvita fötter och knän. Tränarparet i Djurgården valde att ta honom av planen för behandling under de sista minuterna på tilläggstiden. Inför den andra halvleken byttes han också ut mot Jesper Löfgren, förhoppningsvis för att undvika onödig risk.

Lugn och säker avslutning
Djurgården inledde även den andra halvleken fint och kom tidigt till flera skottlägen. Shamrock fortsatte att utmana på DIF:s vänstersida, mycket genom inbytte Sean Gannon som presterade väl utan att det för den sakens skull blev särskilt farligt. I den 66:e minuten gjorde Djurgården ett dubbelbyte då Asoro, som riskerade avstängning på grund av för många gula kort, och Eriksson utgick. Ersatte gjorde Haris Radetinac respektive Emmanuel Banda. Snart efter bytet skulle Wikheim återigen lösa fram ett gult kort, denna gång på Jack Byrne, efter att återigen ha frigjort bollen på kanten genom att vinna sin duell en-mot-en. Dessförinnan hade samma Wikheim visat sitt övertag mot Shamrocks försvarare flera gånger även under halvleken. 

Blåränderna spelade med ett stort lugn under den andra halvleken och när man väl blixtrade till genom tempoväxlingar, ofta genom nämnda Wikheim, blev det snabbt farligt. Inbytte Banda kom till ett fint läge efter knappa tio minuter på planen då han fick med sig en djupledsboll och kunde avsluta med en försvarare intill sig. Shamrocks Leon Pohls räddade dock skottet, som i ärlighetens namn hamnade lite väl nära den tyske målvakten. Irländarna fortsatte genom hela matchen med sitt ganska fula spel, bäst karaktäriserat av en hög spark mot Rasmus Schüllers huvud signerad tidigare nämnda Gannon. Högeryttern fick gult kort för tilltaget och Schüller fick behandling samtidigt som Djurgården förberedde sina sista byten. Istället för att byta ut den finska dammsugarna valde tränarparet att ersätta Wikheim och Holmberg, med Albion Ademi och Victor Edvardsen. 

I matchens slutskede fortsatte Shamrock försöka ta sig till skottlägen, vilket precis som tidigare visade sig vara svårt. Djurgården kunde fortsatt lugnt rulla boll från sida till sida och även om motståndarna stod upp väl i försvarsspelet såg inte djurgårdarna allt för angelägna ut att trycka framåt mer än nödvändigt. Trots fokus på försvarsspel kunde Shamrock dock komma till ett par bra lägen där Widell Zetterström tvingades lämna buren för att rensa bort bollen. Irländarna, som även sent i matchen fokuserade sitt anfallsspel på sin högerkant, lyckades även i den 88:e minuten lösa fram en frispark i bra läge på nämnda kant. Schüller, som stod för tacklingen, fick syna det gula kortet och är således avstängd i den första åttondelsfinalen i vår. Under de sista minuterna uppstod kalabalik i Shamrock-försvaret då Edvardsen och Radetinac blev ensamma med två försvarare, samtidigt som målvakten var en bra bit bakom de båda djurgårdarna. Edvardsen spelade osjälviskt tillbaka bollen till Radetinac varpå passningen bröts. Snart därpå blåstes matchen av och Djurgården kunde återigen konstatera att man tagit samtliga poäng, och miljoner, från ett möte i ECL. 1-0-vinsten var i underkant, men jobbet gjordes och segern var aldrig riktigt i farozonen. 


En historisk Europakampanj
När den här texten publiceras vet vi ännu inte om West Ham och Villarreal klarat att undvika förlust mot FCSB och Lech Poznan. Däremot kan vi konstatera att Djurgården de facto lyckats med, den på förhand högst osannolika, bedriften att inte förlora en enda match i ECL:s gruppspel. Resan dit var kanske lite skakig under korta stunder, främst med tanke på den inledande gruppmatchen mot Shamrock och bortamötet mot Molde sist. Med det sagt är det svårt att minnas ett tillfälle då blåränderna faktiskt låg riktigt illa till, i alla fall sett till vad vi vet idag. Alldeles oavsett är det både imponerande och positiv överraskande hur DIF tagit sig an Europaspelet. 

Djurgårdens resa genom ECL:s kval och gruppspel definieras sannolikt bäst genom lagets många vändningar. Redan 13 minuter in i den första kvalomgången borta mot Rijeka hamnade DIF i underläge, vilket man vände på dryga 40 spelminuter. APOEL var bara ett mål ifrån att ta dubbelmötet till förlängning två gånger om i den avslutande play-off-matchen, där Asoro till sist punkterade matchen i den 90:e minuten. Molde tog ledningen genom Datro Fofana i mötet på Tele2, varpå samme Asoro efter många om och men kämpade in vinstmålet på tilläggstid. Även i Norge ledde Molde med 2-0 efter en enormt blek första halvlek från Djurgården, men återigen klarade stockholmarna av att vända och vinna med 3-2 mot norrmännen. 

När kvalet inleddes talades det om att Rijeka skulle vara tuffa, i gruppen sågs man som underdog efter Gent och Molde, och efter den inledande omgången mot Shamrock förstärktes den bilden ytterligare. Nu står Djurgården där, herre på den lilla grupptäppan med en biljett till konferensens åttondelsfinal i hand. Man har gått från klarhet till klarhet och överpresterat utifrån allas förväntningar gång efter gång. Nu går laget in i ‘’världens längsta’’ försäsong och att Bosse Andersson, som senaste halvåret varit mer Bosse än någonsin, inte ska förstärka inför nästa säsong känns helt verklighetsfrånvänt. Visserligen ska man först avvakta lottningen av åttondelen, men turneringen är uppenbarligen långt ifrån över och om DIF fortsätter på inslagen väg kan ingen motståndare bli glad över att få chansen att besöka Tele2 i vår. Vilka som får besöka nämnda gryta avgörs genom lottning den 24:e februari.

* * *

Vad tycker du om Djurgårdens match? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!

Jakob Woll2022-11-03 20:53:00
Author

Fler artiklar om Djurgården