Tele2 Arena, 2018-05-17 19:00

Djurgården - Örebro
2 - 0

Djurgårdens IF - Örebro SK 2-0: Nere på jorden
Fyrtiofem bra minuter följdes av fyrtiofem dåliga när Michael Almebäck och Filip Rogics ÖSK föll mot Djurgården med 2-0.

Djurgårdens IF - Örebro SK 2-0: Nere på jorden

En bra första halvlek av ÖSK följdes av en sämre andra när Djurgården kom ut och tog över helt. Matchen och dess resultat blev intetsägande och fokuset låg därför mer på vilka som inte var med på planen än de som faktiskt var det. Men detta är vad som händer när SvFF får härja fritt och det påverkar inte bara laget men även oss supportrar vilket får en att minnas en väldigt speciell ramsa från det förflutna, tillägnad till just SvFF.

Efter den tunga förlusten mot Hammarby så var det dags att vända blad och ladda om mot Djurgården på Tele2. Det kaos som uppstod kring de röda korten och den tveksamma domarinsatsen fick lämnas hemma på Behrn arena när det nu var dags att studsa tillbaka mot Djurgården. Ett ÖSK utan nyckelspelare på en rad positioner fick dock se sig besegrade på tele2 när matchen var slut. Men det började bra. 

Det knappt bättre laget
Likt de förra matcherna ÖSK spelat mot stockholmslagen denna säsong så lyckades ÖSK stänga ner även Djurgårdens offensiv. Samtidigt märktes det att den startdebuterande Isaac Boye inte riktigt kunde axla Kennedy Igboananikes roll som ensam anfallare, speciellt inte mot ett av allsvenskans bästa försvar. Samtidigt som ÖSK lyckades stänga ner Djurgårdens något bräcklige storstjärna Kerim Mrabti så verkade Nahir Besara inte heller komma igång vilket gjorde att den offensiv som de båda lagen kan frammana låste sig. De stora chanserna sken därför med sin frånvaro men det var ändå ÖSK som förde spelet under första. Däremot så skulle Djurgården få en stor chans i slutet på första när Jonathan Ring får ett bra skottläge som Oscar Jansson räddar, kanske var det ett tecken på vad som skulle komma i andra. Men när domaren blåste för halvtid så var det ändå ÖSK som var det knappt bättre laget. 0-0 i paus.

Mrabti steppar upp
Vi var många som hoppades på att när ÖSK kom ut i andra så skulle de lägga i ytterligare en växel i spelet framåt och hitta de dödliga chanserna men det var Djurgården som skulle ta tag i taktpinnen, för att aldrig släppa den igen under återstoden av matchen. Direkt fick de ett bra läge när Mrabti direkt får ett iväg ett lågt skott som Jansson precis kan rädda. ÖSK fick inte hålla i bollen överhuvudtaget och den oro som fanns över att ÖSK ska släppa in ett mål direkt efter paus var tillbaka. Som tur var så lyckades ÖSK ändå freda sitt mål under början av andra men Djurgården hade börjat skapa chans efter chans och kontringsspelet var obefintligt. Till slut skulle också målet komma för Djurgården och det var både snyggt, om man frågar Djurgårdarna, och riktigt fult om man frågar oss svartvita. Tino Kadawere får med sig bollen på vänsterkanten i en duell med Martin Lorentzson som tar sig för nacken som en följd av en smäll av Kadawere inte kan följa med i hemjobbet. Kadawere avancerar mot straffområdet och har en rad passningsalternativ men väljer att gå själv, Sebastian Ring försöker stoppa honom men blir bortfintad och Kadawere placerar bollen lågt bakom Jansson. 1-0 till Djurgården och någon sa att med Brendan Hines-Ike på planen och i den situationen så hade det där inte hänt, det tror inte jag heller men man tager man haver. 

Efter detta var ÖSK tvungna att gå framåt men Besara syntes inte till, kanske var han uppe på läktaren och snackade med Jesper Jansson och Joachim Björklund, vad vet jag. Michael Omoh som var så initiativrik syntes inte heller han till och Filip Rogic fick inte mycket uträttat på sin centrala position som han så gärna vill spela på. Inte heller blev det någon effekt när Alfred Ajdarevic, Albin Granlund eller Victor Sköld kom in, istället fick vi se Kerim Mrabti placera in 2-0 på stopptid på passning av Felix Beijmo som tillsammans med Mrabti var riktigt bra i andra när Djurgården steppade upp sitt spel. 2-0 blev således slutresultet och det var inte alls oförtjänt, Henrik Brändh skrev i sin krönika för NA att det såg ut som ÖSK 2017 och jag är benägen att hålla med honom.

Matchens tre bästa spelare: 
1. Oscar Jansson

Trots två insläppta mål så gjorde han ett par riktigt bra räddningar, hade vi tagit poäng så hade det varit tack vare Oscar.
2. Arvid Brorsson
Gjorde en stabil match i sin andra match från start denna säsong. 
3. Nordin Gerzic
Åldras som fint vin och var riktigt lugn på mittfältet, vilket behövdes.

