2 - 1

Efter AFC - Brage
Bild: Edwin Lekander

Som vanligt presterade AFC på högsta nivå på Tunavallen och vann mot Brage 2-1.

Inför - AFC hade förväntningarna på sig när man tog emot Brage på hemmaplan. Man har inte förlorat än hemma i Superettan och den sviten skulle fortsätta. Startelvan var lite annorlunda emot tidigare matcher. Det blev en sen ändring i målet när Törnqvist kom in för Wicks som var tänkt att starta. Backlinjen såg ut som vanligt med Mammar-Tihi-Rödin, men istället för Jesper Manns på högerkanten startade Viktor Fors. Felix Michel gjorde även sin första start för AFC efter comebacken, han spelade på mittfältet bredvid Ismet Lushaku. Linnér och Alsanati var som vanligt på varsin kant, men istället för Viktor Götesson bredvid Alexander Ahl-Holmström var det Ashley Coffey som skulle komma att bli matchhjälte.

På bänken satt bland annat Kazuki Takahashi men inte Ibrahim Blati Touré som var ute på landslagsuppdrag med Burkina Faso.

Matchrapport - AFC började som det klart bättre laget och hade tidigt mycket boll. Redan i minut 4 kom man i ett farligt anfall. Alsanati längs sin kant släppte ut bollen för Viktor Fors som överlappade. Ytterbackens inspel hittade perfekt fram till AFC's nummer 9 Ashley Coffey som prickade in 1-0 AFC framför Brage-klacken. Ett imponerande avslut av engelsmannen som firade framför AFC-fansen. Det var Coffeys tredje mål för säsongen.

AFC fortsatte skapa chanser, bland annat genom Ismet Lushaku som provade från distans, mittfältaren fick inte en 100% ren träff och skottet blev ingen fara för målvakt Engdahl.

Brages första farliga chans i matchen skulle komma efter lite drygt 25 minuter, Leonard Pllana vek in från kanten, hans passning mot Titi blev dock felplacerad, bollen gick rätt till Alsanati som kunde kontra framåt. En perfekt passning senare och Ahl-Holmström var igenom för AFC, hans avslut räddades dock fint av gästernas målvakt.

1-1 skulle dock komma innan paus. Seth Hellberg drev bollen genom AFC's mittfält innan han hittade Karlberg. Hans skott räddades av Törnqvist men på returen kunde Robin Sellin peta in 1-1. Samma Sellin gjorde ett drömmål mot AFC förra året på Tunavallen. Detta var inte lika snyggt, men minst lika viktigt. Det var även ett psykologiskt jobbigt mål för AFC att släppa in precis innan paus.

Det sena målet innebar alltså att det stod 1-1 efter den första halvleken, en halvlek som AFC dominerade. AFC gjorde även ett byte i paus när Jesper Manns kom in för Viktor Fors som hade åkt på en mindre skada.

Precis som man hade rivstartat första halvlek gjorde man även så i den andra. Karim Mammar fick bollen ute på kanten och hade en massa tid på sig att pricka in bollen mitt på skallen på Ashley Coffey, hans nick perfekt placerad i nätet och AFC tog tillbaka ledningen.

Efter det tidiga 2-1 målet sjönk matchen lite i tempo och chanser, Brage skulle dock börja skapa längs vänsterkanten genom Joakim Persson som flera gånger om tryckte sig förbi AFC-försvaret, det där riktigt heta läget kom dock inte förens den 75:e minuten, men då för AFC. Alsanati fick bollen längs kanten och drev mot Brages försvar, avslutet med vänsterfoten räddades av Engdahl, på returen fanns Coffey men hans avslut gick högt över.

Brage skapade några halvchanser i slutet av matchen, men AFC höll ut för en ny hemmavinst. Inte säsongens bästa prestation med fortfarande 3 poäng!

Rättvist resultat? -
Jag skulle vilja påstå att det var rättvist. Vanligtvis brukar AFC vara ännu bättre på hemmaplan, mot Brage var man inte riktigt lika starka men kunde ändå ta tre poäng. Det var lite som Ashley Coffey sa till Discovery + "We usually play even better at home, but today it was important that we grinded out the 3 points", och det var lite så det kändes.

Bästa spelare i båda lagen -
AFC - Ashley Coffey. Engelsmannen blev matchvinnare med sina två mål. Det första var snyggt när han öppnade upp kroppen och placerade bollen i hörnet, den andra kunde han inte missa efter Karim Mammar levererade en bra boll in. Utöver målen var han som vanligt väldigt bra i kombinationsspelet och bidrog med mycket energi.

Brage - Joakim Persson. Ytterbacken var ett konstant offensivt hot mot AFC's backlinje och var involverad i det mesta framåt för gästerna. Även Adrian Engdahl i målet gjorde en bra match, utan honom kunde AFC ha vunnit med fler bollar.