Tele2 Arena, 2023-03-04 13:00

Djurgården - Brommapojkarna
2 - 1

Djurgården klart för kvartsfinal efter tveksam insats
Lagkapten Magnus Eriksson efter ett av sina två mål för dagen.

Djurgården klart för kvartsfinal efter tveksam insats

Att Djurgården skulle ta sig vidare från gruppen var inför mötet med BP högst sannolikt. Däremot skulle man antagligen behöva vinna mini-derbyt mot, vad som av många beskrivs som DIF:s B-lag, för att få hemmaplansfördel i kvartsfinalen kommande helg. Publiken bjöds på en väldigt intensiv period målmässigt, och på en ganska klassisk svensk försäsongsmatch i övrigt.

Djurgården ställdes för andra gången i år mot BP på Tele2 Arena, vilket även kommer bli fallet vid den stundande allsvenska premiären. Sist det begav sig klarade det röd-svarta bortalaget av att prestera en relativt god insats då slutresultatet skrevs till 1-1. Inför matchen diskuterades det i Djurgårdsled huruvida Rasmus Schüller skulle få starta på bänken för att ge möjlighet till det lag som ska spela den första matchen mot Lech Poznan på torsdag att spela ihop sig. Schüller, som är avstängd i det nämnda europamötet, startade likväl – vilket innebar att startelvan matchade den i införrapporten. 

Inledningen av den första halvleken är kanske något svårdefinierad. Å ena sidan kontrollerade Djurgården bollen på ett ganska effektivt sätt, samtidigt som man inte kom till några direkt farliga avslut. I den 11:e minuten skulle BP istället göra mål, vilket dömdes bort då framspelaren, tillika tidigare DIF-spelaren, Oscar Pettersson inte hunnit rädda bollen från att korsa kortlinjen innan sitt inlägg. Här ska även nämnas att Djurgårdens markeringsspel helt tappade bort den BP-spelare som kom till avslut, vilket helt klart ororar inför kommande matcher. Ungefär en kvart senare skulle även Magnus Eriksson komma till volleyavslut, som räddades på mållinjen efter att precis ha letat sig förbi BP-målvakten. Bortsett från det fanns inte mycket att rapportera om under större delen av halvleken. Att Carlos Moros Gracia nickade ihop med en BP-spelare var en av de mest intressanta händelserna långt in i matchens första halva. 

Noll till hundra på sju minuter
I den 37:e minuten sprang Pettersson sig fri längs DIF:s vänstra flank. Han slog ett lågt inlägg till Nikola Vasic som lyckades peta in ledningsmålet undertill, och via, Jacob Widell Zetterström i Djurgårdsmålet. Denna gång skulle inte offsiden rädda hemmalaget utan BP fick sitt, sett till matchbild, högst oväntade 0–1-mål. Två minuter senare skulle dock lagkapten Eriksson ställa saker och ting tillrätta. Han tog emot bollen från Gustav Wikheim vände lugnt inåt plan från utsidan av högerhörnet på BP:s straffområde och klippte till ett jäkla avslut rätt upp i krysset. Firandet uteblev för kaptenen som omfamnades av lagkamraterna, och det var uppenbart att Eriksson var förbannad över underläget dessförinnan. 

Efter att Piotr Johansson någon minut senare tappat bort bollen till, tidigare djurgårdaren, Marijan Cosic var BP nära att ta ledningen igen. Ett lågt inspel letade sig från BP:s vänster- till högerkant där Pettersson sköt i målburen. Den tidigare så händelsefattiga matchen hade hastigt och lustigt blivit precis det motsatta. Djurgården dominerade fortsatt spelet utan att komma till några riktigt farliga lägen, bortsett från när nämnde lagkapten höll bollen längs den högra delen av offensivt straffområde. I den 44:e minuten skulle nämligen Erikssons vänsterfot återigen trycka in ett avslut från distans. Denna gång hade DIF spelat runt i BP:s straffområde utan att komma till ett tydligt läge. Bollen växlade från Victor Edvardsen till Joel Asoro, som i sin tur spelade tillbaka till Eriksson som valde att skjuta i det närmaste hörnet från straffområdeskanten. Djurgården, med hjärtat i halsgropen, gick till halvtidsvila med en rättvis 2–1-ledning. 

Avtagande blårandig dominans
Djurgården inledde den andra halvlek som man spelat under majoriteten av den första. Man hade stort bollinnehav samtidigt som man släppte till lite mer än vad man kan önska bakåt. Hörnorna regnade tätt åt båda håll och det öppna spelet från sluttampen av den första halvleken verkade ha hållt i sig. Irritationen hos hemmapubliken växte successivt med någon utebliven frispark, eller fint spel, och sakta men säkert började man ana en viss elektricitet i luften. BP fortsatte att komma till avslut, men försvarsspelet verkade inledningvis ha stärkts under halvtidsvilan och det blev aldrig riktigt farligt. Däremot kändes anfallsspelet slarvigare och mindre fokuserat än tidigare med en rad bortslagna passningar. 

Efter en knapp kvart spelad av den andra halvleken skulle Pettersson och Vasic återigen komma att visa upp gott samspel. På liknande vis som vid BP:s ledningsmål spelade Pettersson in en låg boll till en framrusande Vasic, som denna gång träffade ribban. De inledande minuternas stabilitet i mittförsvaret kanske inte nödvändigtvis ska bortses från bara av den anledningen, men det är helt klart så att det är i försvaret som DIF ser som svagast ut. I den 61:a minuten skulle Jesper Löfgren bytas in mot Marcus Danielson, antagligen för att vila den senare, samtidigt som Besard Sabovic ersatte Hampus Finndell. 

Trött matchavslutning
Djurgårdens dominans kan helt klart ifrågasättas under mitten av den andra halvleken, även om BP knappast kan sägas ha dominerat matchbilden å andra sidan. DIF:s anfallsspel tog ofta slut med otrillräckliga passningar från Asoro, och då bollen inte kunde låsas fast på offensiv planhalva trycktes laget ner allt oftare. För att ändra på saken, och möjligen för att vila även den norska vänsteryttern, ersatte Haris Radetinac Wikheim i den 72:a minuten. I samma vända lyckades Djurgården, för första gången under en längre period, etablera spel på offensiv planhalva efter att Eriksson kämpat sig till en frispark. Därefter verkade saker och ting falla på sin plats allt mer för hemmalaget som återigen kunde kontrollera bollen, eller i alla fall se till att BP fick förlita sig på kontringsspel.

I den 83:e minuten byttes Asoro ut mot Jacob Bergström, efter att yttern blandat och gett under matchen. Kraftpaketet Bergström visade direkt sin kvalitet genom att trycka sig förbi flera BP-spelare och ordna en frispark till publikens stora glädje. Domaren för dagen stod därefter för ett antal tveksamma domslut, till publikens stora irritation. Djurgården kunde dock kontrollera hem vinsten ändå under de avslutande minuterna av matchen, då det kändes som att BP dessutom tappat orken. Avslutningen kändes ganska avslagen och båda lagen stod för flera missade passningar och ganska enkla misstag i övrigt. Visserligen kom Djurgården till flera avslut under nämnda period, men även blåränderna kändes rejält trötta och det blev aldrig särskilt farligt. Istället kunde man vid slutsignal konstatera att DIF vunnit med 2-1, och med allra största sannolikhet därmed även säkrat hemmafördelen inför kvartsfinalen nästa helg.

* * *

Vad tycker du om matchen? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Jakob Woll2023-03-04 14:56:00
Author

Fler artiklar om Djurgården