Studenternas, 2023-04-09 17:30

Sirius - Djurgården
0 - 0

Djurgården kryssade – målvakten utvisad
Jacob Widell Zetterströms röda kort satte stor prägel på söndagens match.

Djurgården kryssade – målvakten utvisad

Det blev inte den matchen som DIF hade hoppats på. Utvisning på Jacob Widell Zetterström, svagt spel och oroande tendenser. Laget tog med sig en poäng i stället för tre hem till Stockholm efter oavgjort mot Sirius.

Premiäromgången blev en riktig publikfest runt om i landet. Omkring 120 000 personer besökte de allsvenska arenorna när Sveriges högsta serie kickade igång en ny säsong. Det bjöds på en del skrällar direkt då Halmstads BK och IFK Värnamo besegrade AIK respektive IFK Göteborg. Sedan höll många förhandsfavoriter för trycket, som exempelvis Djurgården, Malmö FF, Hammarby och BK Häcken. De förstnämnda togs emot av lite mer än 22 000 supportrar och ett maffigt tifo, som sträckte sig över halva arenan, hemma på Tele2 Arena. 

Victor Edvardsen, Oliver Berg och Gustav Wikheim fick chansen från start – och tackade för förtroendet omgående. Mål och assist från Wikheim, assist från Berg samt en gedigen insats av Edvardsen. Joel Asoro – som därmed inte startade matchen – var inte nöjd med tränarnas beslut, något som fick sportchef Bosse Andersson att ryta till mot anfallaren efter matchen. Första halvlek dominerades fullständigt av hemmalaget. Om det inte vore för en storspelande Oscar Linner hade det kunnat bli ett par mål till. I andra halvlek såg det betydligt sämre ut, Djurgården slog av på takten absolut, och mot ett bättre lag hade man blivit rejält straffat. 

Många supportrar, tyckare och experter var inför BP-matchen osäkra på var DIF skulle stå. Tidigare hade laget åkt ut ur Europa Conference League och Svenska Cupen samtidigt som flera spelare inte gick att känna igen. Premiären gav några svar, men lämnade även ett gäng frågor obesvarade. Hampus Finndell skakade av sig sin formsvacka med besked, Oliver Berg såg stundtals briljant ut i anfallspositionen och Victor Edvardsen tog ytterligare kliv på kanten. Däremot såg försvarsspelet fortfarande ihåligt ut – en följetong under försäsongen och cupspelet. 

Dagens motståndare IK Sirius kom dessförinnan från en bortamatch mot IFK Norrköping som slutade i delad poäng. Daniel Bäckström lämnade klubben efter fjolåret för att bli förbundskapten för Sveriges U21-landslag. In kom i hans ställe Christer Mattiasson, som bland annat har ett förflutet som spelare i både Djurgården och AIK. 

Oinspirerat bortalag 
Blåränderna reste den korta resan till Uppsala med en slagkraftig trupp där endast Elliot Käck och Isak Alemayehu inte var tillgängliga. Med tanke på den starka truppen och få skador har spelare lämnats utanför matchtruppen i år – den här gången stannade Wilmer Odefalk, Tommi Vaiho och Theo Bergvall hemma. Efter en stabil inledning på Allsvenskan – likt matchen mot Brommapojkarna – fanns det få anledningar till att röra om i grytan nämnvärt för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Duon valde att formera samma startelva som för sju dagar sedan. 

Jesper Löfgren fick med andra ord återigen spela bredvid givne Marcus Danielson centralt i backlinjen framför Jacob Widell Zetterström. Dessa två flankerades i sin tur av Piotr Johansson och Elias Andersson. På mittfältet var det “the usual suspects” i form av Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson – de senaste säsongernas framgångsrika trio. Längst fram startade Victor Edvardsen, Oliver Berg och Gustav Wikheim – vilket innebar en ny bänkning för Joel Asoro.  

