Krönika: Dubbla serieframgångar men tråkiga tapp till AIK

Krönika: Dubbla serieframgångar men tråkiga tapp till AIK

Bromma Supports ordförande, Putte Salminen, blickar tillbaka på det gångna BP-året 2021 och delar även med sig av sina tankar om framtiden.

Efter flera år av motgångar vände det glädjande nog trots pandemins grepp. Herrarna tog det självklara steget upp till Superettan som man på grund av omoget ledarskap missade förra året. Och det gjordes med bravur. 50 plusmål och 74 poäng på 30 matcher går liksom inte att snacka bort. Det bästa var att spelet så tydligt gick ut på att göra mål. Bollen spelades om möjligt framåt. Kan tyckas vara en banal sak men den som såg oss året innan förstår.

När avancemanget i princip var klart släpptes flera talanger fram: Lucas Bergvall, Felix Strängborn, Teo Grönborg, Nils Wallenberg och Wilmer Odefalk. Sedan tidigare fanns förstås jättetalangen Jardell Kanga med i laget. Han blev bättre för var match i att hantera det fysiska spelet med tanke på sin ringa ålder och storlek. Det är bara att hoppas att han inte går i väg för tidigt. Så blev det tyvärr inte för Årets Pojke, Jesper Ceesay. Han var inte ordinarie när säsongen startade men vecklade ut sin unga långa kropp och tog den plats på planen som han förtjänade. Det gjorde uppenbarligen intryck på andra än Bromma Support.

När klubben berättade att Ceesay var utköpt från sitt kontrakt för en dryg mille för spel i AIK så var det fler än undertecknad som blev stel i ansiktet, men framför allt genuint ledsna över ledningens tillkortakommanden i det affärsmässiga. Det gör extra ont eftersom jag och fem andra med BP-hjärtan förra året lade fram en motion om att vi behövde spetsa till just affärsmässigheten och att vi på sikt inte ska sälja spelare till Allsvenskan. (Våra bästa spelare ska gå direkt utomlands om det inte finns särskilda omständigheter för att sälja till en svensk klubb.)

Att höra ledare, styrelseledamöter  och andra initierade säga att ”marknaden styr” och att det är svårt när spelarna vill i väg och att agenterna påverkar spelarnas beslut är bara tecken på att vi måste få in nytt blod och tänk i föreningen om nu inte ledningen kan förkovra sig i detta. Styrelsen borde redan ha tillsatt en utredning i frågan. OM vi nu vill etablera oss i Allsvenskan även på herrsidan. Det är tyvärr inte självklart. Klubbdirektör Manuel Lindberg som gjort ett kanonjobb jämfört med föregående på posten är efter bara drygt två år hos oss också klar för AIK. Sportchef Peter Kisfaludy ska också lämna oss även om det datumet flyttats fram!? (Han har också varit sportchef i AIK.) Och vår färska ordförande har sedan länge ett favoritlag. Det är inte BP och jag behöver väl inte nämna vilket det är.

Jag tror att det är svårt att få till en verksamhet med ett uttalat sikte på etablering i Allsvenskan om inte ryttare och hästar doftar lika och utgår från samma stall.

Damerna var allmänt tippade att ta steget upp i Allsvenskan. Särskilt som det var en unik chans då högsta serien utökas till 14 lag vilket innebar att tre lag skulle gå upp från Elitettan. Men trots fem nyförvärv satte sig inte spelet. Det blev i en svag serie en kamp in i det sista. Till slut stod det mellan Uppsala och oss om den sista platsen. Vi behövde vinna på Grimsta och Uppsala behövde förlora hemma. Den sågs inte i spåkulan. Men ibland är idrott oförutsägbar på ett helt underbart sätt. Till och med spelarna verkade chockade över avancemanget då de inte tackade klacken efter matchen. I stället sökte spelarna upp sina nära och kära. Men oavsett var det en historisk triumf som alla som var på plats på Grimsta för alltid kommer att minnas.

Uppenbart rustar Staffan & co för att inte damerna ska bli härmapa på herrarnas tidigare beteende. Det värmer gott i vintermånaden. Se gärna Pitas utmärkta uppdatering om nyförvärv och förluster här intill.

Vad det ska bli av herrarna i Superettan står skrivet i stjärnorna. Vi släppte det smarta offensiva låset för kaffepengar och lyfter upp fler ungdomar till A-truppen utan att det i skrivande stund finns någon ledstjärna som kan sprida ljus och lugn över laget. Och jag bortser givetvis inte från Gurra men han har gjort den resan så många gånger att vi måste vara nöjda om han bara orkar satsa vidare utan att behöva bära bänkspelare eller uppkomlingar.

Jag tror att vårt positiva och snabba spel från Norrettan kommer att räcka gott till i Superettan om vi har en mittback som kan sätta första passningen. Men med ett par-tre bra nyförvärv och med Ceesay som offensivt lås hade vi kunnat gå rakt igenom serien som på Mellbergs tid. Vi kan förstås också vinna på att bygga långsamt, om planen är att landa och stanna i Allsvenskan.

Ett spännande fotbollsår väntar, heja BP!

Av Putte Salminen, ordförande i Bromma Support och livstidsmedlem i IF Brommapojkarna.

Putte Salminen2022-01-08 20:30:00

Fler artiklar om Brommapojkarna