Djurgårdens IF - Malmö FF Tung förlust på gruset i Stockholm

Malmö stod för en lysande halvlek men tappade sen allt och åkte ur cupen efter straffar.

Henrik Rydström hade ett starkt manskap att kalla till cupkvarten mot Djurgården på Tele 2 Arena. I vanlig ordning saknades Siby och Moisander, medan även Lewicki och Rieks behövde vila samtidigt som Stefano Vecchia inte var tillgänglig.
Det gjorde att Rydström valde följande startelva.
Dahlin
Tinnerholm, Nielsen, Cornelius, Busanello
Hugo, Pena
Ali, AC, Nanasi
IKT

Det var ett fullständigt bländande Malmö som gick ut på en plan som hade fått en enorm mängd sand så det studsade sand och grus i varje situation. Såg närmaste parodiskt ut, men lite kul att grusplanerna gör comeback. Oväntat 2023.

Malmö spelade som sagt väldigt bra och inte minst uppspelen mot Isaac Kiese Thelin fungerade ypperligt, vilket gjorde att vi ofta fick fast bollen i anfallen och samarbetet med framförallt AC och Ali fungerade fint. Det skapade också flera fina chanser och efter 10 minuter kom 1-0. Ett fint anfall längs högerkanten där Tinnerholm löpte fint och fick in bollen mot Kiese Thelin som tvingade fram en retur där Anders Christiansen dök upp och satte 1-0.

Det fina spelet fortsatte och ledningen kunde ha uttökats vid ett par tillfällen och inte minst när Malmö fick straff mitt i halvleken efter att Magnus Eriksson tacklat Anders Christiansen. Av TV-bilderna att döma var det dock en felaktig straff då kontakten skedde utanför. Borde ha varit frispark som jag ser det.

Kanske tyckte Anders Christiansen lika då han sköt straffen högt över.

Malmö gjorde även resten av halvleken det bra men Djurgården började äta sig in i matchen. Några direkta chanser skapade emellertid inte hemmalaget och när de kom till någon form av halvchans såg oftast framförallt Cornelius till att reda ut det till Malmös fördel. 1-0 i paus.
En väldigt fin halvlek av Malmö där egentligen bara Nanasi inte riktigt gick att känna igen.

I andra halvlek svängde matchbilden totalt. Malmös kortpassningsspel i backlinjen gav oftast problem då Djurgården hade en helt annan fungerande press nu och det var mer regel än undantag att Djurgården snabbt kunde vinna tillbaka bollen och trycka tillbaka Malmö. Rydström försökte få tag i matchen med en rad byten, men i stora drag slutade det bara med att MFF blev lite sämre för varje byte.

Johan Dahlin visade sig på sin bästa sida vid ett antal tillfällen och räddade exempelvis ett superläge för Asoro mitt i halvleken.

Det enda som talade för Malmö var att tiden såg ut att rinna ut för Djurgården, men med fem minuter kvar kom kvitteringen. Ett inlägg från Malmös högerkant nådde Elias Andersson som kunde stöta in kvitteringen från nära håll. Ett riktigt uselt försvararbete av Ceesay som hamnade helt på fel sida och så var det 1-1. Sett till matchbilden klart rättvist, men likväl tungt för Malmö som med nöd och näppe kunde kämpa sig fram till vila igen inför förlängningen. Dahlin stod på övertid för en ny lysande räddning när Oliver Berg fick chansen från nära håll mot ett Malmö som tappade allt i andra halvlek.

I förlängningen kunde Malmö rycka upp sig något och hade mer av spelet igen. Kiese Thelin hade ett bra läge tidigt i förlängningen men bollen studsade retsamt runt på fel sida mållinjen i ett av få bra lägen för MFF efter första halvleken. Djurgården fortsatte vara det bättre laget i förlängningen även om dominansen inte var lika tydlig och påtaglig som i andra halvlek. Chanserna var fåtaliga och det såg ut som om matchen skulle gå mot straffar.

Men så fick Malmö ett längre anfall och kunde vinna tillbaka bollen ett par gånger. Till slut hamnade bollen i boxen där Ceesay, som i övrigt hade ett mycket tungt inhopp, tog emot och la upp för Anders Christiansen som kunde dra dit ledningmålet 2-1. I 114:e minuten!

Detta var dock inte en vacker MFF-saga. I det absoluta slutskedet. Ett oerhört tröttkört MFF kunde inte komma upp i press och Hampus Finndell fick fritt skottläge. Skottet var emellertid inte speciellt bra men Johan Dahlin var på väg åt ena kanten och kunde inte rädda skottet. En tavla - förutsatt att det inte fanns en touch där som jag inte såg. Surt för Dahlin som var riktigt bra i övrigt. Dahlin byttes därefter ut mot förra årets final-king Diawara.

Straffar fick avgöra.
Första straffen:
Marcus Danielsson - Mål. Enkelt mitt i mål när Diawara chansade.
Isaac Kiese Thelin. Miss! Hård straff i ribban och ner någonstans kring mållinjen. Kanske på rätt sida. Kanske inte. Svårt att avgöra. Linjedomaren dömde ut den. Jag har sett flera repriser och kan ändå inte avgöra om hela bollen är över hela linjen.
Oliver Berg - Mål. Iskallt vid stolpen.
Lasse Nielsen - Mål. Perfekt straff mot krysset.
Joel Asoro - Mål. Diawara var på den och borde kanske hållt bort den men mål blev det.
AC - Mål. Betydligt bättre straff denna gång. Mot vänstra stolpen. Otagbart.
Jesper Löfgren - Mål. Diawara chanslös.
Martin Olsson - Mål. Perfekt straff. Otagbar.
Besard Sabovic - Mål. Fem av fem för Djurgården som går vidare.

-----------
Tungt sätt att förlora på. Sett till matchbilden dock inte orättvist. Djurgården är bra och tunga när de får utdelning på sin press.

-----------
Diawara byttes in och tog inte en straff. Svårt att kalla det lyckat då, men självklart förstår man tanken efter Diawaras cupfinal.
Ska ju dock sägas att även Dahlin vunnit straffavgörande åt MFF. 2020 mot Mjällby (Kanske fler - Minns inte). Däremot har ju Dahlin en nästan skrämmande statistik på straffar under matchtid.

-----------
Rydström var själv också missnöjd efter matchen och beklagade sig just på det att vi hela tiden sökte närmsta spelare. Just det var ett stort problem. Vi satte in Ceesay men la bollen i princip aldrig djupt. Då är han en ganska begränsad spelare och dessutom en spelare som hamnar i situationer han inte riktigt behärskar - Lex 1-1.

-----------
Givetvis bör vi reda ut att ha ledningen så sent i matchen - Två gånger om. Det måste vi fundera kring.
Men problemet ligger inte, som jag ser det, framförallt defensivt även om vi blir för passiva. Det ligger i att vi inte klarar hålla i bollen tillräckligt.

-----------
Katastrof? Jajo, om vi ser till det missade Europaspelet. Det är såklart inte bra nog.
Men att förlora mot Djurgården på Tele 2 ser jag inte som något katastrofalt. Djurgården har ett riktigt bra lag och är längre fram i sin process.
Sen bör vi, sett till hur matchen utvecklar sig, göra det bättre men det är egentligen en annan sak. Det finns bra saker att ta med från detta också - även om det just nu är mörkt.