Dröm går i uppfyllelse – klar för DIF
Kan Jacob Rinne ersätta Jacob Widell Zetterström i DIF-tröjan?

Dröm går i uppfyllelse – klar för DIF

Bosse Andersson fortsätter att förstärka truppen. Förra veckan presenterade föreningen August Priske och nu får djurgårdaren Jacob Rinne äntligen till sin drömflytt.

Det har rört på sig i alla Djurgårdens lagdelar denna sommar – förutom på målvaktssidan. Bosse Andersson har bland annat fått pussla ihop en ny backlinje i och med Samuel Dahls flytt och Piotr Johanssons skada. Han har dessutom behövt hantera förlusten av Lucas Bergvall och en tunn anfallsuppsättning. Under den här perioden har sportchefen också tvingats ha en plan redo för den dagen då Jacob Widell Zetterström lämnar. Lidingösonen är förvisso i skrivande stund kvar i föreningen, men det är bara en tidsfråga innan flyttlasset bär av till England. Andersson har nämligen varit öppen med att det redan finns en principiell överenskommelse på plats mellan Derby avseende 26-åringen. 

Därför agerar Blåränderna redan nu – och ersättaren är inte vem som helst. Redan som liten pojke fick Jacob Rinne upp ögonen för Djurgården, och blev snabbt en supporter till föreningen. Det var kompisarna hemma i Laxå som fick in honom på DIF – där det främst var hockeylaget han följde. Därefter har det inte varit någon hemlighet att Djurgården är laget i Rinnes hjärtat. Under tiden i Örebro SK fick han bland annat kritik från lagets aktiva supportrar för att han gick på ett Stockholmsderby och uttryckte sin glädje när DIF gjorde mål. 

I otaliga intervjuer har Rinne sedan dess flörtat med Djurgården. Så sent som i maj – när det stod klart att det inte skulle bli någon fortsättning i saudiska Al-Fateh – öppnade han dörren till Blåränderna på vid gavel. 

– Nu ska jag inte sitta och säga för mycket, det kanske inte är så bra för min business att sitta och säga att min högsta önskan är att spela för Djurgården, men det har varit en dröm sedan jag blev Djurgårdssupporter. Det är något som jag har på min bucket list eller vad man ska säga. Jag hoppas att den dagen kommer att komma. Sen om den kommer nu eller om ett år… det vågar jag faktiskt inte svara på, sa Rinne i podcasten Lundh

Ställts mot storstjärnor
Supportrar har nyfiket kunnat följa på sociala medier hur Bosse Andersson bjudit med Rinne på Benjamin Ingrosso-konsert – och kanske var det detta som fällde avgörandet? Nej, skämt åsido. Nu anländer Rinne som Jacob Widells Zetterströms ersättare – och en dröm går därmed i uppfyllelse för 31-åringen. Efter förhandlingar fram och tillbaka är parterna nu överens kring kontraktet. Målvakten har skrivit ett långt avtal över säsongen 2028 och är glad över att äntligen vara på plats.

– Det blev lite emotionellt inne på kansliet och det här känns ju naturligtvis oerhört bra. Kanske en topp 3-dag i livet för mig, säger han till föreningens hemsida.

Karriären tog sin början i Laxå IF, innan den fortsatte i BK Forward. Det var däremot i Örebro SK som utländska klubbar fick upp ögonen för den talangfulle målvakten. Detta bäddade för en flytt till belgiska Gent och längre fram danska AaB – där han fick sitt riktigt stora genombrott. 2021 blev han utsedd till danska ligans bästa målvakt, något som öppnade upp för en lukrativ övergång till Saudiarabien. Under två säsonger ställdes han mot spelare som Cristiano Ronaldo, Sadio Mane och Roberto Firmino. Men något nytt drömkontrakt kom aldrig på tal och Bosse Andersson har därför kunnat knyta till sig målvakten som Bosman. 

– Att komma till Djurgården är det lättaste beslutet jag har tagit och med den tajmingen som blev nu kunde det inte ha blivit bättre. Allt klaffade och diskussionerna med DIF har varit klockrena. Så det har inte varit några konstigheter överhuvudtaget. 

"Tajmingen var perfekt"
För Bosse Andersson fortsätter det intensiva arbetet med att sätta ihop truppen för Europaspelet och avslutningen av Allsvenskan. Värvningen av Jacob Rinne blir en viktig pusselbit i det bygget. 

– Det känns väldigt roligt att vi nu får välkomna Jacob in i Djurgårdsfamiljen. Det har ju inte varit någon hemlighet genom åren att han är djurgårdare och Jacob har varit väldigt tydlig med att han länge haft som mål att komma hit och spela i föreningen. Vi har ju haft en kontakt under många år där han klargjort att han vill hit och nu var tajmingen perfekt för att han ska bocka av den här drömmen på sin Bucket List, vilket vi givetvis är väldigt glada för. Jacob är ju en väldigt skicklig och erfaren målvakt som blir en stor tillgång för oss och som kommer att jobba stenhårt för att Djurgården ska fortsätta att vara ett lag i toppen av Allsvenskan.

Djurgårdens målvaktstränare Nikos Gkoulios har bra koll på Rinne och är också han full av lovord:

– Jacob är toppklass, en målvakt som håller sig på den allra högsta nivån i Allsvenskan. Han är komplett som målvakt, vilket innebär att han är bra både i försvars- och anfallsspel och det som gör honom speciell är hans egenskaper med fötterna. Det blir som att vi kan använda elva spelare på planen när vi anfaller, så duktig är han. Så jag, Kim & Tolle och övriga ledare är alla övertygade om att vi får en extra boost i offensiven tack vare Jacob.

* * *

Hur ser du på att Rinne "äntligen" är en Djurgårdsspelare? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-08-12 19:02:00
Author

Fler artiklar om Djurgården