Likt matchen mot Hammarby så var det här inte heller någon match att lägga på minnet, tämligen händelsefattig och inte många som stack ut så värst mycket. Boye gjorde vad han kunde men att spela som ensam anfallare i ÖSK är svårt, speciellt när Nahir Besara inte är på spelhumör. Själv vill jag tro att allt detta snack kring honom på senare tid har lagt sig som en börda på honom, gjort att den Midas-liknande beröring han haft på bollen bytts ut mot raka motsatsen, att varje dribbling han gör rinner ut över sidlinjen och att han inte längre kan hitta varken bra passningar i djupled eller sina bilnycklar. Jag är hård mot Nahir, det vet jag men jag vill verkligen hans bästa och när han gör en sån här plattinsats idag med, för han var inte bra mot Bajen heller, så ska han höra det. Hela matchen blev en sorts en läxa för inte bara Besara och Boye utan även Arvid Brorsson som fick fylla Hines-Ikes lucka.

Man lär sig av sina misstag heter det och nu kommer vi möta ett lag som även dem har startat oväntat bra och det är Kalmar FF. Kalmar som just förlorade med 2-1 borta mot BP kommer nog komma till Behrn med ett stukat självförtroende dem också efter denna plattmatch. Däremot kommer de komma med en nästintill full trupp trots sex varningar idag och med nästintill full så menar jag att deras stjärna, Rasmus Elm, är skadad. Vilket inte förvånar många, skulle jag tro. Vi kommer däremot ha tillbaka en stjärna i form av Kennedy Igboananike som verkar ha fått någon sorts rättvisa med sig och det är ju skönt. Samtidigt så är Johan Mårtensson avstängd i de två sista matcherna denna vår efter sin "knuff" och sina väl valda ord som tydligen löd så här: "Tack för matchen, du är så jävla pissdålig din sopa”.

Robert Åhman-Persson sa en gång dessa ord om Emin Nouri: "Innanför kritan är han en idiot." Dessa ord använde han efter att Nouri spelat riktigt fult mot Kalle Holmberg i en träningsmatch 2016. Dessa ord känner jag kan beskriva alla spelare, innanför kritan är alla idioter av olika rang och de ord som Mårtensson sa till domaren är isåfall riktigt milda i jämförelse med vad en kan höra när klackarna är tysta. Därför så undrar jag om domarna framöver kommer ge rött kort till varje spelare som säger något elakt eller ironiskt till dem under eller efter matcherna. För inte kan det ha varit Mårtenssons "knuff" som gav det röda, alla har ju sett att det enda han gör är att lägga en hand på domarens axel så det kan ju inte vara det som resulterade i denna långa avstängning. Kommer varje domare ha en individuellt bestämd nivå på vilket språk som resulterar i rött? Kommer en domare ha en riktigt hög gräns för vad som är okej och acceptera att bli kallad diverse könsord och annat? Kommer en annan domare att ge rött åt en spelare som tycker att han låter som en grävling i en tecknad film? I vilket fall så kommer det bli intressant att se om Mårtenssons agerande kommer sätta en ny standard för vad som är okej och inte okej att säga i allsvenskan och om det kommer resultera i att fler blir avstängda eller om han är den enda som kommer stängas av p.g.a. dåliga ordval. Min gissning är på det senare. 

SvFF försöker och har alltid försökt göra lite som de vill med oss men vi tänker inte lägga oss ner. ÖSK har skickat in en överklagan och hoppas kunna häva eller åtminstone förmildra Mårtenssons straff, något jag tycker skickar rätt signaler, inte bara oss supportrar men även spelarna som är drabbade. Vi ska våga stå upp för oss själva oavsett motstånd, oavsett om det är Rynninge eller Djurgården med Mrabti i spetsen som orsakar problem för oss på planen eller om det är SvFF som jävlas med oss utanför planen. SvFF har jävlats inte bara med oss men också med hela allsvenskans supporterbas för ett antal år sedan, 2011 för att vara exakt. Då hade jag precis börjat hålla på ÖSK efter att ha gått nästan femton år utan att hålla på något lag eller vara intresserad av fotboll överhuvudtaget. Då, i en höstmatch mot AIK, stod jag i klacken och det var alldeles tyst, tydligen var det en en manifestation och ett uttryck för supportrarnas missnöje med SvFF. Efter tio minuter så exploderade de båda klackarna i en gemensam ramsa: "SvFF - Fotbollsmördare!" Kanske är det dags att den ramsan dammas av och får se dagens ljus igen, överklaganden i all ära men ibland får vi supportrar ta tag i det själva och vi gör det bäst med vår sång. 

Matchfakta
Djurgårdens IF - Örebro SK: 2-0 (0-0)
1-0 Tino Kadawere (ass. ingen)
2-0 Kerim Mrabti (ass. Felix Beijmo) 
Varningar DIF: Kerim Mrabti, Jacob Une Larsson, Felix Beijmo
Varningar ÖSK: Michael Omoh, Arvid Brorsson

Isaac Boye - Michael Omoh
Sebastian Ring - Filip Rogic - Nordin Gerzic - Nahir Besara - Daniel Björnquist
Michael Almebäck - Arvid Brorsson - Martin Lorentzson
Oscar Jansson


Avbytare: ?Mathias Karlsson (mv) Albin Granlund, Alfred Ajdarevic, Simon Amin, Victor Sköld, Rodin Deprem, Adam Bark.
Granlund, Ajdarevic och Sköld fick speltid.

Per Ohlsjö2018-05-18 22:08:00
Author

Fler artiklar om Örebro