Tunavallen, 2021-04-17 13:00

AFC Eskilstuna - Akropolis IF
3 - 0

Efter AFC - AKROPOLIS

AFC säkrade säsongens första 3 poäng med en övertygande 3-0 vinst mot Akropolis!

Till matchen kom två lag som hade spelat lika i sin premiärmatch, AFC 0-0 och Akropolis 1-1.
På pappret såg det ut som en match som kunde bli riktigt spännande med två lag som verkligen vill spela fotboll. Det var även det vi fick se på soliga Tunavallen.
Hemmalaget hade matchens första chans när Ismet Lushakus inlägg hittade hela vägen fram till Ashley Coffey som nickade mot mål, bollen tappade kraften och det blev tillslut inga stora problem för John Alvbåge i Akropolis-kassen.
Efter det hade AFC någon mer halvchans men det första riktigt heta läget skulle komma till bortalaget efter 18 minuter. Akropolis vann bollen på kanten efter misstänkt frispark. Bollen letade sig in till Marcus Burman som lockade fram en stark räddning hos hemmakeepern Josh Wicks.
Matchens första mål skulle komma precis innan halvtidsvilan. Ett inkast togs ned på bröstet av den livlige Coffey, inspelet till den borte-stolpen fann Karim Mammar som slog till på volley, stolpe in och 1-0 Eskilstuna var ett faktum. Det var heller inget fel på målgesten. Det var även Mammars första mål för klubben sedan han anslöt från Norrby.
AFC hade även ett guldläge att utöka till 2-0 innan pausvilan. En sylvass kontring fördes fram av Baze, han hittade fram till Viktor Götesson som drog bort 3 Akropolis-försvarare innan han placerade bollen högt över med halvlekens sista spark.
Första halvlek var jämn. Trots att min uppfattning var att Akropolis började ta över mer och mer var det AFC som gjorde matchens första mål.
Andra halvlek skulle dock bli en helt annan historia. AFC hotade direkt från en hörna, Takahashis inspel var väldigt bra men nicken tätt utanför av den tidigare målskytten Mammar.
Kort därefter hade domare Aganovic ett svårt beslut framför sig när den pigge Baze gick omkull i straffområdet, den Kristianstad-födde domaren valde att inte blåsa någon straff.
Det skulle dock inte påverka AFC utan hemmalaget fortsatte att producera målchanser. Götesson som redan hade missat en skulle nog gjort mål även denna gången efter fint inspel av den imponerande Takahashi.
Efter detta läget stannade matchen av lite och både lagen gjorde lite byten. Profilstarka Daniel Larsson gick bland annat ut efter att ha varit osynlig matchen igenom.
Matchens viktigaste byte skulle dock bli introduceringen av Alexander AHl-Holmström för AFC. Det första han gjorde i matchen var att dra på sig ett onödigt gult kort, samt missa ett jätteläge, men efter det skulle eftermiddagen vända för den gottländska-anfallaren.
I minut 80 tog Marwan Baze emot en boll och spelade en underbar svepande passning fram till Ahl-Holmström. Han höll ifrån Panos Dimitriadis och efter ett stensäkert avslut stod det 2-0 AFC.
Det skulle dock bli ännu bättre för den tidigare Kalmar-spelaren. En till kontring av AFC resulterade i att Karim Mammar blev fri på vänsterkanten. Han stod sedan för ett snyggt inspel till Alexander Ahl-Holmström som punkterade matchen och såg till att alla 3 poängen blev färgade orangea.

AFC's insats var som natt och dag ifall man jämför med VSK-matchen senast. Försvarsspelet såg väldigt stabilt ut och hemmalaget såg livsfarliga ut på kontringarna. Özcan Melkimichel kommer att ha det svårare att ta ut laget efter denna insats där flera imponerade.

Nästa match för AFC's del är hemma mot GAIS på Söndag medan Akropolis reser till Landskrona, även den på Söndag.

De bästa spelarna i de båda lagen:

AFC - Karim Mammar. Nyförvärvet stod för en strålande insats när han gjorde 1 mål och 1 assist på Tunavallen. Utöver poängen var han stabil i försvarspelet och kommunikationen var även mycket bra från hans sida. Försvararen var första val i Norrby men valde inför säsongen att flytta till Eskilstuna. Han känner staden väl då han har ett förflutet i Eskilstuna City.  Alexander Ahl-Holmström var även väldigt bra när han kom in och gjorde två mål, samt Kazuki Takahashi som var en positiv överraskning i dagens match.

Akropolis - Christian Rubio Sivodedov. Mittfältaren stod för en imponerande insats i ett annars blekt Akropolis. Bortalaget förde spelet i stora delar av matchen och Rubio hade en ledande roll i det. Han dikterade bra på mittfältet och man kan förstå varför han tidigare representerat Bundesliga giganten Schalke 04.