AFC Eskilstuna - Helsingborg
2 - 2

Efter AFC - Helsingborg
Bild: Edwin Lekander

Det blev en rafflande tillställning på Tunavallen i en match som slutade allt lika, 2-2.

Inför - Det var spänning i luften när AFC skulle möta Helsingborg på Tunavallen. AFC's elva var något förvånande kanske, Törnqvist i kassen "som vanligt", Fors fortsatte som högerback, Rödin och Tihi mittbackar och kapten Mammar på vänsterback. Det som var mest förvånande var att Aliyu Yakubu gick in från start för den avstängde Alsanati, jag hade förväntat mig York på den positionen. De två mittfältarna blev Takahashi och Lushaku, Linnér på sin kant. Längst fram var det precis som mot Brage, Alexander Ahl-Holmström och Ashley Coffey

På bänken satt bland annat Michel och Farah Shahin, samt York Rafael som skulle komma in och frälsa AFC.

Matchrapport - AFC började som det klart bättre laget och skapade matchens första farliga chans redan efter 6 minuter. Coffey plockade ned bollen ur luften och satte ut den för Viktor Fors. Hans låga boll in svep förbi samtliga AFC-spelare i boxen. Mammar kunde plocka upp den på andra sidan och servera Ismet Lushaku. Hans skott utanför straffområdet gick mitt på Kalle Joelsson

3 minuter senare skulle nästa chans komma för AFC. Yakubus inlägg hittade skallen på Coffey, men engelsmannen behövde sträcka ut lite väl för att få huvudet på bollen, nicken gick en bit över.

AFC såg konstant farliga ut när de gick framåt och kontrade genom HIF på ett bra sätt. Efter 20 minuter drev Yakubu bollen längs sin kant innan han hittade in för Coffey, denna gången behövde Joelsson göra en bra räddning för att stoppa AFC's heta anfallare.

Det skulle dröja mer än en halvtimme innan Helsingborg började hota AFC, Loeper hittade ut fint till Landgren som fick till sitt inspel på ett tillslag, men van Den Hurk's snitsiga avslut gick en bit utanför. Den holländska anfallaren som spelar sin landslagsfotboll för Curacao låg innan matchen på andra plats i skytteligan, delat med Alexander Ahl-Holmström på 9 mål.

Den omnämnde Ahl-Holmström skulle tvingas gå av redan i den första halvleken efter vad som verkade se ut som en axelskada. Hans skada ska dock inte ha varit allt för allvarlig. Han ersattes av Viktor Götesson.

AFC skulle få tillfälle att jubla innan paus. Ett långt inlägg från höger hittade Mammars panna, han kunde i sin tur nicka ned bollen till Coffey, som snurrade och prickade in 1-0 för hemmalaget innan paus. Ingen Helsingborgare kunde säga att det inte var välförtjänt. Det var Coffeys tredje mål på de två senaste matcherna.

I paus stod det 1-0 AFC, något som bortalaget inte var så nöjda över. Starten på den andra halvleken skulle dock se likadan ut som den första, AFC dominans. Båda yttrarna, Linnér och Yakubu hade varsitt läge att utöka ledningen, båda skotten dock en liten bit över.

Istället var det bortalaget som skulle kvittera efter slarv av AFC. Hemmalaget tappade boll på mittplan och Loeper fick chansen att sätta in bollen för ny-inbytte Assad Al-Hamlawi som kunde rulla in 1-1 i mer eller mindre öppen kasse. AFC prioriterade fel flera gånger om i situationen, något som man straffas för mot bra lag som HIF.

Sedan skulle en konstig sekvens dyka upp. Fors petade bollen till Lushaku som provade lyckan från distans, bollen såg ut att gå rätt in i famnen hos Joelsson. Målvakten lyckas dock tappa bollen, och den är centimeter från att gå över mållinjen!

Sen bjöd båda lagen på lite slarv, först HIF som missplacerade en passning som gick rätt till AFC's Yakubu, han fick dock inte iväg bollen för hemmalaget utan 3 passningar senare, och van Den Hurk hade gjort 2-1 för HIF.

Sen blev det en kamp mot klockan för AFC. Man lyfte allt man hade, och ett mål låg verkligen i luften. I minut 83 kom en hörna som på något sätt inte gick över linjen. Det skulle dröja till den nittionde minuten innan förlösande 2-2 kom. Rödins boll in nickades ner för Coffey, hans avslut räddades magnifikt av Joelsson. Bollen tillbaka ut till Manns, han passade vidare till York som pangade in 2-2 och vilda måljubel ljöd från de 1500 supportrarna på Tunavallen.

I matchens absolut sista sekunder fick AFC ett ypperligt läge att avgöra. Efter en hörna var Felix Michel millimeter från att få foten på bollen och vinna matchen för AFC, men van Den Hurk stod i vägen för HIF. Kort därefter blåste domaren av och matchen slutade 2-2.

Rättvist resultat? -
Jag satt och läste artikeln efter matchen som Helsingborgs redaktion hade gjort på sidan, där de ansåg att AFC var värda 3 poäng, något som jag håller med om. AFC hotade helt enkelt mer än vad HIF gjorde och hade flera chanser än gästerna att avgöra matchen. Man visar samtidigt stark moral när man ändå får in 2-2 sent, och som sagt har bud på 3-2. Jag tycker hemmalaget var välförtjänta av alla 3 poäng, men fotbollen är inte alltid rättvis.

Bästa spelarna i båda lagen -
AFC - Viktor Fors. Återigen gjorde AFC en bra laginsats, men hemmalagets bästa individuella prestation tycker jag går till högerbacken Viktor Fors. Han var som vanligt ett konstant hot ute på sin kant och serverade flera gånger in bollar till anfallarna innan han blev utbytt i andra halvlek. Bytet kom inte för att han var dålig, utan för att han hade jobbat slut på sig helt enkelt.

HIF - Wilhelm Loeper. Vad är det man brukar säga, släkten är värst. Loeper gjorde en till bra insats för HIF igår, att han inte spelar i landets högsta serie är för mig ett mirakel. Han serverade Al-Hamlawi för 1-1 och var alltid farlig när han fick bollen. Charlie Weberg tyckte jag också var bra för HIF, styrde sin backlinje och visade på stort mod, även om han gick bort sig lite vid AFC's 1-0 mål.

Intervju -
Dagen efter matchen fick jag tag i AFC's 2-2 målskytt York Rafael för en liten intervju, den lät så här:

Du fick komma in från bänken igår och rädda en poäng för AFC, hur var känslan när du såg att bollen gick in?

- Det var en skön känsla faktiskt, det var länge sen jag hade fått näta så det var väldigt skönt.

Hur såg du på matchen som helhet?

- Vi började matchen väldigt bra men föll bort lite i andra halvlek, där det är en 10-15 minuters period där vi är sämre, då gör dem sina två mål. Men jag tycker att vi kommer tillbaka sista 20 och trycker på för 3 poäng.

Hur ser du på våra chanser att klättra i tabellen och kanske knipa en kvalplats?

- Jag tror absolut att chansen är hög. Ifall vi börjar ta tre poängare på bortaplan så tror jag att vi kommer kunna vara med och slåss i toppen.

Vasalund väntar, hur tror du den matchen går?

- Jag både hoppas och tror på att vi kör över Vasalund nästa vecka.