Elfsborg - Djurgården
1 - 1

Edvardsen målskytt – delad poäng i stormötet
Victor Edvardsen firar sitt mål med lagkamraterna.

Efter en lugn första halvlek hettade det till rejält i andra. Victor Edvardsen blev poängräddare med sitt 1–1-mål efter Johan Larssons ledningsmål.

Det har varit glada miner på Kaknäs de senaste veckorna. I början av den allsvenska säsongen var det krisstämpel på Djurgården. Uttåg ur Svenska Cupen och endast två segrar på de inledande sex omgångarna gjorde att orosmolnen växte över föreningen. Men dessa har skingrats i och med fina resultat på senare tid. Bortsett från den snöpliga förlusten mot Hammarby i mitten av maj har Blåränderna gått rent. Segrar mot Kalmar FF, Mjällby, BK Häcken och framför allt lokalkonkurrenten AIK.

Efter nederlaget mot Hammarby stod Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag vid ett vägskäl. Skulle man ge säsongen en ärlig chans i hopp om att lyfta i tabellen eller skulle kräftgången fortsätta? Det var inga lätta uppgifter som stod på menyn. I supporterled pratades det om den gulsvarta och svartgula veckan när Mjällby, BK Häcken och AIK, som alla bär samma färger, var motståndet på andra sidan. Veckan inleddes på bästa möjliga sätt när Svenska Cupen-finalisten Mjällby kom till Stockholm och Tele2 Arena. 2–0 blev slutresultatet utan att DIF imponerade nämnvärt. Därefter drogs svårighetsgraden upp ytterligare när BK Häcken kom på besök. Det var – till Djurgårdens stora glädje – ett tröttkört bortalag, som inom loppet av några dagar både hade spelat en cup- och en seriefinal. Lucas Bergvall slängdes in från start och fick sitt första stora genombrott, samtidigt som Oliver Berg blev matchvinnare med sitt första allsvenska mål i den blårandiga tröjan.

Den tuffaste och jobbigaste uppgiften var dock derbyt mot AIK. Det mesta talade för en blårandig trepoängare tack vare Solnalagets dåliga start i Allsvenskan, men som alla vet har DIF inte varit bortskämda med derbysegrar mot AIK genom åren. Marcus Danielson lyckades spräcka målnollan i matchens slutskede med ett hårt skott i krysset och därefter blev det en lång väntan – på grund av oroligheter på läktarplats – innan alla hemmasupportrar kunde skrika ut sin glädje, något man väntat på i över tio år. Det var Djurgårdens första seger i Allsvenskan mot AIK med publik sedan 2011. Dessa resultat har gjort att klubben nu är med i racet om att nå någon av de så viktiga Europaplatserna.

Eftermiddagens motståndare i form av Elfsborg kom till matchen med gott självförtroende som seriens formstarkaste lag. Efter en trög start med en poäng på de två första matcherna anlände laget till Borås Arena med hela åtta raka vinster i ryggen. I senaste omgången blev det en övertygande 3–0-seger hemma mot Malmö FF, vilket tog laget upp på en förstaplats. Under fjolåret ropade många supportrar på Jimmy Thelins avgång, men den sportsliga ledningen höll fast vid sin tränare – något man fått belöning för i år. Den klarast lysande stjärnan har Jacob Ondrejka varit som i sommar lämnar Elfsborg för spel i belgiska Royal Antwerpen.

Nyckelspelare utanför truppen
Det var en aningen sargad Djurgårdstrupp som reste söderut för att få stopp på Ondrejka och övriga spelare i Elfsborg. Tyvärr fick inte Kim och “Tolle” med sig Gustav Wikheim, som tvingades kliva av i derbyt senast med en skada. Förutom honom stannade även Elliot Käck, Hampus Finndell och Theo Bergvall hemma med skador. På senare tid är känslan att en startelva har satt sig i Djurgården med reservation för en eller två platser. Jacob Widell Zetterström ställdes mellan stolparna efter två raka nollor i bagaget. Framför målvakten bildade Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson och Elias Andersson fyrbackslinje – en kvartett som fungerat bra i tidigare matcher.

Längre fram var det mer intressant att se hur tränarna skulle formera laget. På mittfältet har det roterats i de två senaste matcherna där Magnus Eriksson började på bänken mot BK Häcken och Hampus Finndell inledde från sidan mot AIK för att ge plats åt Lucas Bergvall. Med tanke på Finndells skadebekymmer kom det inte som någon chock att Bergvall, Schüller och Eriksson startade som trojka på mitten. I anfallet behövde tränarduon göra minst en förändring med tanke på att Wikheim inte kunde medverka. Valet föll på Oskar Fallenius som norrmannens ersättare. I övrigt fick Haris Radetinac och Oliver Berg fortsatt förtroende för fjärde respektive tolfte matchen i följd.

Över 2 000 Djurgårdssupportrar hade åkt från Stockholm ned till Borås för att följa sitt lag. De bjöd på ett läckert tifo över hela bortaklacken, samt hög sång redan från uppvärmningen. Det dröjde tre minuter innan Ondrejka – vårens hetaste spelare – tog sig fram till matchens första målchans, ett avslut som inte träffade mål. Annars turades lagen om att ha bollinnehavet inledningsvis.

Kalldusch direkt efter paus
Efter tio minuter började Djurgården få ett tydligare grepp om matchen. Danielson och Löfgren stoppade Elfsborgs kontringsförsök på ett resolut sätt, samtidigt som Eriksson, Schüller och Bergvall fördelade bollar ut på kanterna. På samma sätt som i tidigare matcher kom inte Berg in i spelet som Kim och “Tolle” ville. Det dröjde till minut 30 innan DIF kom fram till kvällens dittills bästa möjlighet då Magnus Eriksson testade Valdimarsson i Elfsborgsmålet.

Annars var det en lugn halvlek – i alla fall i i chansväg. Djurgården lämnade planen nöjda efter de första 45 minuterna där man inte bjöd in Elfsborg i några farliga kontringar, något som hemmalaget brukar vara framgångsrika med. Bergstrand och Lagerlöfs matchplan var att agera bollförande för att bromsa ned de gulsvartas snabba anfallsspel. Eriksson-Schüller-Bergvall fungerade återigen bra som sköld och länk mellan backlinje och anfall. Det enda som saknades var det där sista inne i offensivt straffområde.

Till starten av andra halvlek tvingades tränarna genomföra ett byte eftersom Bergvall inte lyckades skaka av sig en skada som han ådrog sig efter en smäll i slutet av den första halvleken. I hans ställe hoppade Joel Asoro in, vilket gjorde att Berg flyttade ned ett hack i banan. Det blev dock en rejäl kalldusch direkt för Djurgården. Johan Larsson – kapten i Elfsborg – vandrade in i DIF:s straffområde utan att någon Djurgårdsspelare plockade upp honom. Väl inne i boxen kunde han trycka in 1–0 och TV-bilderna visade att skottet inte var otagbart för Widell Zetterström.

Några minuter senare kunde det mycket väl ha stått 2–0 om det inte vore för dåligt beslutsfattande från Ondrejkas sida. Han tog sig fram till ett två mot en-läge, men Jesper Löfgren agerade räddande ängel med en bra brytning. Om Elfsborgsanfallaren hade varit lite mer kylig hade inte mittbacken kunnat stå emot kontringen.

Byten bäddade för mål
Om Djurgården stod emot Elfsborgs offensiv i första halvlek var det en total omvändning efter pausen. Elfsborg fortsatte att skölja över bortalaget i anfall efter anfall. Unge Qasem prickade ribban när Blårändernas försvar stod och tittade på boll och ett andra mål låg i luften för hemmalaget minst sagt. I den här vevan valde DIF att göra matchens andra byte. In kom Victor Edvardsen för att ersätta Oskar Fallenius, som blandade och gav denna kväll.

Bytet gav viss effekt direkt. Edvardsen kom runt på kanten och hittade Asoro centralt i straffområdet. Anfallaren släppte bollen mellan benen, vilket gav Radetinac en gyllene möjlighet att kvittera men skottet räddades. Djurgårdens starka period höll i sig länge. Planens bästa spelare Rasmus Schüller serverade Asoro i ett friläge med en fenomenal genomskärare, men även denna gång stod Valdimarsson i vägen.

Men Djurgården skulle få utdelning på sitt övertag. Schüller spelade återigen fram Asoro i djupet, som lyfte bollen över Elfsborgs målvakt. Lite från ingenstans dök sedan Edvardsen upp – och han kunde utan bekymmer passa in bollen i öppet mål. Kim och “Tolle” fick ordentlig utdelning på sina byten där framför allt Edvardsen och Asoro svarade för imponerande inhopp.

Fartfylld avslutning
Med fem minuter kvar av ordinarie tid kolliderade Radetinac med Valdimarsson i en kamp om bollen innanför straffområdet. Högermittfältaren fick en smäll mot ansiktet och tvingades gå direkt ut till omklädningsrummet för att undersöka om det handlade om en hjärnskakning. I hans ställe äntrade Jacob Bergström planen. Sedan tidigare hade även Besard Sabovic kommit in.

Det blev en fartfylld avslutning på kvällens match. I slutskedet pressade Elfsborg på för ett ledningsmål, men Blåränderna stod emot anstormningen. Efter en något tempo- och chansfattig första halvlek bjöds det på en chanskavalkad under de sista 45. Med tanke på hur matchen led får det ses som ett rättvist resultat med delad poäng. Facitet på bortaplan är fortfarande knackigt, men en poäng borta mot serieledarna är ett styrkebesked.