Påskhelg och ledigt för många under måndagen gjorde att mängder av Djurgårdssupportrar hade tagit sig till Uppsala för att stötta sitt lag. Väl där bjöd de båda kortsidorna på tifon av hög kvalitet. Blåränderna – som för dagen premiärspelade i ett nytt rött bortaställ – inledde nervöst den första minuten när man hade problem med att rensa bort bollen efter en hörna. Annars började matchen försiktigt och tempofattigt. Lagen kände på varandra för att turas om att äga bollen. 

Efter tio minuters spel skapade Djurgården eftermiddagens dittills bästa möjlighet. Andersson hittade ut till Edvardsen med en fin passning, som därefter spelade fram Eriksson utanför straffområdet. Lagkaptenens avslut med högerfoten täcktes av Siriusspelare innan bollen landade hos Berg. Norrmannen fick i väg ett hårt skott, men Jakob Tånnander räddade utan bekymmer. 

Sirius hotade ofta med snabba kontringar. Gemensam nämnare vid dessa tillfällen var unge Joakim Persson som skapade oreda i bortalagets försvar. I mitten av halvleken rann 21-åringen igenom – Widell Zetterström hade trots det god koll och kunde se skottet rulla utanför stolpen. Innan matchen pratade Sirius tränare Christer Mattiasson om att man skulle försöka utnyttja DIF:s höga backlinje – något man gjorde på ett bra sätt. 

Djurgården lyckades inte komma loss alls offensivt i första halvlek. Spelet som helhet fungerade inte heller för stockholmarna – i stället var det de blåsvarta som lämnade planen för halvtid med den bästa känslan. Trion längst fram med Wikheim, Berg samt Edvardsen uträttade nästintill ingenting där framför allt den sistnämnda såg vilsen ut. Tränarparet hade säkerligen en hel del att säga till om i paus. 

Debutant direkt in i hetluften
Glädjande för Kim och “Tolle”, och alla med Djurgårdssympatier var att första halvleks bästa spelare Joakim Persson byttes ut i början av andra på grund av skada. Men Blårändernas jobbiga match skulle bli jobbigare. När klockan visade 51 minuter kom Widell Zetterström ut snett och tvingades fälla Tashreeq Matthews utanför straffområdet. Joakim Östling – domare för dagen – hade inget annat väl än att visa upp det röda kortet. 

På bänken fanns 19-årige Andre Picornell med noll allsvensk erfarenhet, som när han minst anade det fick förbereda sig för tävlingsdebut i Djurgården. Firma Bergstrand-Lagerlöf valde att plocka av Wikheim – och därefter byta plats på Berg och Edvardsen för att gå över till en 4-4-1-uppställning. De som trodde att hemmalaget skulle få energi av det numerära övertaget, skulle få fel. I stället skapade DIF ett kortare tryck. 

Den perioden avtog i och med Djurgårdens dubbelbyte när Edvardsen och Berg klev av för att göra plats åt Carlos Moros Gracia och Jacob Bergström. Då gick laget över till en fembackslinje med Johansson och Andersson som kantspelare. De sista 20 minuterna liknande i mångt och mycket ett klassiskt powerplay i hockey. Sirius rullade runt mot ett allt mer defensivt bortalag. 

Frågetecknen är många 
Trots kraftig spelövertag mäktade inte Sirius med att komma till de riktigt farliga målchanserna. Andre Alsanati hade ett skott utanför straffområdet som inte träffade mål. DIF höll ut och bärgade en poäng efter att ha spelat med tio spelare i närmare en halvlek. 

Djurgården anlände till Uppsala i hopp om att få med sig alla tre poängen hem till Stockholm. I stället fick man nöja sig med en poäng. Resultatet är ingen katastrof i sig med tanke på hur matchen utspelade sig, men med det sagt finns det mycket som oroar framöver. Spelet fortsätter att se svajigt ut med sviktande form på flertalet spelare. Frågetecknen är med andra ord många.

* * *

Vad tycker du om Djurgårdens match? Oroas du över tendenserna i spelet? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-04-09 19:48:00
Author

Fler artiklar om Djurgården