Tunavallen, 2021-07-18 13:00

AFC Eskilstuna - Sundsvall
2 - 0

Efter AFC - GIF Sundsvall
Bild: Edwin Lekander

Efter AFC - GIF Sundsvall

När Superettan drog igång igen efter uppehållet smällde AFC till med säsongens bästa prestation när man spelade ut favoriterna Sundsvall på Tunavallen. Hemmalaget vann rättvist med 2-0.

Inför -
För AFC's del kändes det lite som att man kunde sätta ribban för höstsäsongen ifall man spelade bra mot Sundsvall. Man hade kommit ifrån vad jag förstått ett välbehövligt uppehåll och hade hållit igång bra träningar veckan innan. Det var ett starkt Sundsvall som kom till Tunavallen som endast hade blivit nollade på målfronten 1 gång under Superettan 2021, det skulle dock bli den andra på Tunavallen. 
Under åren har Sundsvall varit ett favoriserat motstånd för AFC som kom in i matchen med 3 raka vinster mot Giffarna, så viss optimism fanns det hos AFC-supportrarna. Startelvan för AFC's del var lite tillbaka till det man hade blivit van med tidigare under säsongen med få undantag. Törnqvist startade i kassen med Wicks på bänken. En backlinje bestående av Mammar - Tihi - Rödin - Manns, Rasmus Wikström som kämpat med skador satt på bänken. Mammar tog även kaptensbindeln. Ett fyrmanna-mittfält med Lushaku och Takahashi i mitten, Alsanati och Linnér på varsin kant, med Götesson och Coffey längst fram. Superettans ledande målskytt Alexander Ahl-Holmström började på bänken. 

Matchrapport -
AFC började som det klart starkare laget och det kändes som att hemmagänget var på hugget, bland annat Ashley Coffey provade från distans, men målvakt Andersson var med på noterna. Den första riktiga chansen föll till den imponerande Alsanati som vände och vred i Sundsvalls straffområde men skottet räddades väl av Andreas Andersson som gjorde sin första match i Superettan för året. AFC skulle även ha bollen i nät under den första halvleken. Den pigge Götesson plockade ned bollen efter Coffeys skott och satte den förbi Andersson, men linjedomaren över på långsidan flaggade korrekt av anfallaren, som fick sitt första mål för säsongen bortdömt. Götesson skulle dock ta revansch senare i matchen. 

Sundsvalls ända riktigt heta möjlighet skulle falla till den notoriska målskytten Pontus Engblom. Efter fint kombinationsspel kom han in bakom AFC's backlinje, avslutet dock en bra bit över ribban. Sista 10 minutrarna av första halvlek spelade Sundsvall upp sig, men det stod 0-0 i paus, något som AFC förmodligen inte var så nöjda med.

I den andra halvleken kom hemmalaget ut med samma intensitet. Bara efter 5 minuter skulle nästa heta chans komma. Efter en Messi-liknande löpning av Albin Linnér fick Coffey läge i boxen, hans avslut tog en touch på ett Sundsvall-ben vilket gjorde Anderssons räddning mäkta imponerande. 
Sundsvalls andra chans i matchen skulle falla till Linus Hallenius, hans skott räddades dock väl av Törnqvist som var säkerheten själv på soliga Tunavallen. 

Kort därefter skulle ledningsmålet komma. Efter en svag hemmpåtass av Anton Eriksson kunde Viktor Götesson älga fram emot mål, avslutet trots hög fart hos Götesson satt perfekt upp i målvaktens första kryss, 1-0 AFC. 
Efter 1-0 blev matchen lite mer avslagen, AFC bytte bland annat in Ahl-Holmström som skulle komma att bli huvudperson. I minut 73 fick han sitt första heta läge. Götesson serverade Manns som la upp bollen på ett silverfat för Ahl-Holmström, på något höger satte han dock bollen högt över ribban bara några meter framför mål. Hans andra heta läge skulle komma 5 minuter senare. En perfekt passning av inhoppande Ibrahim Blati Touré ledde fram till ett friläge för anfallaren, denna gång satt avslutet rätt på målvakt Andersson. Anfallaren skulle dock punktera matchen sent. Efter en fin löpning signerad Karim Mammar kunde Ahl-Holmström stöta in bollen från nära håll och säkra alla 3 poängen till AFC. En härlig syn när anfallaren skrek ut sin glädje efter 2-0 målet.

AFC hade fler kontringar som kunde inneburit fler mål, men 2-0 slutade matchen, och det kunde blivit fler, det tyckte även Sundsvalls Pontus Engblom som efter matchen sa till Discovery + att 2-0 var i underkant. Det egentligen ända negativa för AFC's del var väll att det "bara" blev 2-0. 

