Djurgården lyckades aldrig att vända matchen - bitter förlust i derbyt mot Hammarby
Svängig tillställning när Djurgården förlorade, trots tre gjorda mål.

Djurgården åkte på en tung förlust under eftermiddagen. Slutsiffrorna i derbyt skrevs till 4-3 i Hammarbys favör och Blåränderna kom aldrig upp i tillräckligt hög nivå.

Dagens startelva bjöd inte på några större överraskningar då Kim Bergstrand och “Tolle” Lagerlöf valde att formera exakt samma startelva som i måndagens 3-1-vinst mot Kalmar. Det betydde att Tommi Vaiho fick fortsatt förtroende i mål i Jacob Widell Zetterströms skadefrånvaro. Framför honom hade han de givna ytterbackarna Elias Andersson och Piotr Johansson som tillsammans med mittlåset Marcus Danielsson och Jesper Löfgren bildade eftermiddagens försvarslinje. På mittfältet fortsatte Djurgården på inslagen väg med omvänd triangel vilket betydde att Magnus Eriksson och Hampus Finndell fick ta det mer defensiva ansvaret som sexor medan Oliver Berg fick friare tyglar i rollen som tia. Anfallstrion blev intakt och formstarke Joel Asoro flankerades av Gustav Wikheim och Victor Edvardsen.

Stekhett i flera aspekter
Att det vankades derby var svårt att missa. Vårsolen sken på ett stekhett Tele2 Arena. Inramningen var otrolig och det bjöds på storskaliga tifon från bägge lagens kortsidor. Det låg i luften, något alldeles extra var på gång.

Matchen inleddes i ett ruskigt tempo och redan efter 20 sekunder hade domare Al Hakim hunnit blåsa frispark till de grönvita i farligt läge, några meter utanför straffområdet. Frisparken resulterade i inspark Djurgården och efterföljande minuter väntade böljande spel. Inledningsvis var bägge lagen taggade till tårna, det märktes lång väg. Matchens första riktigt farliga målchans kom i den tionde matchminuten när Hammarbys August Mikkelsen brände en halvvolley strax innanför straffområdet.

I den 16:e matchminuten tvingades de grönvita till tidigt byte då kuggen Mads Fenger utgick på grund av skada. In på plan kom istället Djurgårdsbekantingen Simon Strand. Skadebekymmerna fortsatte och i den 23:e minuten utgick Viktor Djukanovic till förmån för Joel Nilsson. Två bytestillfällen redan utnyttjade av Hammarby efter endast knappt 24 minuters spel. I den 24:e minuten skulle också matchens första gula kort tilldelas, då Hampus Finndell ordnade frispark efter att ha blivit nedsparkad av Tesfaldet Tekie.

Feldömd straff?
Efter halvtimmen spelad tilldelades Hammarby straff. Bollen studsade från Marcus Danielsons lår upp på handen. En olycklig situation som kan upplevas som klumpig, men som de facto inte ska bestraffas. Enligt den uppdaterade regelboken är det ej ett regelbrott, men domaren Mohammed Al Hakim tyckte annat. Trots vilda protester från de blårandiga spelarna kvarstod straffen och Hammarbys lagkapten Nahir Besara rullade in matchens första mål.

Hela situationen kändes signifikativ för hur Djurgårdens derbyn har kunnat se ut senaste åren. En match där man inleder helt okej med god kontroll på motståndare till att något drastiskt och oväntat händer, i det här fallet en straffspark.

Efterföljande minuter upplevdes som något uppgivna.Man försökte få igång spelet igen men besvikelsen i blårandigt läger var stor. Istället kom nästa kalldusch när Nathaniel Adjei på hörna stötte in 2-0-målet för Hammarby, när det endast återstod någon minut kvar av den första halvleken. Djurgården gick således in i halvtid med ett kämpigt underläge.

Blixtsnabb replik
De mindre bra avslutande minuterna på den första halvleken följdes upp av bästa tänkbara start på första halvlek. För i den 50:e minuten fick Oliver Berg bollen rättvänd. Norrmannen passade ut till Victor Edvardsen som svarade tillbaka genom att i djupet skicka bollen tillbaka till Oliver Berg. Oliver Berg kom fri mot Oliver Dovin och lyckades tillslut, efter en något tilltrasslad situation, skicka bollen i mål på styrande Hammarby-back. 2-1, matchen levde igen.

Strax efter reduceringen valde Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och “Tolle” Lagerlöf något oväntat att genomföra ett dubbelbyte. Ut gick Victor Edvardsen och Gustav Wikheim, in kom Oskar Fallenius och Haris Radetinac. Även om byten gick att diskutera så var känslan positiv från Djurgårdshåll, det här gick att vända.

Glädjen skulle dock komma att bli kortvarig. I den 56:e minuten kom Hammarby på anfall och efter att August Mikkelsen avlossat skott styrde bollen olyckligt via Jesper Löfgren in i mål.
Återigen kom känslan av uppgivenhet. En känsla som även denna gång skulle bli kortvarig. En ny reducering kom nämligen några minuter senare när inbytte Haris Radetinac nickade in bollen i mål, assisterad av Marcus Danielson. Målet kom till på hörna och den rutinerade 37-åringen stod på rätt plats vid rätt tillfälle när Hammarbys målvakt Oliver Dovin missbedömde situationen.

Efter målet kom nästa blårandiga byte när Besard Sabovic entrade planen istället för Magnus Eriksson som tackade för sig. Hammarby passade också i samband med detta på att genomföra sina sista ändringar för matchen. Men för den som följt matchen var utvecklingen efter detta inte chockerande.

Drygt en kvart senare kom nämligen Hammarby på kontring och Jusef Erabi petade bollen förbi en utspringande Tommi Vaiho som fällde 19-åringen. Om den första straffen kändes feldömd så var detta raka motsatsen. Tommi Vaiho aggerade återigen svagt även på den efterföljande straffsparken när Nahir Besara lyckades rulla in sin andra boll för matchen, detta efter en av tidernas sämsta försök till en Panenka-straff.

Nära, men aldrig tillräckligt nära
Djurgården skulle återigen replikera när Marcus Danielson några minuter senare placerade in 4-3-målet från elva meter. Men närmare än så kom aldrig Djurgården idag. Trots ett par lägen efter reduceringen så blev försöken till kvittering aldrig tillräckligt vassa. Derbyt slutade i en bitter uddamålsförlust och för Blåränderna blir det nu viktigt att snabbt skaka av sig resultatet och
blicka framåt. Härnäst väntar trippla hemmamatcher i ordningen Mjällby, Häcken och AIK. Matcher man inte på något sätt städar av enkelt, speciellt inte med tanke på årets svajiga spel.

"Det ger oss väldigt dåliga förutsättningar och sätter oss i ett dåligt läge"
I den efterföljande presskonferensen summerar tränare "Tolle" Lagerlöf förlusten på följande vis:

-- Det är en väldigt dålig fotbollsmatch med ett väldigt dåligt resultat för vår del. Vi landar nästan i någon sorts supporteranalys av det hela. Vi vet inte riktigt vad som händer i första halvlek. Kim och jag måste uppenbarligen ha gjort ett väldigt dåligt jobb den här veckan för det ser inte ut som vi är där riktigt. Man kan förlora fotbollsmatcher men inte på det här sättet. Det springs för lite, tacklas för lite och vi vinner inga andrabollar. Det ger oss väldigt dåliga förutsättningar och sätter oss i ett dåligt läge.

Han anser att andra halvlek var något bättre utan att vara tillräckligt bra:

-- Det är ingen fantastisk insats i andra halvlek heller men där ser det i alla fall ut som att vi vill få med oss någonting från den här tillställningen, men det räckte inte.

* * *

Hur går dina tankar kring matchen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-05-14 18:17:00