Rättvist resultat? - 
Om man slår upp "rättvist resultat" i en ordbok kommer en bild upp ifrån gårdagens match. AFC spelade totalt ut GIF Sundsvall som nog inte förväntade sig detta innan match. AFC spelade med intensitet, vilja, mod och ett jävla anamma som har saknats tidigare på säsongen. Det syntes att alla killar var självsäkra och jobbade efter samma spelidé. GIF Sundsvall fick knappt röra bollen. Något AFC också gjorde bra var att efter man hade gjort 1-0 backade man inte hem och lät Sundsvall ta initiativ utan man fortsatte satsa offensivt för att göra fler mål. 

Bästa spelarna i båda lagen - 
AFC - Karim Mammar. Jag kunde valt flera spelare som bästa AFC-gubbe, men tillslut föll lotten på Karim Mammar. Han var defensivt stabil och var altid ett alternativ längs hans kant. Fick även den snygga assisten för Ahl-Holmströms 2-0 mål. Han axlade även kaptensrollen väl. Andra spelare som kunde vunnit var Götesson, Törnqvist, Alsanati mm. 

GIF - Andreas Andersson. Utan Sundsvalls målvakt kunde AFC ha gjort många fler mål, han gjorde flera bra räddningar och höll länge bortalaget kvar i matchen. 

Intervju - 
Jag kunde under söndagen ta en liten pratstund med Jawad Al Jebouri om matchen, den lät så här:

Vad tyckte du om matchen mot Sundsvall? 

- Vi visar från första stund vilken typ av fotboll som vi vill stå för, det vi visar är klubbens identitet och hela meningen till varför AFC grundades. Vi visade intentioner på detta redan mot Falkenberg när vi endast hade fått tre träningar på oss, i en match där jag tycker att vi förtjänade seger. Mot Öster fick vi inte en ärlig chans med 8 spelare borta. Vi bjuder på underhållande, offensiv fotboll och lyckas oavsett hålla nollan mot ett lag som i endast 1 av 11 matcher har gått mållösa. Det här visar att klubben och dess ledning vet exakt vad den håller på med och därmed gjort sig fullt förtjänta av förtroende hos Eskilstunaborna. Vi möter ett starkt topplag i Superettan som vi har respekt för, men vi anpassar oss inte efter det utan går ut och bedriver våran egen spelidé. Nu är det dags för Eskilstuna-folket att vakna till liv och komma och stötta våra grabbar. Det finns inga ursäkter längre. Vi har tre rena Eskilstuna-grabbar i truppen, vi bjuder på underhållande fotboll, vi har unga spännande spelare, vi vinner mot topplag, bra väder. Det finns inget att skylla på längre. Nu är det dags för Eskilstuna att visa vilken idrottsstad det är. Nu blickar vi bara framåt och välkomnar all positiv energi vi kan få, vi vill och behöver erat stöd, känner vi av det så kommer vi att ge tillbaka ännu mer, det lovar vi! 

Tack Jawad för medverkan. 

Under söndagen spelade även AFC en U21-match mot samma motstånd som A-laget, GIF Sundsvall. Återigen gick man ut ur matchen som segrare, denna gången med 3-0. Målskyttar: Adam Larsson, Aliyu Yakubu och Rasmus Åkesson (AFC U19). 

Så startade de båda lagen - 

AFC - 
90. Noel Törnqvist
21. Jesper Manns, ut minut 78. 
5. Pontus Rödin. 
2. Robin Tihi
3. Karim Mammar. 
24. Viktor Götesson, ut minut 78. 
8. André Alsanati. 
23. Kazuki Takahashi, ut minut 67. 
17, Ismet Lushaku
14. Albin Linnér, ut minut 67. 
9. Ashley Coffey, ut minut 67. 

Avbytare - 
11. Aliyu Yakubu, in minut 67. 
22. Ibrahim Blati Touré, in minut 67. 
19. Alexander Ahl-Holmström, in minut 67. 
15. Viktor Fors, in minut 78. 
6. Rasmus Wikström, in minut 78. 

GIF Sundsvall - 
1. Andreas Andersson. 
2. Anton Eriksson. 
4. Alexander Blomqvist. 
20. Niklas Dahlström. 
5. Dennis Olsson.
14. Paya Pichkah
8. Pontus Silfwer, ut minut 68. 
7. Erik Andersson, ut minut 77. 
15. Robert Lundström, ut minut 68. 
9. Linus Hallenius. 
21. Pontus Engblom. 

Avbytare - 
6. Daniel Stensson, in minut 68. 
17. Albin Ekström, in minut 68. 
23. Ludvig Navik, in minut 77. 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-07-19 20:54:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna